In kort bestek…(201) Amerikaanse Literary Arts-reeks telt nu 33 zegels - Postzegelblog

In kort bestek…(201) Amerikaanse Literary Arts-reeks telt nu 33 zegels

0

De Amerikaanse Literary Arts-reeks, die in 1973 werd ingezet telt nu 33 zegels. Op 27 juli verscheen de 33e (portret)zegel in de forever-waarde gewijd aan de schrijfster van fantasie- en sciencefictionverhalen, Ursula K. Le Guin (1929-2018).

Thema’s die in haar werk een rol spelen waren vaak feministisch, psychologisch, sociologisch en anarchistisch van aard. Bekende boeken zijn o.a. de Aarde-reeks, Duisters linkerhand en De ontheemde. Ze won een groot aantal prijzen, waaronder Hogo Awards en Nebula Awards, de twee bekendste onderscheidingen voor sciencefiction.

Hiermee bestaat de Literary Arts-reeks (niet elk jaar wordt een zegel uitgegeven, bij voorbeeld vorig jaar niet) dus uit 33 zegels. De eerste zegel is gewijd aan John Steinbeck, daarna volgden, om enkele bekende namen te noemen: 1986, T.S. Eliot, 1987, William Faulkner, 1989, Ernest Hemingway, 1992, Dorothy Parker, 1995, Tennessee Williams, 1996, F. Scott Fitzgerald, 2004, James Baldwin, 2011, Marc Twain en 2012, O’Henry. Een pracht reeks! Dit overziend, meer dan de moeite waard om daar een paar albumbladen aan te wijden, en als daar bij wordt gezet waar ze voor staan, meer dan een paar bladen.

 

Amerika telt nog een prachtreeks, en wel de reeks Black Heritage, waarvan in 1978 de eerste zegel verscheen die is gewijd aan de legendarische Harriet Tubman. De 44e zegel kon 3 maart aan deze collectie worden toegevoegd met daarop het portret van August Wilson (1945-2005), toneelschrijver en tweevoudig Pullizerprijswinnaar. Verder werden ondermeer geëerd: Martin Luther King (1979), Malcolm X (1999), Paul Robinson (2004), Ella Fitzgerald (2007) en Lina Horn (2018).

En dan is er, of beter gezegd was er nog een derde bijzonder populaire reeks en wel Legends of Hollywood, die twintig jaar, van 1995 tot en met 2016, heeft gelopen. Op de vraag aan US Postal Service waarom, na twintig mooie zegels/velletjes, met deze reeks is gestopt heb ik nooit antwoord gekregen. Maar misschien komt er nog eens een vervolg, want inmiddels zijn er toch enkele legends niet meer. En geen vervolg houdt bovendien niet in dat ik niet nog eens op deze reeks terugkom.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel