Nederlandse paardenrassen - Postzegelblog

Nederlandse paardenrassen

5

Nederlandse paardenrassenGrafisch ontwerper Jaap Biemans heeft het postzegelvel ‘Nederlandse paardenrassen’ ontworpen, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van close-up foto’s van portretfotograaf Eva Roefs. Op het postzegelvel van tien postzegels staan drie postzegels van het Friese paard Izaak, drie van het Groninger paard Legende met veulen Sophia, twee van het Gelderse paard Hobyant en twee van het Nederlandse trekpaard Bonnie.

Nederlandse paardenrassen – uitgiftedatum 13 september 2021

Nederlandse paardenrassen

Gaat u met de muis over deze afbeelding; dan kunt u de vergrootglasfunctie gebruiken.

Foto-uitsneden

1) Ode aan vier oorspronkelijk Nederlandse paardenrassen

De postzegels brengen een ode aan het (vooral in de ogen van paardenliefhebbers) verheven postzegelonderwerp de oer-Nederlandse paardenrassen.
Ik ben echt benieuwd naar de reacties van de postzegelverzamelaar gezien de commentaren op de emissie ‘Praten met handen’ vorige week. Geheel ten onrechte zijn toen weinig opbouwende woorden door enkelen als reactie geschreven! In onparlementaire bewoordingen: kretologie zonder onderbouwing. Inderdaad schoenmaker blijf bij je leest!

2) Tien kenmerkende details

Tien bijzonder in het oog vallend kenmerkende details van de vier paarden vertegenwoordigen de vier Nederlandse paardenrassen (als deel van een groter geheel [pars pro toto]) op de tien postzegels. De nadruk valt nadrukkelijk op de hoofden van de paarden.

Fries paard: Izaak

Nederlandse paardenrassen [1] - Izaak

Van het Friese paard zijn drie uitsneden van Izaak (afkomstig uit Hemrik) op drie postzegels geplaatst:

  • ¾-deel linker zijkant hoofd, borst en lange zwarte manen.
  • Linker zijkant paard met borst, lijf en voorbenen in draf. Zichtbaar zijn zware behang (harige sokken onderaan been), hoef en hoefijzer. In de dressuur gewild.
  • Deel rechter zijkant hoofd, achterom kijkend voor paardenlijf.

Het Swarte Paert

In de stoeterij Het Swarte Paert in Hemrik, zuidelijk van Drachten, staat Izaak op stal. De manege is maar enkele kilometers van mijn woonplaats verwijderd. Een bezoek ligt voor de hand. *)

Stamboeknaam, eigenaresse en berijdster

De eigenaresse van de 9-jarige hengst Izaak is Gea Brouwer uit Haskerhorne. Het paard (op 2½-jarige leeftijd gekocht) staat bekend onder de stamboeknaam ‘Izaak fan ‘e Klaster’, oftewel ‘Sjaak’ als roepnaam. Daniëlla Smit berijdt het paard voor Gea. Ze hopen binnenkort op Grand Prix-niveau te mogen starten. Daniëlla: “Izaak is een alleskunner; je kunt hem mennen en tuigen. Het is een lange weg te gaan, maar Izaak is getalenteerd en heeft karakter. We durven ons doel Grand Prix best te benoemen.”
Actueel nieuws: inmiddels zijn het paard Izaak fan ‘e Klaster en Daniëlla Smit al een paar keer succesvol in de Grand Prix dressuur gestart. Een lang gekoesterd doel is dus bereikt!

Groninger paard: Legende

Nederlandse paardenrassen [5] - Legende Nederlandse paardenrassen [7] - Legende Nederlandse paardenrassen [9] - Legende en Sophia

Van het Groninger paard Legende (afkomstig uit Wijdewormer) zijn ook drie close-ups op drie postzegels terecht gekomen:

  • Zijkant met omhoog getilde staart (‘joepie-staart’). De merrie verkeert in hogere staat van opwinding als een hengst in de buurt is.
  • Frontaal bovengedeelte hoofd met oren en ogen.
  • Rechter & linker zijkanten van de merrie Legende (met aandacht voor veulen) en een week oude Sophia. Het Groninger paard is herkenbaar aan middelzware, krachtige en gespierde bouw.

KWPN Gelderlander: Hobyant

Nederlandse paardenrassen [2] - Hobyant Nederlandse paardenrassen [8] - Hobyant

Van het Gelderse paard Hobyant (afkomstig uit Emmer-Compascuum) staan twee onderdelen op twee postzegels:

  • ¾-deel onderste rechter zijkant hoofd met neusgat.
  • Onderste deel frontaal hoofd met beide neusgaten en ogen en tamelijk lange hals haaks op het paardenlijf. Het middel zware paard is van alle markten thuis, zowel aangespannen als onder het zadel.

Nederlands trekpaard: Bonnie

Nederlandse paardenrassen [4] - Bonnie Nederlandse paardenrassen [6] - Bonnie

Van het Nederlandse trekpaard Bonnie (afkomstig uit Kampen) zijn ook twee fragmenten op twee postzegels geplaatst:

  • Rechter zijkant hoofd van het grofgebouwd paard met korte en zwaar gespierde nek.
  • Wegkijkend ¼-deel rechter zijkant hoofd met hals.

Uitgebalanceerd evenwicht

  1. Tijdens de fotosessies maakte Eva talloze foto’s, waaruit 40 stuks werden geselecteerd en waarmee Biemans door eindeloos schuiven, keuren en overwegen tenslotte het concept heeft uitgewerkt.
  2. De tien paardenpostzegels komen met de vlakverdeling licht-donker overeen met dat van een dambord: donker gekleurd paard voor een lichte achtergrond en licht gekleurd paard voor een donkere achtergrond.
  3. De houding, stand, kijkrichtingen en activiteiten van de individuele paarden verschillen danig. Paard 1 ‘verwelkomt’ de kijker, terwijl de paarden 9 en 10 de kijker ‘uitgeleide doen’. Hiermee ontstaat duidelijk begin en eind van de paar-den-portretgalerij op het postzegelvel.
  4. Paard 2 ‘wijst’ de weg door het postzegelvel. De paarden 4 en 5 ‘lopen’ uit het vel en paarden 6 en 7 ‘kijken’ in tegengestelde richting bij elkaar langs. Paard 3 ‘draaft’ de kijker tegemoet en paard 8 ‘contact / communiceert’ met de kijker.
  5. Hierdoor ontstaat een speels, levendig en dynamisch totaalbeeld. Dit beeld komt geheel overeen met de springlevende paardenwezens elk met hun eigen karakter, temperament en energie.

 

Paarden-postzegels

Thematisch worden wij als verzamelaars overmatig verwend met postzegels, waarop paarden staan. We worden over het paard getild. In de oorspronkelijke betekenis van het gezegde geeft de helper bij het bestijgen van het paard de ruiter een te overdreven en te enthousiast ‘hupje’, waardoor hij er aan de andere kant van het paard weer afvalt. In overdrachtelijke zin word je door extra hulp en/of ondersteuning soms benadeeld. Of dat ook geldt voor bijgaande 27 paarden-postzegels is aan u om dat te bepalen.


*)
Wie van de postzegelblog-lezers ziet kans (gelijk ik gedaan heb in Hemrik) een bezoek te brengen aan de maneges in Wijdewormer, Emmer-Compascuum of Kampen van de drie resterende paarden? Het zou buitengewoon aantrekkelijk zijn dat postzegel-sparend Nederland via uw bezoek de ‘gefragmenteerde paarden’ ook als totaalbeeld onder ogen kunnen krijgen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Paarden



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 19 september 2021 om 09:07

    @ Bate: Als je het (geheel ten onrechte overigens) nodig vindt om kritiek te leveren op reactie-gevers van je blog van vorige week, doe dat dan bij het blog van vorige week en niet bij je nieuwe blog. Dat is het paard achter de wagen spannen.

  • willem hogendoorn op 19 september 2021 om 09:25

    @Bate: Je schrijft: Geheel ten onrechte zijn toen weinig opbouwende woorden door enkelen als reactie geschreven” .
    Waarom noem je geen man en paard?

  • Yvonne Kruse op 19 september 2021 om 09:53

    Vrijheid van meningsuiting?

  • Cees op 19 september 2021 om 10:17

    Een Blog is naar mijn mening een informatief artikel dat vaak een persoonlijke inbreng heeft waarop lezers kunnen reageren. De reactie van een lezer kan wederom uitnodigen tot reageren, niet alleen door de blogger die het artikel heeft geplaatst, maar ook door andere lezers en zo zijn beiden ‘in gesprek’ met elkaar. Zelf houd ik van opbouwende kritiek en als de blogger een vergissing heeft begaan of niet duidelijk is geweest kan door middel van reacties een en ander worden rechtgezet. Ook de blogger kan leren van de – terechte of onterechte – geplaatste opmerkingen en dat is toch een van de doelstellingen van een Blog? Of lok ik met deze reactie nog meer reacties uit?

  • Arjan Keppel op 19 september 2021 om 13:09

    Internetcommunicatie is nu eenmaal meestal iets beknopter dan ‘ouderwetse’ communicatie, en niet iedereen is geïnteresseerd in ‘onderbouwde’ waardering. Je kunt iets ook gewoon mooi of foeilelijk vinden, hoe lang een grafisch ontwerper zich er ook over gebogen heeft. Moet allemaal kunnen, lijkt mij.
    Over het velletje zelf: voor mij valt het onder ‘leuk’, maar ik ben er niet laaiend over. Sommige individuele zegels zijn mooi, vooral de zegel linksboven, die vind ik prachtig.
    Het idee van pars pro tot is op zich wel interessant maar zou beter gewerkt hebben met 1 paard ipv al die verschillende. Stel je voor dat alle tien de zegels het prachtige Friese paard hadden getoond, dus allemaal in de trant van zegels 1, 3 en 10. Dan had je pas een mooi veelletje gekregen.
    Nu zie ik geen uitgebalanceerd evenwicht maar een beetje een rommeltje, eerlijk gezegd.
    Maar goed, ik vond het wel leuk genoeg om aan de verzameling toe te voegen, dus daar mag Jaap weer blij mee zijn.
    :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)