Kinderzegel-kinderen 1960 en hun jeugdherinneringen - Postzegelblog

Kinderzegel-kinderen 1960 en hun jeugdherinneringen

1

NVPH 749 - Kinderzegel 1960Onder de veel zeggende titel in deze regio ‘Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag’ organiseert de Stichting Historisch Beetsterzwaag een tentoonstelling van het veelzijdige werk van haar in acht priëlen in de overtuin van het Lycklamahûs in Beetsterzwaag van 14 mei t/m 30 september 2022.
De aanleiding van deze expositie is de biografie ‘Geen tijd verliezen – Jeanne Bieruma Oosting 1898 – 1994’ van Jolande Withuis.

Voor een vergroting: klik op de afbeelding.

Dit artikel (met gegevens anno 2016) is een voortzetting van het postzegelblog-artikel ‘Bijzonderheden ontwerpster kinderzegels 1946 & 1960’ van 12 december 2021. De grafische ontwerpster Bieruma Oosting heeft de kinderpostzegels 1946 en 1960 ontworpen. Een van de priëlen schenkt verkort aandacht aan deze kinderzegels en voorontwerpen daarvan.

Zoeken naar de speld in de hooiberg

NVPH 749 - Kinderzegel 1960

Bij toeval ontdekte ik zeven jaar geleden op Google de namen van de kinderen in klederdracht met hun woonplaatsen van de kinderzegels 1960. Met hulp van historische verenigingen, musea, regionale dagbladen, telefonische contacten en eigen documentatie heb ik info van alle kinderen kunnen achterhalen. Magda van de 8 cent kinderzegel bleef een probleem. Wellicht zou straatinterview in de winkelstraat met terrassen van Bunschoten – Spakenburg een oplossing kunnen geven.

Op de vraag: “Kent u de ongeveer 60-jarige Magda van Halteren, die als meisje eens op een kinderzegel is afgebeeld?” konden de oudjes in de plaats me niet nader informeren. Eentje vertelde me dat ze wel eens op een boerderij zou kunnen wonen, maar hier schoot ik weinig mee op. Ook de loketdame van het VVV-kantoor kon me niet informeren. Een klant die mijn vraag belangstellend op afstand gevolgd had, mengde zich in het gesprek: “Ik ken wel een Magda van Halteren, ze woont op een boerderij en is getrouwd met Schaap, die aan de Smeerweg in het dorp woont.”


Harry Pot / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

In het telefoongesprek hoorde ik naderhand van de bijzonder verraste Magda: “De foto’s waarover u spreekt, zijn vroeger bij de brand van ons huis allemaal verdwenen! Als ik de foto’s nu nog in het bezit zou hebben, zou het voor mij veel gemakkelijker zijn mijn kleinkinderen het een en ander daarover te vertellen. Beschikt u overigens ook over de Polygoon-film, die Bert Haanstra van de kinderpostzegelpresentatie in Medemblik heeft gemaakt?“ *)

*)
Wie van de bloglezers heeft een idee waar deze film of een kopie daarvan is te bemachtigen?

Aaltje van Riel uit Marken

NVPH 747 - Kinderzegel 1960

Op 12-jarige leeftijd is Aaltje van Riel uit Marken in klederdracht (nu (in 2016) mevrouw Schippers van 68 jaar en nog steeds woonachtig in Marken) op de 4 cent kinderpostzegel van 1960 (nvph 747) terechtgekomen.
Tot ongeveer haar 20-jarige leeftijd heeft Aaltje de streekdracht van Marken gedragen, tegenwoordig alleen als ze optreedt met het fanfarekorps Juliana Marken, waarin: “Ik al 40 jaar op de tenor-saxofoon speel. Overigens speel ik ook al jaren in een saxofoonkwartet.”

