25 jaar Erasmusbrug (1996 - 2021) - Postzegelblog

25 jaar Erasmusbrug (1996 – 2021)

1

De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. Hij is vernoemd naar de Nederlandse humanist Erasmus. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier. Koningin Beatrix verrichtte op 4 september 1996 de officiële opening van de nieuwe oeververbinding tussen Rotterdam-Noord en -Zuid. In 2021 bestaat de brug 25 jaar. In deze blog alles over de geschiedenis van de brug en op welke wijze de Erasmusbrug gebruikt wordt als onderdeel van Rotterdam festivalstad en sportstad.

Ontwerp en bouw

De Kop van Zuid was oorspronkelijk in gebruik als haventerrein. Met de verschuiving van de Rotterdamse haven naar het westen werd dit gebied eind jaren tachtig herontwikkeld op basis van een plan van Riek Bakker en Teun Koolhaas. Een belangrijk onderdeel van dit plan was een nieuwe brug (‘Nieuwe Maasbrug’) die de Kop van Zuid zou moeten ontsluiten vanaf het centrum. In de ontwerpen van Teun Koolhaas was er al sprake van een brug met één pyloon. 

Erasmusbrug (Rotterdam). Foto: fychu / Wikipedia.

Uiteindelijk kon het gemeentebestuur kiezen uit drie ontwerpen voor de brug van de heren Struijs, Quist en van Berkel. Dit feit zorgde voor wrijving onderling, die ook in de pers terecht kwam. Struijs betoogde dat het van Berkel-ontwerp te veel zou lijken op de Alamillobrug in Sevilla van de architect Santiago Calatrava.

De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel en is gereedgekomen in 1996. De Erasmusbrug is 34 meter hoog (zeven olifanten boven elkaar) en ook 34 meter breed, en 808 meter lang waarvan 89 meter omhoog kan worden gehaald om grotere schepen door te laten. Het brugdek dat open en dicht gaat heet een  basculebrug. Deze basculebrug is de grootste en zwaarste basculebrug in West-Europa.

Er kunnen op de hele brug 202 auto’s achter elkaar op staan. De Erasmusbrug weegt in totaal 6800 ton (1700 olifanten).

Het is een tuibrug, dat betekent dat hij een grote stalen paal in het midden met sterke metalen draden (tuien) eraan. Daardoor hangt het wegdek aan de paal. De Erasmusbrug heeft een 139 meter hoge geknikte paal, daarom wordt de brug ook wel ‘De Zwaan’ genoemd.

Principe tuibrug. Bron: Wikipedia.

Mooi Nederland

In 2005 bracht PostNL de langlopende serie Mooi Nederland uit. De serie startte in februari 2015 met het velletje Nijmegen, het tweede velletje was van de plaats Nederland en het derde velletje Rotterdam. De serie Mooi Nederland eindigde in mei 2019.

Mooi Nederland 2005.

In 1996 verscheen de serie ‘Oeververbindingen’ bestaande uit drie zegels van 80 cent. De derde zegel is de Erasmusbrug.

Culturele Hoofdstad Europa 2001

Sinds 1985 draagt elk jaar een stad de titel culturele hoofdstad van Europa; sinds 2004 zijn het elk jaar twee steden. Daarbij is tevoren vastgesteld welke twee landen aan de beurt zijn om een stad voor te dragen. Binnen een land wordt meestal een competitie gehouden. In 2001 was Nederland aan de beurt. Gekozen werd Rotterdam als culturele hoofdstad van Europa.

PTT Post koos de Erasmusbrug als ontwerp voor de speciale postzegel voor de culturele hoofdstad Rotterdam. In zijn beleidsplan noemde de Rotterdamse wethouder Kombrink ook de brug van Ben van Berkel: ‘De nieuwe Erasmusbrug zal er dan zijn, de Kop van Zuid tot een eerste ontwikkeling gekomen; elementen die de evenementen nieuwe impulsen en kracht kunnen geven’.

Behalve Rotterdam was ook Porto Culturele Hoofdstad Europa in 2001. Portugal heeft een velletje van zes zegels uitgegeven om het jaar te herdenken.

Ook de brug kwam prominent in beeld in de velrand en FDC.

Tour de France

De Erasmusbrug was op zaterdag 3 juli 2010 onderdeel van de route van de proloog van de Tour de France 2010. De volgende dag, zondag 4 juli, werd op de Erasmusbrug de officiële start gegeven van de eerste etappe van de Tour.

Voor de 102e editie van de Tour de France 2015 startte de proloog op 4 juli in Utrecht. PostNL heeft een set uitgegeven bestaande uit een velletje met drie zegels en drie prentbriefkaarten. Hierop zijn de eerste twee etappes van de wielerwedstrijd afgebeeld: de ‘Grand Départ’ bij de Domtoren in Utrecht, de tussensprint zondag bij de Erasmusbrug in Rotterdam en de finish over de Oosterscheldekering richting deltapark Neeltje Jans.

Marathon Rotterdam

Rondom de brug vinden onder meer de evenementen Red Bull Air Race (in 2005 en 2008) en de Wereldhavendagen plaats. Ook is de brug sinds 1996 onderdeel van het parcours van de marathon.

Vuurwerkshow

De grootste vuurwerkshow van Nederland is het Nationale Vuurwerk. De show werd in 2020 voor de 14e keer in Rotterdam op de Erasmusbrug gehouden. Door corona is de 2021 editie niet doorgegaan. Kijk op de video van de editie 2019: https://www.youtube.com/watch?v=xxVWGrzb_Eg

Nederland (2007): Decemberkraszegels voor goede doelen. Vel van 20 zegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Monaco Nederland Portugal Spanje Architectuur Bruggen Fietsen en wielrennen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)