In kort bestek…(230) CEPT/PostEurop  sluit Rusland en Balerus uit - Postzegelblog

In kort bestek…(230) CEPT/PostEurop  sluit Rusland en Balerus uit

0

De oorlog in Oekraine drukte ook al snel een stevig stempel op de filatelie. Op 17 maart deelde CEPT/PostEurop namelijk al mee dat het CEPT-lidmaatschap van Rusland en Balerus voor onbepaalde tijd was opgeschort, zo valt te lezen in de Deutsche Briefmarken Zeitung van 14 april. Aan deze beslissing was een schriftelijke stemming van de CEPT-lidstaten vooraf gegaan en uit de antwoorden bleek dat 34 landen het voorstel om Rusland en Balerus uit te sluiten (één onthouding) steunden. Of beide landen ooit weer als lid zullen worden aanvaard zal in de toekomst van de Algemene Vergadering afhangen. En mocht het zover komen dan moet twee derde van de leden (rond de veertig) daarmee akkoord gaan.

Op  de vraag van DBZ-zijde of de inmiddels door Rusland uitgegeven zegel (zie afb.) als een CEPT-zegel zal worden aanvaard kon door een woordvoerder bij het hoofdkantoor van de CEPT in Brussel nog geen antwoord worden gegeven. De Russische Europazegel (het gemeenschappelijke thema 2022 is Verhalen en Mythen) verscheen als eerste in de rij op 20 januari, de Balerus-zegel staat voor 6 mei gepland.

Inmiddels zijn er – voor zover bekend—al vier aan de oorlog gerelateerde zegels uitgegeven. Overbekend is de zegel die de Post van Oekraïne vorige week uitgaf. De zegel, in een oplage van 100.000 stuks, was binnen de kortste keren uitverkocht. Op de zegel een Oekraïnse soldaat op het Slangeneiland die vanaf het inmiddels tot zinken gebrachte vlaggenschip Moskva werd bevolen zich over te geven en als antwoord gaf ’Krijg de klere’.

Er bestaan echter ook al vier solidariteitsuitgaven. Letland gaf op 10 maart een velletje uit waarin drie 1,44 €-zegels waarop wimpels in de Letse en Oekraïnse kleuren (de vierde is een loze zegel); in Estland verscheen 24 maart een zegel met daarop een vredesduif; de Poolse Post kwam 25 maart met een  zegel waarop twee handen, de ene in de nationale kleuren van Polen, de andere in de Oekraïnse, en Oostenrijk bracht 31 maart een bijslagzegel uit van 100+200 c (oplage 200.000) waarvan de bijslag naar twee organisaties gaat: de actie ’Nachbar in Not’ en UNICEF. Op de zegel  in de nationale Oekraïnse kleuren de tekst HILFE für die UKRAINE.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Oostenrijk RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel