In kort bestek…(220) Noorwegen viert 375 jaar posterijen - Postzegelblog

In kort bestek…(220) Noorwegen viert 375 jaar posterijen

0

Alles wat met posterijen (Post) te maken heeft is wereldwijd een geliefd thema. Denk aan zegels op zegels, brieven op postzegels, de UPU (Wereldpostunie), brievenbussen, postbestellers, postauto’s, schepen en de vele uitgiften Dag van de Postzegel, o.a. de Duitse uitgifte met de beroemde Bordeaux-brief (zie Kort 209). Verzamelaars van het thema Post hebben op 17 januari twee Noorse zegels aan hun collectie kunnen toevoegen, want Noorwegen herdenkt dit jaar het 375-jarig bestaan van zijn posterijen.

Het was in 1642 dat gouverneur Hannibal Schested van de Deens-Noorse koning Christian IV de opdracht kreeg een postverbinding te organiseren tussen Kopenhagen en Oslo en op 17 januari 1647 trad deze dienst in werking. De eerste Noorse zegels verschenen, net als in Nederland in 1852.

Ter gelegenheid van dat feit bracht Noorwegen dus 17 januari twee zegels uit , beide in de waarde Innland 20g. Op de ene een (mannelijke) besteller, op de andere een (vrouwelijke) fietskoerier. Oplage van beide zegels 570.000.

Om nog even bij het thema Post te blijven, de Duitse Post heeft bekend gemaakt dat de nieuwe permanente reeks Welt der Briefe, waarvan inmiddels vijf zegels zijn verschenen in totaal uit ’slechts’ zestien zegels zal bestaan (De nu afgeronde Bloemenreeks bestaat uit 66 zegels). De eerste vier zegels Welt der Briefe (zie Kort 214) verschenen 3 december, de vijfde (afb.), een vulpen in de vorm van een vuurtoren (zie Kort 219) volgde 3 januari.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland NoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.