In kort bestek…(226) Belgische post (bpost) presenteert gevarieerd programma (2) - Postzegelblog

In kort bestek…(226) Belgische post (bpost) presenteert gevarieerd programma (2)

0

Het  Belgische uitgifteprogramma telt dit jaar zeven uitgiftedagen, te weten 22 januari, 21 maart, 10, 11 en 12 juni, 27 augustus en 22 oktober. De 22e januari is al onder de loep genomen (zie Kort 221), nu is 21 maart aan  de orde, met net als in januari aansprekende zegels, of beter gezegd velletjes. Om met het meest opvallende velletje te beginnen is dat waarin maar één zegel zit met daar rechts boven slechts enkel  TOOTS. Daarmee herdenkt bpost de 100e geboortedag van een van de grootste muzikanten uit de wereld van de jazz, waarmee in 2016 afscheid werd genomen, Toots Tielemans (1922-2016).

De zegel is een combinatie van twee foto’s, een jonge Toots met gitaar en de oudere Toots met mondharmonica. Het velletje heeft de vorm van een vinyl-single en het zit in een platenhoes die volledig is opgebouwd uit foto’s die het rijke leven van Toots Tielemans tonen. Waarde van de zegel 1 WORLD, prijs van het velletje € 11,55, oplage 21.695. Toots Tielemans stond in 2000  al twee keer op zegels. In ’ Een reis door de 20e eeuw’ en op de uitgifte Brussel Europese culturele hoofdstad van het jaar.

De reeks Pleinen van…wordt 21 maart  uitgebreid met Pleinen van Charleroi. In het velletje vijf zegels met de waardeaanduiding 1 (met toeslag). Op de zegels van links naar rechts: Sint- Christoffelkerk, Palais des Beau-Arts, Belfort, het Stadhuis en Le Maison Dorée. Oplage: 44.104.

Dan staat op een velletje in de reeks Geometrie de Zeshoek centraal, en met dit velletje wordt tevens deze reeks afgerond. Op de zegels: linksboven, schil van een ananas; midden, een verzameling van zeshoeken in de natuur; rechtsboven, honingraad; linksonder, ei van een vlinder en rechtsonder, cactus. Waarde van de zegel 1 EUROPE; oplage: 43.704.

Tot slot een velletje waarmee de 100e geboortedag van de striptekenaar Marc Sleen (1922-2016) wordt gevierd en van het feit dat 75  jaar geleden zijn geesteskind Nero voor het eerst optrad, en een velletje met als thema Eenzaamheid (en het verlangen naar verbinding).

In het Marc-Sleenvelletje 5 zegels waarop Nero het glas heft en op 5 andere zegels heft Marc Sleen het glas. Waarde van de zegels 1, oplage 32.245. In het velletje Eenzaamheid tien zegels met de waardeaanduiding 1 (oplage 15.740) een vrouw die uit een glazen bol probeert te komen om zo in contact te komen met anderen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.