Postzegeluitgifteprogramma Nederland tweede halfjaar 2021 - Postzegelblog

Postzegeluitgifteprogramma Nederland tweede halfjaar 2021

5

Het uitgifteprogramma voor de tweede helft 2021 is via Collect nummer 107 bekendgemaakt. PostNL heeft voor de tweede helft 2021 haar uitgiftebeleid opnieuw sober ingericht. Het hele jaar 2021 heeft PostNL geen zegels uitgegeven voor jubilea historische gebeurtenissen en/of actuele evenementen behalve voor de 50e verjaardag van Máxima. In deze blog ook een aantal uitgiften persoonlijke postzegels.

Algemeen

Per uitgifte geef ik als voorbeeld een soortgelijke uitgifte van Nederlandse of buitenlandse zegels met ongeveer hetzelfde thema. Als de ontwerpen bekend zijn, zal ik ze later toevoegen in deze blog. Ook noem ik ook een aantal uitgiften persoonlijke postzegels. De postzegelprijs in 2021 voor brieven wordt € 0,96. Andere posttarieven zijn te vinden op: https://www.postnl.nl/tarieven/tarieven2021

 

Koning Willem-Alexander met jaartal 2021

 • waarde 1, 10 zegels per vel, € 9,60.
 • waarde 2, 5 zegels per vel, € 9,60.
 • waarde INT, 5 zegels per vel, € 7,75.

Een set met 3 gestanste zegels (waarde 1, 2, INT) is nu te koop bij Collectclub met bestelnummer 810033 (postfris). Stond niet in Collect nr 107 (wel de set van 2020, maar die info is ook correct want toen was het niet bekend dat versie 2021 te koop was).

 

 

 

 

 

 

 

Persoonlijke postzegels

125 jaar postbezorging in de Biesbosch

Op 31 maart 2020 voeren postbodes Ludwig Engst en Cor de Wijs voor het laatst uit voor hun vaste postronde door de Biesbosch. Daarmee kwam een einde aan 125 jaar postbezorging per boot in het natuurgebied. Het postzegelvel van ontwerper Sandra Smulders en het kunstwerk van Joris Gaymans zijn blijvende herinneringen aan deze unieke posttraditie. Een uitgebreid verslag vindt u in Collect nr 107 op pagina 14.

 

Persoonlijke postzegels

Historische motorfietsen

Op 19 juli 2021 verschijnt het velletje ‘Historische motorfietsen’. Met deze uitgifte besteedt PostNL aandacht aan markante motormerken uit de geschiedenis van de Nederlandse motorfiets. Op het postzegelvel zijn 10 historische motorfietsen uit de periode 1905-1955 afgebeeld. De afgebeelde motorfietsmerken zijn: Altena, Batavus, Cyrus, DMF, Eysink, Gazelle, Hulsmann, Sparta, Simplex en Vulkaan. Op het postzegelvel staat een denkbeeldige muur vol met ingelijste foto’s van historische motorfietsen van Nederlandse makelij. Aan de muur hangen ook lijsten met uitsneden van de motorfietsen, ingezoomd op bijvoorbeeld een koplamp of een kenteken op het spatbord. De muur beslaat het hele postzegelvel en sommige lijsten op de postzegels lopen over de perforaties heen. De muur is zodanig ingedeeld dat op iedere postzegel de hele motorfiets zichtbaar is plus 1 of 2 fragmenten van een andere fotolijst. Op elke foto staat linksboven de merknaam van de motorfiets, met typenummer en jaartal. Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door Huub de Lang en Anne Schaufeli van studio26 uit Velp.

Het seriematig bouwen van motorfietsen begon in Duitsland in 1894 (Hildebrand en Wolfmüller) en in Frankrijk in 1897 (gebroeders Wemer). De eerste Nederlandse producten stonden in 1899 op de tentoonstelling van de Rijwiel Industrie in Amsterdam: een gemotoriseerde driewieler en een motorfiets van het merk Gruno uit Groningen. De seriematige fabricage kwam van de grond rond de eeuwwisseling met namen als Altena (Haarlem), Burgers (Deventer) en Eysink (Amersfoort). Altena was de eerste Nederlandse fabrikant die zijn eigen viertaktmotor bouwde; de meeste fabrikanten gebruikten motoren van derden. Andere merken in het eerste decennium van de 20e eeuw waren Bluekens (Chaam), Cup (Maashees), Eenhoorn (Rotterdam), Fongers (Groningen), Gazelle (Dieren), Hermes (Assen), Meijer (Amsterdam), Simplex (Utrecht) en Succes (Zwolle). Vaak waren dit fabrieken die van huis uit fietsen maakten en sommige namen komen we later weer tegen als bromfietsfabrikanten. Tot de topmerken uit de periode voor de Eerste Wereldoorlog behoort verder Vulkaan uit Venlo. In de jaren 20 stond de Nederlandse motorfietsproductie verhoudingsgewijs op een laag pitje. Simplex en Eysink waren de enige fabrieken die dit hele decennium de productie volhielden. In de 2e helft van de jaren 30 nam de concurrentie van lichte buitenlandse motorfietsen verder toe. Desondanks hielden met name Eysink, Sparta (Apeldoorn) en Simplex vrij redelijk het hoofd boven water. Er kwamen zelfs merken bij, zoals Cyrus uit Venray. Na een hiaat in de Tweede Wereldoorlog begonnen de Nederlandse fabrieken langzaamaan weer te draaien. Zo kwamen Batavus (Heerenveen), Eysink, DMF (Driebergen), Sparta, Gazelle, Germaan (Meppel) en Hulsmann (Schiedam) uit met 98 cc en 125 cc modellen, aangedreven door inbouwblokjes van Villiers. Na een korte bloeiperiode in de 1e helft van de jaren 50 kwam rond 1954-1955 definitief de klad in de Nederlandse motorfietsmerken. In nog geen 2 jaar tijd waren ze vrijwel allemaal verdwenen. Alleen Sparta hield het nog tot 1961 uit.

Bron: Hollandsch Fabrikaat, uit Het MotorRijwiel,  1999, auteur Hans van Dissel

 

Persoonlijke postzegels

Digi Art

Met de uitgifte Digi Art geeft PostNL als eerste postbedrijf ter wereld een postzegelvel uit waarvan het ontwerp is gemaakt door een computeralgoritme. Het postzegelvel Digi Art telt 5 verschillende persoonlijke postzegels die zijn ontworpen door een algoritme op basis van een collectie met zo’n 1.500 postzegels uit de periode 1852-1920.

 

Het postzegelvel Digi Art telt 5 verschillende postzegels in 5 verschillende ontwerpen. Op de 5 postzegels zijn 5 unieke door de computer gegenereerde postzegels afgebeeld, tegen een donkere achtergrond. De 5 afgebeelde postzegels zien er op het eerste gezicht uit alsof ze ooit zijn uitgegeven, maar schijn bedriegt. Ze hebben weliswaar het voorkomen van klassieke postzegels, maar ze zijn dat niet.  Alle elementen komen vertrouwd voor, zoals een dragende afbeelding in het midden met een omlijsting, een strook onderaan voor tekst, ornamenten in de hoeken en een kader met perforaties – en toch is alles anders dan de postzegels die we kennen uit de periode 1852-1920.

Op de velrand, die ontworpen is door grafisch ontwerper Sandra Smulders, zijn 10 oude Nederlandse postzegels afgebeeld. Het betreft van links naar rechts de postzegels Koning Willem III 5 cent (1864), Cijferzegel ½ cent (1876), Koningin Wilhelmina 20 cent (1899), Koning Willem III 7½ cent (1872), Postbewijszegel 4 gulden (1884), Cijferzegel 2 cent (1876), Cijferzegel 1½ cent (1899), Jubileumzegel 100 jaar onafhankelijkheid 12½ cent (1913), Inhuldigingszegel Koningin Wilhelmina 1 gulden (1898) en Michiel de Ruyter 1 cent (1907).

 

16 augustus 2021

 • Beleef de Natuur: Landgoed Haarzuilens, 10 zegels per vel. € 9,60.

 

 

Tot en met het jaar 2000 behoorde Haarzuilens tot de gemeente Vleuten-De Meern. Op 1 januari 2001 werd deze gemeente bij de gemeente Utrecht gevoegd. Sinds die datum maakt Haarzuilens deel uit van de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Tot Haarzuilens behoren, behalve de bebouwde kom rondom de Brink en het Kasteel de Haar, de Thematerweg en de buurtschappen Ockhuizen en Lage Haar.  De Haarzuilense Brink ligt 10 km verwijderd van de Utrechtse binnenstad. Het buitengebied van Haarzuilens is uitgestrekt en dunbevolkt. De meesten kennen dit gebied vanwege het bezoek aan Kasteel de Haar.

