In kort bestek…(231) Permanente reeksen: Duitsland een nieuwe, Groot-Brittannië een aangepaste - Postzegelblog

In kort bestek…(231) Permanente reeksen: Duitsland een nieuwe, Groot-Brittannië een aangepaste

0

Zowel Duitsland als Groot-Brittannië zijn de afgelopen maanden een nieuwe fase ingegaan met de permanente zegels. Hoewel, de Britse zegels/Machinzegels zijn niet nieuw, maar eigenlijk aangepast.

Duitsland startte 2 december j.l. wel met een nieuwe reeks, de negende (na: Bondspresident Heuss, bondspresident Heinemann, Voorkom ongevallen, Industrie en techniek, Burchten en kastelen, Vrouwen uit de Duitse geschiedenis, Bezienswaardigheden en Bloemen) sinds de Tweede Wereldoorlog, getiteld Welt der Briefe: 2 december, 5c, 85c, 100c en 160c; 3 januari, 275c; 1 maart, 70c, 110c, 195c en 225c.

De Britse Royal Mail introduceerde 2 februari de eerste vier Machinzegels met een barcode en daarmee kwam een einde aan de enkele honderden zegels tellende reeks Machinzegels zonder deze code. De Machinreeks, de eerste zegel verscheen 5 juni 1967, is de op één na langst lopende uit de postgeschiedenis, de oudste is de Noorse Posthoorn, sinds 1 januari 1856. Waarden van de februari-emissie zijn: 1ST (paars), 2ND (groen), 2ND Large (blauw) en 1ST Large (lichtblauw).

Al jarenlang komt Royal Mail in verband met tariefsverhogingen op een van de eerste dagen van april met enkele nieuwe Machinzegels. Dit jaar was het 4 april in verband met de introductie van de barcode echter flink raak. Er werden veertien permanente zegels uitgegeven in drie categorieën, zeven in lage waarden, drie in hoge waarden en vier met een internationaal tarief.

De zeven lage waarden: 1 P (saffier blauw), 2 P (donkergroen), 5 P (licht paars), 10 P (groen), 20 P (lichtgroen), 50 P (grijs) en 1,00 pond (bruin); de drie hoge waarden: 2,00 (lichtblauw), 3,00 (paars) en 5,00 (groen); internationaal tarief: 1,85 (bruin), 2,55 (saffier blauw), 3,25 (purper) en 4,20 (groen).

Ze vliegen duizenden mijlen door stormen, over woestijnen en over oceanen, riskeren de dood door uitputting en het geweer van de jager. Velen zijn zo klein dat ze zich zouden kunnen nestelen in de palm van een hand. Zo brengt de Royal Mail lyrisch de emissie Migratory Birds die 7 april is verschenen. Tien vogels gevat in een velletje met tien 1ST-zegels.

Op de bovenste rij van links naar rechts: nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus), bonte vliegenvanger (Ficudula hypoluea), gierzwaluw (Apus apus), gele kwikstaart (Motacilla flava) en kleine jager (Stercorarius parasiticus). Op de onderste rij: griel (Barhinus oedienemus), Noordse stern (Sterna paradisaea), boerenzwaluw (Herunda rustica), zomertortel (Streptopelia turtur) en grauwe kiekendief (Circus pygargus).

Aangetipt: Oostenrijk heeft 15 maart de derde COVID-19-zegel uitgegeven. Op 16 september vorig jaar verscheen een zegel in de vorm van een mondkapje, op 30 oktober 2021 een zegel van toiletpapier en 15 maart volgde de derde Covid-zegel in de waarde van 275c in de vorm van een pleister. Op de zegel de tekst TUT GAR NICHT WEH!.

Vaticaanstad heeft 22 februari met een 2,00 €-zegel de enige Nederlandse paus in de geschiedenis herdacht, Adrianus VI (Utrecht.1459-Rome, 1523). Hij was slechts kort paus, van 9 januari 1522 tot zijn dood op14 september 1523. Het gebeurt niet vaak dat er zegels verschijnen die thuishoren met het thema Link met Nederland, maar deze is er zeker een.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen Paleizen Tweede wereldoorlog VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.