In kort bestek…(199) VN: al 29 jaar Endangered Species, 348 verschillende zegels - Postzegelblog

In kort bestek…(199) VN: al 29 jaar Endangered Species, 348 verschillende zegels

0

In 1975 ondertekenden wereldwijd vele landen (in 2016: 173) The Convention on International Trade Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), ofwel de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten.

Om op deze overeenkomst te attenderen presenteerde de Postadministratie van de Verenigde Naties (UNPA) op 3 maart 1993 drie velletjes met elk vier zegels waarop bedreigde dieren en planten worden afgebeeld, vier 29c-zegels/New York, vier 0,80 CHF-zegels/Genève en vier 7 shilling-zegels/Wenen.

Maar bij deze 3 maart 1993-emissie is het niet gebleven, op 7 april jl. verscheen de 29e editie Endangered Species en al die jaren werden drie velletjes met vier zegels uitgegeven, hetgeen inhoudt dat deze gehele VN-collectie niet minder dan 29 x 12 = 348 verschillende zegels telt waarop bedreigde dieren en planten staan. Een pracht verzameling. En ongetwijfeld zullen vele verzamelaars er waarschijnlijk ook die zegels hebben gevonden die in hun collectie thuishoren, zoogdieren, vissen, planten, zoals b.v. orchideeën. Elk velletje telt vier blokjes, oplagen New York 12.000 velletjes/192.000 zegels; Geneve 11.000 velletjes/176.000 zegels; Wenen, 12.500 velletjes, 200.000 zegels.

 

Op 7 april verschenen de volgende velletjes: New York, 4 x $ 1,20, Spilocuscuspapuensis/familie van de koeskoesen (Philangendea); Lichenostomusmelanopscassidix/een zangvogel, ondersoort van de geelpluimhoningeter; Dionaea muscipula/venusvliegenvanger en Alligator mississippiensis/mississippialligator.

Genève, 4 x CHF 1,50: Leontopihecusschrysomelas/goudkopleeuwaapje; Macrotislagotis/grote langoorbuideldas; Lemur catta/ringstaartmaki en Caladeniahuegelii/grote spinorchidee.

Wenen, 4 x € 0,90: Neophemachrysogaster/oranje buikparkiet; Babyrousababyrussa/gouden babiroussahertzwijn; Onychogaleafraenata/teugelstekelstaartkangoeroe en Lepanthestelipogoniflora/soort orchidee.

Er is nog een VN-reeks die bij velen hoog op de verzamellijst staat, dat is de jaarlijkse emissie Werelderfgoed, die in 1997 ’echt’ inzette. Voor 25 augustus kan de editie 2021 worden genoteerd: Waterwegen, spoorwegen en bruggen. Later daarover uiteraard meer,

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Oostenrijk Verenigde Naties Bruggen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.