Nederland (2011): Kasteel de Haar (persoonlijke postzegels)

Na 10 jaar restauratiewerk is Kasteel de Haar in oude luister hersteld. Om hier bij stil te staan is deze postset uitgegeven met afbeeldingen van het kasteel en het rijke interieur. In 2010 werd Kasteel de Haar uitgegeven (44 cent) als onderdeel van de omnibus ‘Kastelen in Nederland’.

Kasteel De Haar  is een monumentaal kasteel. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. De Haar bestaat uit een omvangrijk terrein waarin zich naast het hoofdgebouw onder meer bijbehorende tuinen en gebouwen zoals een kapel bevinden. Het kasteel is te bezoeken als museum met een rondleiding. Voor de herbouw van het kasteel werd de beroemde architect Pierre Cuypers ingeschakeld, die er in nauwe samenwerking met zijn zoon Joseph Cuypers twintig jaar mee bezig was (van 1892 tot 1912). Zie: https://www.kasteeldehaar.nl/

 • Innovatief Nederland, 10 zegels per vel. € 9,60.
 • Prestigeboekje € 12,45.

 

Bij deze uitgifte moet ik denken aan de uitgifte van 2011 – Stad van Nederland. We zijn nu 10 jaar verder en zijn er veel innovaties gereed gekomen niet alleen in de architectuur maar ook in de wetenschap en op cultuurgebied. Ik benieuwd of bijvoorbeeld Depot Boijmans Van Beuningen (komvormig gebouw met een spiegelende buitenkant), Europees museum van het jaar (Rijksmuseum Boerhaave (2019) en Naturalis (2021)), Ben Feringa (Nobelprijs Scheikunde), kweekvlees etc zijn opgenomen als postzegels. Er zijn in de afgelopen 10 jaar zeker 10 innovatieve ontwerpen te vinden, dus ik verwacht 10 verschillende zegels.

Nederland (2011): Stad van Nederland – toekomst in beweging.

 

13 september 2021

 • Praat met de hand, 6 zegels per vel. € 9,30 (Internationaal tarief).

Een cryptische omschrijving van de uitgifte kan twee kanten op. De meesten denken aan gebarentaal vanwege de populaire ‘Irma Sluis’ tijdens de persconferenties van het coronakabinet. Zie hiervoor mijn eerdere uitgebreide coronablog ‘gebarentaal’ met voorbeelden van zegels uit andere landen:

https://www.postzegelblog.nl/2020/05/13/fila-corona-varia-16/

 

Singapore (2013): Gebarentaal als ‘Groeten’ cartoons.

Maar het kan ook een andere wijze van ‘praten met je handen‘. Dat gebeurt vaak bij presentaties van sprekers van congressen, sprekers in de Tweede Kamer tijdens een debat of politici in het algemeen, leraren, cabaretiers etc. De meeste mensen ondersteunen hun spraak met ritmische handgebaren. Die hebben een belangrijke functie om de boodschap over te brengen. Een recent onderzoek (2021) van het Max Planck Instituut Nijmegen en de Universiteit Tilburg toont aan dat we luisteren met onze ogen. Ze tonen aan dat spontane ritmische handgebaren invloed hebben op wat we daadwerkelijk horen. Slaggebaren zijn te zien in bijna ieder gesprek, als iemand een of beide handen op en neer of heen en weer beweegt op het ritme van bepaalde woorden of klanken bijvoorbeeld in speeches (bepaalde woorden met stevige handgebaren kracht bijzetten). ‘Toch blijken al die handgebaren goed getimed, en maken we ze niet voor niks’, zeggen de onderzoekers.

Welke van de twee opties zal PostNL kiezen? Ik denk gelet op de actualiteit de eerste optie of kiezen ze toch voor de tweede optie met voorbeelden van beroepen.

 

 • Nederlandse paardenrassen, 10 zegels per vel. € 9,60.
 • Prestigeboekje € 12,45.

 

Het behoud van Nederlandse paardenrassen is van groot belang. Welke rassen kennen we van oorsprong in Nederland en welke functies vervullen ze? Het paard heeft in de loop van de jaren vele verschillende functies gekend. In Nederland is het paard onder andere ingezet als oorlogs-, landbouw- en koetspaard. Tegenwoordig worden paarden vooral gebruikt voor recreatie en sport.

Mooi Nederland – Ameland met Friese paard.

 

Nederland (2019): Mooi Nederland – Ameland.

