In kort bestek…(210) Beroemde Bordeaux-brief op Duitse zegel Dag van de Postzegel - Postzegelblog

In kort bestek…(210) Beroemde Bordeaux-brief op Duitse zegel Dag van de Postzegel

0

Voor de Duitse zegel Dag van de Postzegel, die 7 september verscheen, hoeven we niet terug naar het ’ontstaan’ van de Dag van de Postzegel, maar wel naar de allereerste postzegels, en wel de Maurituszegels. Want op de Duitse zegel staat namelijk de Bordeaux-brief, gefrankeerd met twee beroemde Mauritiuszegels, die op 22 september 1847 in een oplage van 500 stuks verschenen en waarvan er respectievelijk nog 15 en 12 exemplaren bekend zijn.

Op 4 oktober 1847 stuurde de wijnhandelaar Edward Francis in Port Louis, de hoofdstad van de toenmalige Britse kolonie Mauritius een brief naar een handelspartner in Bordeaux, die hij frankeerde met een 1 penny- en een 2 pennyzegel. Het gaat hier om de blauw en de rode Mauritius. Voordat hij op 28 december 1847 in Bordeaux aankwam werd hij van diverse stempels voorzien. In 1962 werd de brief bij toeval door een jongen gevonden die hem voor 40.000 franc verkocht. Sedertdien was hij in het bezit van meerdere personen en in 1993 gaf een onbekende koper er op een veiling het bedrag van zes miljoen Zwitserse franken voor.

De Dag van de Postzegelzegel heeft een frankeerwaarde van 80+40czegel en hij zit ook in een geïllustreerd velletje. Het zal duidelijk zijn dat beide ook thuishoren in een themaverzameling Zegels op zegels.

Verder kwam Duitsland 2 september o.a. met: deel IV in de reeks Optische Tauschungen 100c (matrixcode); deel V U-Bahn Stationen, U-Bahn Haltestelle Westerend, Frankfurt, 270c (matrixcode); op 7 oktober zes zegels, Optische Tauschungen (V), drie dimensionale vlinders, 155c (matrixcode); deel III Sagenhaftes Deutschland, Schneidersfrau ùberrascht Heinselmannchen bei der Arbeit, 60c (matrixcode) en Siegfried erschlagt Fagnir, 80c (matrixcode), deel I van een nieuwe serie getiteld Street Art, wandschildering Tropfen und Ringe, 80c (matrixcode) en een klimaatzegels Wald ist Klimaschutz, 80c.

N.B. Speciaal voor Wim Hoogendoorn, op 2 november verscheen in de reeks Deutsche Fernsehlegenden: 50 Jahre Polizeiruf 110, 95c (matrixcode).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel