In kort bestek…(215) Nieuwe Duitse permanente zegels, Welt der Briefe - Postzegelblog

In kort bestek…(215) Nieuwe Duitse permanente zegels, Welt der Briefe

0

Waarschijnlijk is de beemdkroon (Knautia macedonica) de laatste zegel in de Duitse permanente reeks Bloemen die vorig jaar 6 augustus werd uitgegeven. Op 2 december verschenen namelijk de eerste vier zegels van een nieuwe permanente reeks met als titel Welt der Briefe. Op creatieve, speelse wijze worden op de zegels ’brieven’ getoond, die in heden en verleden een belangrijke rol spelen en speelden in het berichtenverkeer/communicatie.

Gevouwen papier is daarbij het verbindende element tussen de brieven en origami, waarvan de oorsprong waarschijnlijk in China ligt, maar door de Japanners tot kunstvorm is verheven.

De eerste vier zegels, zowel gegomd als zelfklevend (folienblätter) hebben een frankeerwaarde van 5, 85, 100 en 160 cent. Op de zegel van 5 cent staat een witte waterlelie (Nymphaea

alba), die in de mythologie (Heracles) een belangrijke rol heeft gespeeld. Tevens verwijst de Duitse post naar een van Claude Monets beroemde schilderijen met de waterlelies. De afgebeelde lelie bestaat uit meerdere gevouwen brieven met in het hart een bundel gouden stiften.

De 85 c-zegel toont drie gevouwen duiven uit briefpapier. De duif is niet alleen het symbool voor vrede, maar evenzo oud is haar functie, door haar oriëntatievermogen, als bode. Overal ter wereld werden haar diensten ingezet op militair en politiek terrein.

Op de 100 c-zegel een van papier gevouwen scheepje. Zeilschepen werden naast duiven ingezet om grotere afstanden te overbruggen. Van de oudheid tot de 19e eeuw namen ze het postvervoer van de duif over.

Tot slot de 160 c-zegel, een brief als vlieger. Vroeger werden door legers vliegers opgelaten om tekeningen, signalen en bevelen over te brengen, tegenwoordig gaat het meer om meetapparatuur en camera’s.

Nog even terug naar Bloemenreeks, waarvan de zegel waarop de Beemdkroon prijkt waarschijnlijk de laatste zegel is. Deze staat in de catalogus genoteerd als LIX- emissie, de 59e. Dat betekent echter niet dat er 59 bloemenzegels, gegomd en zelfklevend, zijn verschenen. Zeker tientallen meer, want het kon voorkomen dat er acht zegels op één dag werden uitgegeven en dan stond er alleen maar een Romeinse cijfer, bijvoorbeeld XXXII. Voor Duitsland- en bloemenverzamelaars is het daarom misschien zinvol eens in de albums te duiken.

En dan: voor verzamelaars van permanente reeksen, de Bloemenreeks is de achtste in de Duitse geschiedenis. Een overzicht: Bondspresident Heuss (1954-1957); Bondspresident Heinemann (1970-1973); Voorkom ongevallen (1971-1972); Industrie en techniek ((1975-1982); Burchten en

sloten (1977-1982); Vrouwen uit de Duitse geschiedenis (1986-2003); Bezienswaardigheden (1987-2004) en Bloemen (2005-heden).

NB. Op 2 december verschenen tevens deel III Helden der Kindheid, 2 x 80 c, Bibi Blocksberg en Die Drei en een 270 c-zegel, 50 jaar artsen zonder grenzen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
China Volksrepubliek China vóór 1949 Duitsland Schilderkunst VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.