In kort bestek…(214) Drie ’toppers’: Europa, Sepac en kerst - Postzegelblog

In kort bestek…(214) Drie ’toppers’: Europa, Sepac en kerst

0

Al jarenlang zijn er twee grote verzamelgebieden en een klein gebied, Sepac, waarvan de verzamelaars er van verzekerd zijn, dat ze jaarlijks voor maandenlang Europees en wereldwijd moeten speuren naar verschenen zegels. De twee grote ’objecten’ zijn de Europazegels (PostEurop) en de kerstzegels.

Aan de PostEuropzegels, die dit jaar als thema hebben Bedreigde inheemse dieren, is ook jaarlijks een competitie verbonden en deze is dit jaar gewonnen door Polen (goud), met op de tweede plaats Aland (zilver) en het brons ging naar Oekraïne. De Poolse zegel in de waarde van 3,30 zl toont een lynx, waarvan het achtereind als het ware aan het verdwijnen is (indrukwekkend), op de Alandse zegel staan twee moeraskikkers, terwijl de Oekraïnse zegel de onder de luchtvervuiling aangetaste Karpaten verbeeld en de effecten op het wildleven daarop. In totaal hebben 53 landen aan de competitie deelgenomen. Volgende jaar is het gemeenschappelijke thema Verhalen en mythen.

Bij Sepac, dat staat voor Small European Postal Administration Cooperations zijn de volgende landen/eilanden aangesloten: Aland, Faeröer, Gibraltar, Groenland, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Man, Monaco, Vaticaanstad en IJsland. Ook daar hebben ze jaarlijks een competitie en het thema voor dit jaar is Old Maps. Het wachten is momenteel op de uitslag.

Tot slot de kerstzegels, waarmee al decennia door veel landen het uitgiftejaar wordt afgerond, zegels met christelijke en /of wereldse motieven. De wereldse hebben in de meeste gevallen nauwelijks iets met de kerst te maken. Wat te denken van sneeuwlandschappen, of zoals de vlechtmatjes op de Belgische zegels, zoals die vroeger door kinderen op de kleuterschool werden gemaakt (misschien nog wel in de eerste groepen).En wat te denken van de Nederlandse kerstzegels met motieven gebaseerd op een langzamerhand versleten patroon.

Maar toch nog aandacht voor twee kerstemissies, de Britse (2/11) en de Noorse (5/11). Op de zegels van de Royal Mail (zes waarden: 2nd, 1st, 1,70, 2,55, large 2nd en large 1st) het Bijbelse verhaal van de Geboorte maar dan in de moderne schilderstijl sacro cubism.

En de Noorse, twee zegels, beide in de waarde van Innland 20g. Op de ene zegel kijkt een kind verwachtingvol naar een glazen bol vol kersttaferelen, op de andere zegel een kind dat in een sneeuwbui de hond uitlaat en met open mond probeert een sneeuwvlok op te vangen. Het bijzondere aan deze zegel is dat je als het ware de sneeuwvlokken echt dwarrelen (vertederend), zelfs voor het jasje langs. Tegelijk met de kerstzegels verscheen een zegel (50,00) waarmee het 200-jarig bestaan van de Noorse vlag wordt herdacht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aland België Jersey Liechtenstein Malta Monaco Noorwegen Polen Europa CEPT Kerst ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.