Er zijn vier van oorsprong Nederlandse paardenrassen: het Friese paard, het Gelders paard, de Groninger en het Nederlands trekpaard. Alle vier de rassen zijn in het verleden met uitsterven bedreigd. Het Groninger en Gelders paard worden door de Food and Agricultural Organization (FAO) als bedreigd gekenmerkt, terwijl het Nederlands trekpaard nog als kwetsbaar wordt getypeerd. Het Friese paard wordt niet meer als kwetsbaar gezien, maar hier ligt inteelt op de loer. Het is belangrijk dat deze rassen behouden blijven, omdat ze levend cultuurhistorisch erfgoed vormen en een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Nederland.

Nederland (2020): 25 jaar Rien Poortvliet (persoonlijke postzegels).

Ik ben benieuwd hoe de ontwerper tien zegels invult voor vier paardenrassen.

 

11 oktober 2021

 • Kinderpostzegels, 5 zegels per vel, € 7,20.

Nederlands bekendste striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes sieren dit jaar op de zegel van Stichting Kinderpostzegels. In 1941 verscheen het eerste van de 177 verhalen die zijn bedacht door Marten Toonder (1912-2005). Samen met zijn vriend Olivier B. Bommel beleeft Tom Poes talloze avonturen. Hij stond bijna 60 jaar lang vrijwel dagelijks in de Nederlandse kranten en vanaf 1955 waren de avonturen van Tom Poes en Olivier B. Bommel ook in het vrolijke weekblad Donald Duck te volgen.

Nederland (2021): 80 jaar Tom Poes en Olivier B. Bommel.

De coronacrisis heeft ingrijpend effect gehad op de levens van alle anderhalf miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Uit verschillende onderzoeken blijkt een toename van huiselijk geweld, armoede en mentale problemen. Kinderen zijn hard geraakt door de coronamaatregelen. De langetermijngevolgen door het abrupt wegvallen van school en sociale contacten worden zichtbaar. Met het thema ‘Geef meer kracht’ helpen we kinderen in Nederland om beter uit deze crisis te komen. Daarom wordt er dit jaar extra aandacht besteed aan projecten die kinderen helpen meer veerkracht te ontwikkelen.

Eerdere Olivier B. Bommel / Tom Poes zegels: 

Nederland (1996): Heer Bommel ontvangt een brief / heer Bommel gaat op reis. Strippostzegels.

 

Nederland (2016): 75 jaar Tom Poes en Olivier B. Bommel.

 

 

Nederland (2016): zilveren postzegels 75 jaar Tom Poes en Olivier B. Bommel.

 

 

15 oktober 2021

 • Dag van de Postzegel, 10 zegels per vel, € 9,60.
 • Prestigeboekje € 12,45.

De Dag van de Postzegel 2021 zegels hebben als thema de ‘Wapenzegels’ van 1869.

De Frankeerzegels Rijkswapen 1869-1876, kortweg de Wapenzegels 1869, zijn de eerste Nederlandse postzegels die speciaal voor het frankeren van drukwerk werden gemaakt. Het zijn ook de eerste postzegels van ons land zonder afbeelding van de regerende vorst. De keuze voor een afbeelding van het rijkswapen is waarschijnlijk gebaseerd op de guldenmunt die toen in omloop was, met aan de kopzijde het portret van koning Willem III en aan de muntzijde het rijkswapen.

 

15 november 2021

 • Decemberzegels, 20 zegels per vel, € 18,20

De illustraties op de Decemberzegels 2021 zijn papercuts, speciaal voor deze uitgifte gemaakt door papierknipkunstenaar Geertje Aalders. Voor de decemberzegels van dit jaar heeft zij een fantasievolle wereld bedacht, vol verhalen waarin van alles gebeurt. In de 10 verschillende scènes op de decemberzegels genieten alle dieren van de feestelijke decembermaand. Iedereen doet zijn best om het voor elkaar gezellig te maken. De haas heeft een bos kerstrozen gehaald en de eekhoorn is op weg met lekkers voor een ander. Zo laat Aalders zien dat het deze tijd van het jaar extra fijn is om samen te zijn en te laten weten dat we aan elkaar denken.

 

7 december 2021

Op 7 december 2021 wordt Catharina-Amalia der Nederlanden beter bekend als Amalia 18 jaar. Ze is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonsopvolgingen wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje. Zou PostNL voor deze bijzondere leeftijd nog een postzegeluitgifte uitbrengen als verrassing om het jaar 2021 af te ronden?

Waarom zou Nederland zo’n dergelijke zegel uitgeven? We spreken vaak van de strijd tussen de Lage Landen (zoals bijvoorbeeld bij het voetbal (EK, WK) of bij het wielrennen, of bij oorlogen). Eerder werd onderstaande zegel uitgegeven van Elisabeth van België, Hertogin van Brabant en kroonprinses, geboren op 25 oktober 2001 te Anderlecht. Ze is het eerste kind van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Sinds 21 juli 2013 is zij eerste in lijn voor de troonopvolging.

België (2019):  Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant (18 jaar).

Elisabeth, die de zegel krijgt vanwege haar 18e verjaardag op 25 oktober 2019, zou zijn geportretteerd in de tuin van het kasteel van Laken. ‘Deze shoot was een echt vader/dochter-moment’, aldus een bron. ‘Koning Filip haalt geregeld zijn toestel boven. Als verdienstelijk hobbyfotograaf wist hij hoe hij zijn dochter voor de lens moest laten poseren. De prinses nam ook actief deel. Ze had een paar ideeën en samen met haar vader probeerde ze verschillende dingen uit. In onderling overleg kozen ze de beste foto, die ze aan Bpost hebben aangeleverd.’

 

Amalia, 18 jaar, gouden postzegel

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is op 7 december 2003 geboren. PostNL geeft ter gelegenheid van haar 18e verjaardag een prachtige gouden postzegel uit.

Op de gouden postzegel is een monochroom portret van de prinses opgenomen, gemaakt tijdens Koningsdag 2021 in Eindhoven. Het lettertype voor de waardeaanduiding 1 en Nederland is een ontwerp uit 2018 van letterontwerper Martin Majoor uit Arnhem. Voor de typografie van de titel Amalia 18 jaar is gebruikgemaakt van de MuseoModerno, ontworpen door Pablo Cosgaya, Héctor Gatti en Marcela Romero in 2010. De 24-karaats gouden postzegel is in een oplage van slechts 750 stuks vervaardigd. PostNL levert de postzegel inclusief een speciaal bewaardoosje met certificaat van echtheid. Wegens overweldigend succes was de gelimiteerde oplage binnen recordtijd uitverkocht. Maar geen nood: we hebben het aantal postzegels eenmalig verhoogd met 750 stuks. Bron: PostNL.

 

NB. Inmiddels is deze uitgifte niet meer te vinden op de site van CollectClub van PostNL. Betekent dat de 2e oplage van 750 stuks uitverkocht is. PostNL heeft met deze tweede gouden zegel van Amalia verdiend: 1500 x 50 euro = 75.000 euro. Ik verwacht dat deze zegel voor een hoger bedrag wordt aangeboden op diverse veilingsites.

 

Meer info:

Collect nr 107 (zomer 2021):

https://postnl.turnpages.nl/DS/public/slot00009/index_html5.html?init=init_html5.xml&

Collect nr 108 (najaar 2021):

https://postnl.turnpages.nl/DS/public/slot00010/index_html5.html?init=init_html5.xml&

Uitgiften Nederland eerste halfjaar 2021:

https://www.postzegelblog.nl/2020/11/06/postzegeluitgifteprogramma-nederland-eerste-halfjaar-2021/

Uitgiften Nederland tweede halfjaar 2020:

https://www.postzegelblog.nl/2020/08/15/postzegeluitgifteprogramma-nederland-tweede-halfjaar-2020/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland België Nederland Burchten,Kastelen en Paleizen Koningshuizen Paarden PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Willem op 24 juli 2021 om 11:17

  Mooi artikel Roy! Postnl leest mee, dus wellicht een extra emissie eind van het jaar!

 • Willem op 24 juli 2021 om 11:19

  Sorry, moet natuurlijk Randy zijn ;)

 • Prins op 24 juli 2021 om 16:10

  Het vermoeden dat er 10 innovatieve ontwerpen op het zegelvel Innovatie in Nederland te zien zijn, wordt in de opsomming in Collect bevestigd door het aantaal postzegelmapjes dat van deze serie wordt uitgegeven.

  Bij 5 verschillende zegelontwerpen per vel past een sroook van 5 in één postzegelmapje, bij 10 verschillende zegels zitten zijn er de laatste jaren twee postzegelmapjes, waarvan een met een blok van 6, de ander met een blik van 4.

 • Randy Koo op 27 oktober 2021 om 21:40

  Op de twee vragen van Willem (2x) had ik op 23 juli 2021 al een cliffhanger geschreven. Ik denk zelf dat PostNL geen postzegel zal uitgeven. In 2021 heeft PostNL al vele mooie events en herdenkingen gemist in het uitgifteprogramma.

 • Randy Koo op 10 november 2021 om 11:44

  Toegevoegd: 15 november uitgifte Decemberzegels 2021.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)