De kinderzegel-belevenis van 14 november 1960 weet Aaltje zich na 56 jaar (in 2016) nog heel goed te herinneren: “Ik was na de loting op de lagere school de uitverkoren gelukkige. In die tijd beleefde je als kind weinig opzienbarende avonturen. Het onthaal in het Zuiderzeemuseum was overweldigend. We werden met z’n vijven in een koetsje naar het museum gebracht. Ik voelde me net een koningin. Daar werden we o.a. getrakteerd op gebak, hebben we gezongen en gedanst.
Naderhand moesten we (ieder in een huisje met loket) onze eigen kinderzegel verkopen. “De eerste die kinderzegels van mij aan mijn loketje kocht, was een hofdame van koningin Wilhelmina. Toen ik haar vertelde dat mijn tante een petekind van de koningin was, vroeg ze of ik haar de groeten wilde doen. Ik kreeg een kleur als vuur, want als 12-jarig kind praten met een hofdame was me wat. Na afloop van de verkoopactie zijn we met zijn vijven nog op de foto gekomen in een Zuiderzee-sloep. Het was een heel leuke belevenis.”

Jannetje Kwakman uit Volendam

NVPH 748 - Kinderzegel 1960

“Het griezeligste vond ik de broodmaaltijd. Ik moest toen voor het eerst met mes en vork verplicht eten”, vertelt de 28-jarige Jannetje Kwakman uit Volendam (in de Libelle van *** november 1977).
“Beretrots was ik, toen ik hoorde dat ik mee mocht doen aan de kinderzegelactie. Vooral toen we met een botter de haven van Enkhuizen binnen voeren. Ja, het was een grandioze dag, die op mij als 11-jarig kind een grote indruk heeft gemaakt.”
Jannig Kwakman (in 2016 66 jaar): “Alles wat met kunst heeft te maken, heeft mijn interesse. Via de opleiding aan de kunstacademie (MO-B handvaardigheid) heb ik in beeldende vorming (schilder-, beeldhouw-, bouw- en filmkunst) lesgegeven aan leerlingen/studenten in het voortgezet en hoger beroepsonderwijs in Leiden, Utrecht en zelfs in Amerika. Ruim twintig jaar heb ik de omvangrijke grote schilderijencollectie van Art Hotel Spaander in Volendam beheerd als conservatrice.
Als kunstenaar heb ik me gespecialiseerd in keramiek. In klei-sculpturen kan ik mijn ideeën en gevoelens (middels vorm, structuur en kleur) tot uitdrukking brengen. Groeiprocessen in de natuur zijn voor mij dé inspiratiebronnen.”

Magda van Halteren uit Bunschoten

NVPH 749 - Kinderzegel 1960

Magda van Halteren is als 11-jarig meisje in klederdracht op de 8 cent kinderpostzegel (nvph 749) geplaatst. “Ik ging altijd in klederdracht van Bunschoten naar school. Dat viel blijkbaar zo in de smaak dat ik door de onderwijzer van de lagere school prompt werd aangewezen als vertegenwoordigster van onze streek. Ik voelde me net een filmster. Er is toen ongetwijfeld een foto van mij van de zijkant gemaakt voor de postzegel. Ik herinner me daar overigens niets meer van. De verrassing was naderhand des te groter. Tot mijn 18e heb ik de klederdracht gedragen.”
Van de bijeenkomst in Medenblik weet ze (nu mevrouw Machteld Schaap) zich nog heel goed te herinneren dat ze met zijn vijven een eind vóór de museumpoort uit de postkoets met paarden ervoor moest stappen: “Het verkopen van je eigen kinderzegel was een leuke ervaring en reuze gezellig. De dag in het Zuiderzeemuseum is een van de fijnste jeugdherinneringen.”

Janna Marijke Atema uit Hindeloopen

NVPH 750 - Kinderzegel 1960

Het gesprek met de inmiddels 60-jarige (in 2016) Janna Marijke Atema weet zich niet veel meer van de kinderpostzegelpresentatie in het Zuiderzeemuseum in Medemblik te herinneren. Ze was toen nog maar 5 jaar. Ze veronderstelt dat ze op voorspraak van haar vader (hij was burgemeester van Hindeloopen) tot de genomineerde uit haar woonplaats behoorde.
Een enkel onderdeel weet Janna Marijke zich nog te herinneren: “Ik weet nog dat ik in de auto met mijn vader en moeder naar het museum ben gereden. En ik geloof dat ik toen erg zenuwachtig was.”
Het Libelle-artikel uit 1977 vermeldt over de toen 22-jarige Janna Marijke: “Alle herinneringen aan die dag in Enkhuizen zijn keurig door mijn moeder bewaard en terechtgekomen in een doos. Ook de vele reacties en felicitaties.”

