In kort bestek...(222) Geschiedenis weerspiegelt zich nauwelijks in postzegels - Postzegelblog

In kort bestek…(222) Geschiedenis weerspiegelt zich nauwelijks in postzegels

0

Nederland heeft een duizendjarige geschiedenis, maar PostNL doet er nauwelijks iets mee. Twee voorbeelden die ze bij voorbeeld aan zich voorbij heeft laten gaan, 100 jaar Vrouwenkiesrecht, waarvoor jaren is gevochten, en de Synode van Dordrecht, die bijna tot een burgeroorlog leidde. Maar er mag nu toch worden gehoopt dat er dit jaar aandacht wordt besteed aan het Rampjaar 1672, toen de val van Nederland nabij was, zo staat op de cover van nummer 1/2022  van het magazine Geschiedenis, daaraan  toevoegend ’Het volk redeloos, de regering radeloos, het land reddeloos’.

Maar nu moet ik zegen dat de afdelingen die het postzegelbeleid in hun portefeuille hebben nou niet bepaald worden gestimuleerd in het zoeken naar nieuwe wegen en om daarbij eens in  de geschiedenis te duiken. Al ruim 25 jaar heeft men bij PostNL alleen maar dollartekens in de ogen. Rond de eeuwwisseling was de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur bij de presentatie van een emissie al bezig om een einde te maken aan het bestaan van de 60-jarige populaire reeks Zomerzegels (toen tijdelijk Ouderenzegels genaamd), omdat die te weinig in  het laatje brachten(drie jaar later bestond de reeks niet meer). Een opvolger zei ooit ronduit ’Wat er op postzegels staat interesseert me totaal niets, als het maar geld opbrengt’.

In ons omliggende landen denken ze er gelukkig anders over. Daar wordt vaak in de geschiedenis gedoken. Hoewel wel een rijke, dit in tegenstelling met bij voorbeeld de VS, waar ze het echt met een paar eeuwen moeten doen. En dat weerspiegelt zich ook weer in het uitgifteprogramma voor dit jaar: bv. Blauwe bessen (9/1) Jaar van de Tijger, 20/1 (zie NB aan het slot), Elmonia Lewis (1844-1907), reeks Black Heritage (28/1), Vlinders (1/2), Tulpen (24/3), George Harrison (1943-2001) op 29/4; Machtige Mississippi (23/5), Olifanten (?), en, datum nog onbekend, de tiende editie van de reeks Music Icons: Pete Seeger (1919-2014). Eerder in deze reeks: Lydia Mendoza, Johnny Cash, Ray Charles, Jimmi Hendrix, Jannis Joplin, Sarah Vaughan, Elvis Presley, John Lennon en Marvin Gay.

In de laatste maanden van het afgelopen jaar zijn niet minder dan 64 series Kerstzegels uitgebracht. Voor verzamelaars van het thema Kerst is het dus weer volop oogsten geblazen. Om daarbij  een handje te helpen hierbij een overzicht:

Aland, Alderney, Andorra, Argentinië, Armenië, Australië, Bahamas, België, Bermuda, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, Christmas Island, Columbia, Curaçao, Cyprus, Duitsland, Eiland Man, Estland, Faeröer, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, Groenland, Groot-Brittannië, Guernsey, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, Japan, Jersey, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Mexico, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Paraguay, Roemenië, San Marino, Saint Pierre et Miquelin, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Sri Lanka, Tsjechische Republiek, Uruguay, Wit Rusland, Zweden, Zwitserland, Vaticaanstad. NB. In een van de volgende Kort bestek een update van het Jaar van de Tijger.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.