Autismeweek 2022, thema 'Grenzen' - Postzegelblog

Autismeweek 2022, thema ‘Grenzen’

1

Van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 9 april 2022 vindt de Autismeweek 2022 plaats. Het thema is ‘Grenzen’. Het valt samen met de Wereld Autisme Dag (VN-dag), die op 2 april werd gehouden. Maar wat is autisme? Worden ‘autisten’ buiten de samenleving gehouden of zijn ze zeer nuttig voor werkgevers waarbij hun specialisme wordt ingezet voor bepaalde producten en/of diensten? Hoe wordt ‘autisme’ op de kleine cm2 weergegeven? En waarom denken we in eerste instantie aan de film ‘Rain Man’?

Autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door problemen met sociale interactie en communicatie, en door beperkt en repetitief gedrag. Ouders merken vaak signalen op tijdens de eerste drie jaar van het leven van hun kind. Deze symptomen ontwikkelen zich vaak geleidelijk, hoewel sommige autistische kinderen achteruitgang in hun communicatieve en sociale vaardigheden ervaren nadat ze ontwikkelingsmijlpalen in een normaal tempo hebben bereikt.

Autisme wordt geassocieerd met een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Risicofactoren tijdens de zwangerschap zijn onder meer bepaalde infecties, zoals rubella, toxines zoals valproïnezuur, alcohol, cocaïne, pesticiden, lood en luchtvervuiling, foetale groeibeperking en auto-immuunziekten. Controverses rond andere voorgestelde milieu oorzaken; bijvoorbeeld de vaccinhypothese, die is weerlegd. Autisme beïnvloedt de informatieverwerking in de hersenen en hoe zenuwcellen en hun synapsen verbinden en organiseren; hoe dit gebeurt, wordt niet goed begrepen. De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), combineert vormen van de aandoening, waaronder het syndroom van Asperger en de pervasieve (doordringende) ontwikkelingsstoornis gespecificeerd als PDD-NOS tot de diagnose van autismespectrumstoornis (ASS).

 

 

 

 

 

 

Het is niet bewezen dat een behandeling ASS geneest, maar van verschillende interventies is aangetoond dat ze de symptomen verminderen en het vermogen van mensen met ASS om zelfstandig te functioneren en deel te nemen aan de gemeenschap verbeteren. Gedrags-, psychologische, educatieve en/of vaardigheidsopbouwende interventies kunnen worden gebruikt om mensen met ASS te helpen bij het leren van levensvaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te leven, evenals andere sociale, communicatieve en taalvaardigheden. Therapie heeft ook tot doel uitdagend gedrag te verminderen en voort te bouwen op sterke punten. Sommige autistische volwassenen kunnen niet zelfstandig wonen. Er heeft zich een autistische cultuur ontwikkeld, waarbij sommige individuen op zoek zijn naar genezing en anderen geloven dat autisme moet worden geaccepteerd dat moet worden opgevangen in plaats van te genezen.

Kroatië (2017): Autisme – Leven in hun eigen wereld.

Wereldwijd wordt geschat dat autisme 35 miljoen mensen treft. In de jaren 2000 werd het aantal mensen met autisme wereldwijd geschat op 1-2 per 1000 mensen. In de ontwikkelde landen wordt vanaf 2017 ongeveer 1,5% van de kinderen gediagnosticeerd met ASS, tegen 0,7% in 2000 in de Verenigde Staten. Het wordt vier tot vijf keer vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. Het aantal gediagnosticeerde mensen is sinds de jaren zestig enorm toegenomen, wat deels te wijten kan zijn aan veranderingen in de diagnostische praktijk.

Koeweit (2014): Autisme Internationale Conferentie.

Wereld Autisme Dag – 2 april

Wereld Autisme Dag is een internationaal erkende dag op 2 april van elk jaar, waarbij de lidstaten van de Verenigde Naties worden aangemoedigd maatregelen te nemen om het bewustzijn over mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) over de hele wereld te vergroten. 

Wereld Autisme Dag is een van de slechts zeven officiële gezondheidsspecifieke VN-dagen. Op 2 april staat autisme wereldwijd in de schijnwerpers. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Autisme Fonds organiseren rond deze dag de Autismeweek: een hele week met activiteiten over autisme en voor mensen met autisme, hun familie en alle andere belangstellenden.

UN/ONU/UN (2012): World Autism Awareness Day.

Volgens Marjolijn Busman van de NVA ervaren autisten alles in fragmenten. Ze kunnen geen geheel maken van de informatie in hun hoofd. Daarbij zien ze elk detail. ‘Alles komt even hard aan. Iemand met autisme die door de Kalverstraat loopt, zou gek worden van alle impulsen die op hem afkomen.’ Busman ziet autisme niet als een modeziekte. Wel wordt de diagnose steeds vaker gesteld. Omdat er betere methoden voor opsporing zijn, wordt het steeds vroeger gesignaleerd, meestal bij kinderen van acht of negen jaar. ‘Mensen zien niet aan iemand dat hij of zij autist is. Het is een onzichtbaar probleem. Daarom onderschatten veel mensen het.’

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaak komen de problemen op school aan het licht. Scholen zijn maar weinig gespecialiseerd in het begeleiden van autistische leerlingen. Uit onderzoek van de Ombudsman is al gebleken dat ruim duizend kinderen thuis zitten, omdat de school hun geen gepast onderwijs kan aanbieden. ‘Wij pleiten dan ook voor meer kennis bij onderwijskrachten, zodat ze de kinderen beter kunnen helpen.’

India (2003): International Conference on Autism

De organisatie pleit ook voor meer begrip van mensen in de omgeving. ‘Als het over autisten gaat, wordt vaak gezegd dat ze zich maar moeten aanpassen. Wat die mensen dan niet beseffen, is dat autisten zich al de hele dag aanpassen, en dat kost ze enorm veel energie.’

Brazilië (2014): Mercosul issue – Fight Against Discrimination – Autism.

Ontwerpen van ‘autisme’ zegels: kindertekeningen, legpuzzel, logo’s van organisaties. Is er een verklaring voor deze designs?

 

Thema Autismeweek – Grenzen

Grenzen bewaken en grenzen verleggen. Dat is het thema van de NVA Autismeweek 2022 (2 tot en met 9 april). Als je autisme hebt, kan het lastiger zijn om je grenzen aan te geven. Daarvoor heb je immers een goede prikkelverwerking en sociale en communicatieve vaardigheden nodig. Soms voel je een grens pas als iemand eroverheen gaat.

 

 

 

 

 

Luxemburg

De Fondation Autisme Luxembourg (FAL) werd opgericht op 18 juni 1996 op initiatief van een groep ouders die rechtstreeks te maken hebben met deze handicap. Ze kwamen samen om het gebrek aan structuren en diensten voor mensen met autisme in Luxemburg aan te pakken. Hun inspanningen waren erop gericht hun kinderen een zorg te bieden die was aangepast aan hun handicap. Zo kunnen zij hun autonomie ontwikkelen in een passende leefomgeving en kwaliteit. Sindsdien is het doel van de Stichting het bevorderen en verdedigen van de rechten van mensen met autisme in Luxemburg, ongeacht de ernst van hun handicap. Het openbaar belang van de stichting is op 6 oktober 1996 bij Groothertogelijk besluit erkend. 

FAL werkt nauw samen met de verschillende overheidsinstanties en met andere partners die actief zijn op het gebied van gehandicapten in Luxemburg om de inclusie van mensen aan de rand van de samenleving te bevorderen. In 1999  kocht FAL een stuk grond in Munshausen in het noorden van het land om er een wooncentrum te bouwen. In 2002 werd het terrein officieel geopend en een paar dagen later namen zes bewoners hun intrek in hun nieuwe woning.

Luxemburg (2021): 25 jaar Stichting Autisme Luxemburg.

 

Rain Man (1988)

Rain Man is een Amerikaanse road comedy-dramafilm uit 1988. Het vertelt het verhaal van de schurende, egoïstische yuppie Charlie Babbitt  (Tom Cruise), die ontdekt dat zijn vervreemde vader is overleden en vrijwel al zijn nalatenschap van miljoenen dollars heeft nagelaten aan zijn andere zoon, Raymond (Dustin Hoffman) van wiens bestaan ​​Charlie niet op de hoogte was. Raymond is autistisch en heeft een dwangmatige dagelijkse routine. Hij heeft een fotografisch geheugen en kan eenvoudig de lastigste wiskundeopgaven oplossen, maar heeft lage sociale vaardigheden. Charlie neemt Raymond mee op reis naar Los Angeles, in de eerste plaats om Raymond ervan te overtuigen om hem een gedeelte van het geërfde fortuin te geven. In Las Vegas maakt Charlie misbruik van Raymonds wiskundeknobbel bij blackjack door hem kaarten te laten tellen. Uiteindelijk beseft Charlie hoe geldzuchtig hij is en betert hij zijn leven.

De film was een van de best bezochte en meest succesvolle films van 1988 en bracht wereldwijd 354 miljoen dollar op en dat op een budget van 25 miljoen. Rain Man won vier Oscars, voor Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur en Beste Originele Scenario.

 

Taxi

Een persoonlijke ervaring heb ik net gehad met de Haagse taxichauffeur G. Deze blog is eigenlijk speciaal voor hem bedoeld. Zijn verhalen tijdens de rit wijzen erop, dat hij past onder de noemer ‘autist’. Op deze wijze hou je een taxi aan op straat zowel hier als in Zuid-Afrika. Na afloop van de taxirit zijn we beiden een ervaring rijker!

 

Meer info:

Nederlands Vereniging voor Autisme (NVA): https://www.autisme.nl/

Autismefonds: https://www.autismefonds.nl/

Autismeweek: https://www.autismefonds.nl/autismeweek/

Rain Man (1988), trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=mlNwXuHUA8I

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Brazilië Frankrijk Groot Brittannië India Kroatië Spanje Verenigde staten Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Naties



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)