In kort bestek…(218) Vooruit, voor deze ene keer: euromunten - Postzegelblog

In kort bestek…(218) Vooruit, voor deze ene keer: euromunten

0

Eigenlijk, om een tegenwoordig veel te pas en te onpas gebruikt woord te gebruiken, ga ik me nu op vreemd terrein begeven. Maar ik heb geen bordje zien staan en wat is in dit geval vreemd. Dus ik waag het. Wat is er aan de hand?

Tot voor de coronapandemie zat ik enkele jaren als therapie in de postzegelwinkel in Leiden om hand- en spandiensten te verlenen. Dat was een heel bijzondere ervaring, je leert de wereld van het verzamelen van een heel andere kant kennen. Daar komen namelijk niet alleen verzamelaars voor onder andere de laatste zegelemissies, voor aanvullingen op verzamelingen, voor bestellingen en voor supplementen, maar ook voor ’oude’ munten en pas uitgegeven euromunten.

En nu kom ik (flauwekul natuurlijk) op het vreemde terrein. Waarom? Een paar dagen geleden ontving ik het blad Postfrisch van de Duitse posterijen en daar staan niet alleen de jongste postzegelemissies in, maar ook allerlei wetenswaardigheden over Duitse munten. Opvallend was daarin het artikel met als kop Das grosse Finale, oftewel het einde op 1 februari van de 2-Euro Gedenkmünzenserie ’Bundesländer’, na zeventien jaar! En aangezien reeksen me altijd intrigeren kan ik het niet laten om me voor deze ene keer op vreemd terrein te begeven en alle ’Bundesländer’-munten op een rijtje te zetten.

Op alle munten worden/werden monumentale gebouwen, vaak kerken, afgebeeld. De eerste munt verscheen in 2006 gewijd aan Schlezwig-Holstein met daarop de Lübecker Holsentor. Verder: 2007, Mecklenburg-Verpommeren; 2008, Hamburg; 2009, Saarland; 2010, Bremen; 2011, NordrheinWestfalen; 2012, Bayern; 2013, BadenWürttenberg; 2014, Nieder-Sachsen; 2015, Hessen; 2016, Sachsen; 2017, Rheinland-Pfalz; 2018, Berlin; 2019, Bundesrat; 2020, Brandenburg; 2021, Sachsen-Anholt, en op 1 februari wordt de reeks afgesloten met Thüringen met daarop de beroemde bezienswaardigheid van de ’Freistaat’: de Wartburg.

Aangetipt: Noorwegen heeft 3 januari het uitgiftejaar 2022 geopend met twee zegels om de 150e geboortedag van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Roald Amundsen te herdenken. Op een zegel in de waarde van 100g een portret van Amundsen met op de achtergrond te zien ’Amundsen op weg naar de Zuidpool’, oplage 550.000 zegels; op der andere zegel (46 kr) zijn portret met een luchtschip (oplage 350.000).

 

Oostenrijk presenteerde onder andere: 1 oktober, 100 Jahre Burgenland, 2,10, oplage 120.000 zegels; 20 oktober, serie Freimarken der Monarchie, twee zegels uit 1905 in een velletje, 230 en 85c oplage 115.000 velletjes; 25 oktober, zegel van 700c in de vorm van een tennisbal met de afbeelding van Dominic Thiern, een van de succesvolste tennisspelers van Oostenrijk, oplage 115.000 in een velletje met 1 zegel.

Op 12 november, opnieuw een zegel in een afwijkend formaat, nu een 4,30c-zegel in de vorm van een want/handschoen, oplage 150.000 velletjes met een zegel;      5 december, klimaatvelletje met twee zegels (135 en 275c) oplage 150.000 velletjes. Opdruk STOPP DEM KLIMAWANDEL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Noorwegen Oostenrijk KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel