In kort bestek…(221) Belgische post (bpost) presenteert gevarieerd pakket (I) - Postzegelblog

In kort bestek…(221) Belgische post (bpost) presenteert gevarieerd pakket (I)

0

België heeft voor dit jaar vijf uitgiftedata met 22 emissies gepland en van twee daarvan, 24 januari en 22 maart, zijn enkele dagen geleden de zegels gepresenteerd, en het kan niet anders gezegd worden, zowel 24 januari als 22 maart, het is een gevarieerd pakket.`Zeer waarschijnlijk is dat het gevolg van jaarlijkse oproep van de bpost aan filatelisten om ideeën aan te dragen voor het dan komende jaar (zie laatste alinea). Misschien zou PostNL dat ook eens moeten doen, want wat nu wordt uitgegeven is een beetje voortborduren op hetzelfde stramien.

En wat zit er in het  24-januaripakket? Om te beginnen wordt met een velletje met tien zegels (waardeaanduiding  1, oplage 18.695 velletjes) het  100-jarig bestaan van de Belgische Vogelbescherming gevierd. Op de zegels, 2 x 5, staat links de oprichtster markiezin Antonia de Pierre met mussen in de winter en rechts een gewonde steenuil  met verband. Op het vel een collage van vogels. Deze zijn getekend door André Buzin, overbekend door de al tientallen jaren lopende Vogelreeks.

De vele vormen van wolken hebben door de eeuwen heen al tal van kunstenaars geïnspireerd. De geschilderde postzegels op het velletje Wondere wolken van Jan De Maesschalck geven, aldus bpost niet alleen een realistische kijk op enkele soorten wolken, maar laten je ook wegdromen. Op zes zegels met de  waardeaanduiding 1 in het velletje (oplage 28.513): stratocumulus, cumulus medicris, altocumulus, cumulonimbus en cumuluscongestus. Op het velletje regendruppels op een raam.

Iconische Belgische munten worden verbeeld op een velletje waarmee 20 jaar euro wordt gememoreerd. Afgebeeld worden onder een euromunt van links naar rechts: de 5 frank uit 1834, 50 centiemen uit 1918, ’Mijnwerker’ op 20 en 50 centiemen 1963-1988, 50 frank uit 1987 en de eerste euro met het portret van koning Albert II op de kopzijde uit 1999. Waardeaanduiding 1 Europa, oplage 43.704 velletjes.

Tot slot wordt er op een velletje met vijf zegels (waardeaanduiding 1 Europa, oplage 43.704) aandacht gevraagd voor kazen van streek tot  streek. Op elke zegel twee kazen: Jersey melkkaas- blauwschimmelkaas, Goudse kaas-bierkaas, zachte kaas-Brusselse kaas, hervekaas-geitenkaas en trappistenkaas-abdijkaas. Het velletje toont de kaart van België verdeeld in streken waar de bepaalde typen kazen voorkomen.

Elk jaar reikt het Spaanse filatelistische tijdschrift El Eco voor tien categorieën de Nexofil awards uit. België sleepte niet minder dan drie prijzen in de wacht. De ’Stilte van Alzheimer’ werd uitgeroepen tot ’Beste postzegel ter wereld’, en verder wonnen ‘Iconische Belgische postzegels’ en ’Meesterlijke schilders: Jan van Eyck’ een award.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.