Dag van de Rode Planeet op 28 november 2021 - Postzegelblog

Dag van de Rode Planeet op 28 november 2021

4

Jaarlijks is het op 28 november de ‘Dag van de Rode Planeet‘. De dag herinnert aan de lancering van Mariner 4 op 28 november 1964. Mariner 4 was een Amerikaanse onbemande ruimtemissie naar Mars in de jaren zestig. Deze vlucht zorgde voor de eerste foto’s van Mars door een onbemand ruimtevaartuig. Tevens was dit het eerste ruimtevaartuig dat succesvol Mars bereikte.

Geschiedenis van Rode Planeet dag

Rond 400 voor Christus begonnen de Babyloniërs de hemelse gebeurtenissen bij te houden. Ze noemden Mars ‘Nergal’, de koning van conflicten, ogenschijnlijk vanwege de associatie tussen de kleur van de planeet en het bloed dat vergoten werd tijdens gewapende confrontaties met vijanden. De oude Grieken en Romeinen moeten de associatie ook hebben gemaakt, want in hun beide pantheons stonden respectievelijk Ares en Mars bekend als de oorlogsgoden.

 

 

 

 

 

 

 

Naarmate de tijd verstreek en het een mogelijkheid werd dat de mens ooit tussen de sterren zou kunnen reizen, maakten auteurs en filmmakers gebruik van het gevoel van verwondering rond de Rode Planeet en creëerden ze sciencefictionwerken en gewoon fantasie, zich voorstellend dat ze op die roestige grond zouden lopen.

Australië (2000): Conquering of Mars.

Een grote vraag was of Mars goed ouderwets water bevatte, de bron van enig leven op een planeet. Flyby-missies hebben poolijskappen gedetecteerd. Er werd aangetoond dat oude ‘kanalen’ een optische illusie waren, maar dat weerhield veel gelovigen er niet van om aan te nemen dat er eerder beschavingen waren geweest op de vierde planeet vanaf de zon.

 

 

 

 

 

 

 

Het spreekt nog steeds voor zich dat de verbeeldingskracht is gegroeid rond het idee van leven op Mars, van de klassieke roman ‘Stranger In a Strange Land’ van de auteur Robert Heinlein uit de jaren 50 tot de Ridley Scott-film uit 2015 met Matt Damon, ‘The Martian’.

Trailer film ‘The Martian’: https://www.youtube.com/watch?v=ej3ioOneTy8

Gedurende deze eeuw stuurden orbiter- en rover-missies steeds meer gedetailleerde informatie over Mars terug, totdat NASA en zijn internationale tegenhangers bemande missies naar Mars begonnen te plannen. Nu herdenken we de Rode Planeet Dag de lancering van het ruimtevaartuig Mariner 4 op 28 november 1964. Mariner 4 voerde de eerste succesvolle vlucht langs de planeet Mars uit en leverde de eerste foto’s van het oppervlak van Mars op.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mariner 4

Mariner 4 was een Amerikaanse onbemande ruimtemissie naar Mars in de jaren zestig. Doel van deze missie was opnames van de planeet te maken en onderzoek te doen naar eventuele stralingsgordels bij Mars. Ook kon NASA zo ervaring op doen met lange interplanetaire vluchten. Deze vlucht zorgde voor de eerste foto’s van Mars door een onbemand ruimtevaartuig; tevens was dit het eerste ruimtevaartuig dat succesvol Mars bereikte.

 

Technische details van Mariner 4. Bron: NASA / Wikipedia.

 

De Mariner 4 werd gelanceerd op 28 november 1964 met een Atlas-Agena draagraket vanaf Cape Canaveral. Deze sonde had een bescheiden gewicht van 261 kg en kostte 83,2 miljoen dollar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een vlucht van 7,5 maand kwam Mariner 4 op 14 juli 1965 aan bij de rode planeet, die de mensheid al eeuwen gefascineerd had.  De boordinstrumenten om de planeet te onderzoeken werden ingeschakeld en op 15 juli begon de camera met het doorzenden van de eerste close-up opnamen, die ooit vanuit een ruimtevaartuig van Mars waren genomen. Een primeur voor de Amerikanen. Mariner 4 nam 21 foto’s terwijl hij langs Mars vloog, de kortste afstand tot de planeet bedroeg 9600 km. Door de grote afstand was het niet mogelijk de beelden rechtstreeks over te seinen. In plaats daarvan legde de verkenner iedere foto vast op band om later te verzenden.

 

Roemenië (1965): Mariner 4 uit de serie ruimtevaart (5 zegels)

 

Nadat de Mariner 4 Mars voorbij gevlogen was, bleef de vluchtleiding contact houden met het ruimtevaartuig tot op 1 oktober 1965, op een afstand van 309,2 miljoen kilometer, het radiocontact verloren ging. In 1967 herstelde NASA de verbinding voor testen met de standregeling ten behoeve van de Venusmissie van Mariner 5. Deze was min of meer van hetzelfde type. Tijdens een nieuwe meteorietenregen op 10 en 11 december telde NASA 83 inslagen. De voorraad brandstof voor de standregeling was echter uitgeput, waardoor de sonde in een andere positie zwenkte met als gevolg een zwak radiosignaal. Op 21 december 1967 zweeg Mariner 4 voorgoed.

 

 

 

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Antigua & Barbuda Australië Duitsland Griekenland Joegoslavië Roemenië Sovjet Unie Boeken Films Militairisme Ruimtevaart



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 30 november 2021 om 10:42

    Wat is de betekenis van de paarse pijlen op de Roemeense postzegel? Afwijkingen?

  • Randy Koo op 30 november 2021 om 20:38

    @Willem: Linksboven staat de Aarde, midden Mariner 4, rechtsonder Mars en vlak erboven de close-up opnamen van Mars. Allemaal aangegeven met pijltjes. Zoals boven de zegels gemeld in de tekst.

  • Arjan Keppel op 30 november 2021 om 21:54

    Niet om het een of ander, maar ik zou toch eerder willen zeggen dat de pijltjes wijzen op de slechte kleurregistratie van de zegel. Ze wijzen naar alle plekken waarop de kleurverschuivingen te zien zijn.

  • willem hogendoorn op 30 november 2021 om 22:18

    Die indruk had ik ook Arjan. Vandaar mijn opmerking “afwijkingen”? Omdat de 2 zegels naast elkaar staan is dit vrij duidelijk te zien. Het lijkt me niet aannemelijk dat er 3 pijltjes naar Mars wijzen rechtsonder.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)