In kort bestek…(197) Twee Belgische sportvelletjes: EK-Voetbal en OS-2021 - Postzegelblog

In kort bestek…(197) Twee Belgische sportvelletjes: EK-Voetbal en OS-2021

0

Op 16 februari 2006 lanceerde Nederland onder de titel Going for Gold twee 0,39 c-zegels met ’bewegende beelden’ van Ard Schenk en Yvonne van Gennip. Nog altijd heel bijzonder.

De Belgische bpost heeft 14 juni – nog vol verwachting over het succes van de Rode Duivels — ter gelegenheid van het EK-voetbal een velletje uitgegeven met op de rand pontificaal ’Waar is da feestje’ en waarin twee zegels (waarde 3 EUROPE; oplage 78.242) met lenticulair effect. Op de bovenste zegel maakt een speler een doelpunt, op de onderste wijst een voetballer op zijn shirt waar op de slogan ’Waar is da feestje’. Tot teleurstelling van heel België is het feestje niet echt doorgegaan; er bleken te veel spelers in het elftal te zitten die ’over de datum’ zijn.

 

Het voetbalvelletje is één van de vijf die België op 14 juni heeft uitgegeven, alle overigens bijna naadloos passend in een thema, en het tweede sportvelletje. Dit velletje staat in het teken van de Olympische Spelen in Japan, die over enkele dagen worden geopend. Op vijf zegels in de waarde 1 WORLD (oplage 18.665) vijf sporttakken waarin België het meeste kans maakt op een medaille: atletiek, hockey, gymnastiek, judo en wielrennen. Op elke zegel staat ook het logo van het Belgisch Olympisch team.

 

Op de Europazegels (PostEurop) die dit jaar als gemeenschappelijk thema ’Bedreigde diersoorten’ hebben staan de Europese hamster (Cricetus cricetus) en een adder (Vipera beres) in hun natuurlijke omgeving. Twee zegels in de waarde 3 EUROPE (oplage 60.242).

 

Tevens verschenen 14 juni twee velletjes die respectievelijk zijn gewijd aan vrouwen in de politiek en aan Belgische dj’s. Het eerste velletje herinnert aan het feit dat het honderd jaar is geleden dat er voor het eerste een vrouw in de Senaat zetelde, en wel Marie Janson. Zij staat op vijf identieke zegels die links in het velletje zitten (met op de achtergrond het Federaal Parlement van België), rechts zitten vijf identieke zegels waarop een vrouw haar stem uitbrengt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 24 april 1921. Van het velletje zijn 17.035 stuks van de persen gekomen (waardeaanduiding 1) en hoort thuis in de bijverzameling ’100 jaar vrouwenkiesrecht’.

Op het vijfde en laatste velletje van 14 juni aandacht voor de ’Belgian deejays on the top of the world’. Vijf zegels in de waarde 1 EUROPE (oplage 58.992). Opvallend is dat alle zegels een waardeaanduiding hebben van 1 EUROPE of WORLD met uizondering van de ‘vrouwenzegels’ die voor binnenlands gebruik zijn.

Tot besluit mogen de tien zelfklevende ’stripzegels’ met daarop boomvruchten niet worden vergeten. Afgebeeld worden de vruchten van: Hollandse linde, Japanse lork, beuk, grove den, zomereik, hazelaar, gewone esdoorn, okkernoot, plataan en tamme kastanje. De oplage van dergelijke emissies zijn altijd onbepaald.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Nederland Europa CEPT Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.