Dittie Klein uit Huizen

NVPH 751 - Kinderzegel 1960Ditty Klein pasfotoDitty Klein

De nu (in 2016) 67-jarige mevrouw Ditty van der Wal-Klein uit Boven-Leeuwen (oostelijk van Tiel) is in 1960 als 11-jarig meisje in Huizer klederdracht op de 30 cent kinderzegel 1960 (nvph 751) afgebeeld.
Ditty (destijds heette ze Dietje) kan zich van de bijzondere dag in het Zuiderzeemuseum in Medemblik niet zo veel meer herinneren: “Als je elf jaar bent, dringt niet alles zo goed tot je door”, aldus ‘De Huizer Courant’ van 6 november 2014 met daarin ook tekstgedeelten uit de Libelle van november 1977. “Die dag heb ik als een grote roes beleefd. Ik weet nog dat we in een ouderwets postkoets zaten met vier paarden ervoor en een deftige koetsier op de bok. Dat vond ik een enorme belevenis. De meisjes maakten een vermakelijke entree toen de paarden het laatste stukje weigerden een stap voorwaarts te zetten. Ze wilden de poort naar de binnenplaats van het museum niet binnengaan. De meisjes moesten tenslotte te voet naar het museum lopen (het was toen slecht weer). Ik weet ook nog dat er meerdere Huizer meisjes in klederdracht bij de kinderzegelpresentatie betrokken waren.”

Kinderzegelkinderen 1960 - loketraam

“In het museum was een postkantoor nagebouwd met heuse loketjes. Ik mocht achter zo’n loketje zitten en de kinderzegel met mijn afbeelding erop verkopen. Dat vond ik interessant. Zoiets vergeet je natuurlijk niet meer. ’s Avonds zag ik me zelf in het tv-journaal uit de koets stappen en postzegels verkopen. Mijn vader, kaasboer Gijs Klein en moeder Feitje Kooy, waren apetrots. Zij vond klederdracht geweldig.”

Ditty Klein met poster

In 2006 en 2014 heeft het Huizer Museum tentoonstellingen georganiseerd, waar de 30 cent kinderzegel 1960 centraal stond. In 2006 is er door het museum een poster gedrukt met het postzegel-meisje met pikmuts. De afbeelding is naderhand zelfs op een vlaai van MultiVlaai geplaatst, maar ook op een aantal commerciële producten als borduurpatronen, tassen, etuis en I-pad-hoesjes van oude PTT-postzakken.

Rondom de vijver in de overtuin van het Lycklamahûs (zichtbaar boven het witte prieel links) aan de Hoofdstraat 80 is de tentoonstelling opgesteld.
Voor een vergroting: klik op de afbeelding.

De adellijke kunstenares Bieruma Oosting was betrokken bij het culturele leven. Vriendschappelijke contacten onderhield ze o.a. met collega-kunstenaars Charley Toorop, Joop Sjollema, Tjerk Bottema, Kees van Dongen, Kees Verwey en Charlotte van Palland. Ook had ze nauwe contact met schrijvers en dichters als Jacques Bloem, Clara Eggink, Ida Gerhard, Anton Koolhaas, Netty Nijhof en Adriaan Roland Holst.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Kinderpostzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • Arjan Keppel op 22 mei 2022 om 20:38

    Heb ik je altijd al willen vragen Bate: Ik heb proeven gezien van Lou Strik voor deze serie. Weet jij daar iets van? Was hem ook gevraagd om met ontwerpen te komen? Of heeft hij misschien uit eigen initiatief ontwerpen gemaakt?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)