In kort bestek…(224) VN, al dertig jaar zegels bedreigde dieren en planten - Postzegelblog

In kort bestek…(224) VN, al dertig jaar zegels bedreigde dieren en planten

0

Op de lijst van de Convention on International Trade in Endangered Spieces of Wild Fauna and Flora (CITES) staan meer dan 38.000 bedreigde dieren en planten. In de voorbije jaren hebben al tal van landen aan de hand van deze lijst zegels gewijd aan aan uitsterven bedreigde dieren en planten. De Postadministratie van de Verenigde Naties spant daarbij echter wel de kroon. De UNPA is al sinds 1993 van de partij en op 18 maart verschijnt de dertigste emissie, en weer een indrukwekkende.

Zoals gewoonlijk bestaat de emissie uit drie velletjes (New York, Genève en Wenen) met in elk 16 zegels (vier ontwerpen per velletje). Om te beginnen met New York. Afgebeeld worden op vier 1,30 $-zegels : Escodo-eilandluipaard (Bradypus paygmaeus); jaguar (Phantera onca); zwavelborsttoekan (Rampphastossulfuratus) en anduscondor (Andrean condor). Oplage: 11.000 velletjes; 176.000 zegels.

Op de Genève-zegels van elk CHF 1,50: hertshoornkoraal (Acropora servicomis); grenadinus klauwgekko (Gonatodesdaudini); een vissoort, die thuishoort in de familie van de duivelsrogge (Mobulamunkiana) en kleine kikker, hoort thuis in de familie van de pijlgifkikkers (Oopaga arborea). Oplage 10.000 velletjes, 160.000 zegels.

Op de Wenen-zegels van elk € 1,00: gespikkelde Blenny, een leuk visje in een aquarium (Dynastes satanas); hylocerius, een cactussoort (Hylocereus triabgularis); cactussoort (Acanthocereus tetragonus) en Spaanse ceder (Cedrela odorata). Oplage: 11.000 velletjes, 176.000 zegels.

In een ’in Kortaflevering’ is onlangs al eens opgemerkt dat het er verdacht veel op lijkt dat posterijen er op uit zijn om aandachttrekkende zegels uit te geven. Zo geeft o.a. Oostenrijk al heel lang, en met de regelmaat van de klok, dergelijke zegels uit, bij voorbeeld op 12 november jl. een zegel in de vorm van een want/handschoen. Maar ook Nederland kwam 1 november met een wereldprimeur, de Digi Art-zegels en België op 25 oktober, ook een wereldprimeur, met de roetzwarte NADA-zegel.

En daar hebben zich de laatste tijd weer drie aan toegevoegd. Oostenrijk, inderdaad weer Oostenrijk. Daar verscheen 11 december een 430c-zegel in de vorm van een wollen muts; Rusland gaf 9 december een gestileerde, ronde sneeuwvlok-zegel uit van 24 R-zegel en Zwitserland presenteerde 1 februari een rode 110 fr-zegel in de vorm van een kusmondje. NB. Aanvankelijk was deze zegel gepland voor 14 februari, Valentijnsdag.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel