Herdenkingsblad postzegels van Luxemburg 1944 - Postzegelblog

Herdenkingsblad postzegels van Luxemburg 1944

0

Uitsluitend te koop aan de loketten van de postkantoren in Luxemburg: een herdenkingsblad met 12 opgeplakte postzegels met afbeelding groothertogin Charlotte en gestempeld met een stempel eerste dag van uitgifte ‘Luxemburg 6 november 1944’. De postzegels, met een opdruk in zwart met een toeslagwaarde, waren niet ‘postfris’ verkrijgbaar aan de loketten.

De eerste postzegels die na de bevrijding werden gedrukt hadden hetzelfde portret van groothertogin Charlotte uitgegeven op 10 november 1926 maar in een gewijzigd kader. De uitgiftedatum was 6 november 1944 en de serie bestond uit twaalf waarden.

Op de postzegels van 5 C tot en met 1¾ Fr werd een opdruk aangebracht + 50 C. De postzegels in de hogere waarden van 5, 10 en 20 Fr werden voorzien van de opdruk + 5 F. Doordat de opdrukken op de postzegels die in plaatdruk waren vervaardigd werd geplaatst, zijn vele onvolkomen afdrukken te vinden. Verschoven opdrukken komen eveneens voor.

De twaalf postzegels, in de frankeerwaarden van 5 C tot en met 20 Fr, waren opgeplakt op een genummerde uitklapbare omslag in twee delen. De postzegels waren in zes in blauw voorbedrukte kadertjes in paartjes bevestigd en daarna voorzien van een afdruk van een stempel ‘Eerste dag van uitgifte’. Daarna werd een los pergamijnen blad ingelegd ter bescherming van de opgeplakte postzegels en stempelafdrukken.

Elke omslag was genummerd. De omslagen waren gedrukt door drukkerij Pierre Linden in Luxemburg. Het exemplaar in mijn verzameling draagt nummer 06419. Het volgnummer is op de achterzijde van het omslag aangebracht, evenals de naam van de drukkerij.

Door een stempelfabrikant uit België waren vier dagtekeningstempels met verstelbare datum geleverd speciaal voor deze uitgifte. Opvallend is hierbij dat naast de Franstalige benaming voor Luxemburg ook de Luxemburgse taal is gebruikt: Letzeburg. De stempels zouden later worden gebruikt voor andere uitgiften maar voorbeelden daarvan heb ik tot nu toe niet kunnen vinden.

Het herdenkingsblad was te koop voor 75 Fr. De totale opgeplakte waarde bedroeg 70,45 Fr waarvan een bedrag van 29,50 Fr bestemd was voor door oorlogsomstandigheden geëvacueerde mensen uit Luxemburg. De oplage was 62.000 herdenkingsbladen zodat de totaalopbrengst bij volledige verkoop 4.650.000 Fr bedroeg. Daarvan voor ‘het goede doel’ een bedrag van 1.829.000 Fr dus een bruto winst voor de Luxemburgse Postdienst van 2.821.000 Fr. Dit is inclusief 282.000 Fr ofwel 4,55 Fr per blad dat werd toegevoegd om het bedrag van 75 Fr per herdenkingsblad vol te maken. Vanwege de Duitse inval op 10 mei 1940 waren bijna 90.000 mensen uit Luxemburg gevlucht waarvan ongeveer de helft naar zuid Frankrijk.

De postzegels zonder opdruk waren verschenen op 6 november 1944. De serie bestond uit twaalf waarden vanaf 5 C tot en met 20 Fr.

Op 20 maart 1946 verschenen aanvullingswaarden zoals hierboven afgebeeld. Eerst tien waarden en later, op 22 juli 1946, de laatste waarde in deze uitvoering. De eerste serie postzegels met het nieuwe portret van groothertogin Charlotte was uitgebracht op 10 november 1926. De postzegel werd ontworpen door in 1868 in Ierland geboren Robert Savage. Zijn familie emigreerde naar de Verenigde Staten toen hij één jaar oud was. Hij trad in 1891 in dienst van de American Bank Note Company als graveur. De postzegels werden door deze drukkerij in plaatdruk vervaardigd. Regelmatig verschenen herdrukken van deze postzegel in andere kleuren en andere frankeerwaarden. Robert Savage overleed op 23 juli 1943.

Groothertogin Charlotte werd op 23 januari 1896 geboren in kasteel Berg, de hoofdresidentie van de Groothertog van Luxemburg. Zij volgde haar zuster Marie Adelheid op in januari 1919. Op 6 november van dat jaar trouwde zij met prins Felix van Bourbon-Parma. Het boven afgebeelde velletje werd uitgegeven op 9 januari 1921 ter gelegenheid van de geboorte van hun zoon Jean. Op 10 mei 1940 vertrok de Groothertogin met haar gezin en haar ministers naar de Verenigde Staten vanwege de inval van de Duitse troepen in Luxemburg. Daarna naar Londen waar ze gedurende de oorlog verbleef. Na haar terugkomst zette zij zich in voor de wederopbouw van het voor vanwege het Ardennenoffensief ongeveer de helft verwoeste groothertogdom. Door de vestiging van enkele belangrijke Europese instellingen, financiële instellingen, de staalindustrie en het toerisme, kreeg het landje onder haar impuls internationale allure en verwierf het de hoogste levensstandaard van Europa. Zij overleed op 9 juli 1985 op kasteel Fischbach en werd bijgezet in de kathedraal van de stad Luxemburg.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)