Wereld Braille Dag (4 januari 2021) - Postzegelblog

Wereld Braille Dag (4 januari 2021)

3

Jaarlijks op 4 januari is het ‘Wereld Braille Dag’. Op deze dag is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift, geboren. Het doel van de ‘Wereld Braille Dag’ is om jaarlijks het belang en de betekenis van braille in de 21e eeuw onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Door de jaren heen worden verzamelaars verwend met veel creatieve ontwerpen van Louis Braille zegels.

Louis Braille (1809 – 1852) was de ontwerper van het brailleschrift, een lees- en schrijfsysteem voor blinden. Zelf was hij op driejarige leeftijd blind geworden toen hij zichzelf per ongeluk met een priem in een oog stak in zijn vaders zadelmakerij. De hierdoor ontstane infectie veroorzaakte ook blindheid in zijn andere oog.

Braille was een briljante student ondanks zijn vroegrijpe handicap, bezocht hij de school in zijn dorp tot 1818. Gedurende deze jaren die hij in het ouderlijk huis doorbracht, deed hij klusjes in de werkplaats van zijn vader, waardoor hij zijn handvaardigheid ontwikkelde. Toen, in 1819, op 10-jarige leeftijd, ging hij naar Parijs om te studeren aan het Nationaal Instituut voor Blinde Kinderen, een instelling opgericht in 1784 door Valentin Haüy, om een ​​opleiding te volgen aangepast aan zijn handicap.
Hij leert lezen volgens de methoden die zijn ontwikkeld door Valentin Haüy. Maar het leren van de Haüy-methode kost veel tijd, de letters zijn moeilijk te herkennen aan de hand en het staat blinden ook niet toe om te schrijven. Louis Braille, een opmerkelijke student, werd opgemerkt door zijn leraren die hem onderwijstaken toevertrouwden.
Braille ontmoette Charles Barbier, een artillerieofficier en ontwerper van een nachtschrijfsysteem voor soldaten op basis van twaalf verhoogde punten. Dit systeem genaamd ‘nachtschrijven’ is bedoeld om in het donker te communiceren, waardoor gecodeerde berichten kunnen worden gelezen of geschreven. Dit systeem wordt ook wel ‘echografie’ genoemd. Ontevreden over dit systeem, werkte de jonge jongen onvermoeibaar door het te transformeren en te vereenvoudigen.
Toen Braille vijftien jaar oud was, kwam hij met een eerste opzet voor een blindenschrift en in 1829, op zijn twintigste, had hij het volledig ontwikkeld tot een bruikbare methode. Voor elke letter creëert Braille een verhoogd equivalent. Van de twaalf punten in reliëf houdt hij slechts zes, twee verticale rijen van drie punten. Logica werd aangebracht waardoor behalve letters en hoofdletters ook leestekens, cijfers, tweeklanken en andere aanduidingen gebruikt konden worden. Het systeem is eenvoudig en gebruikt het alfabet. Braille was geboren.
Zijn medeleerlingen begonnen het meteen te gebruiken, maar pas in 1854, twee jaar na zijn dood, werd het brailleschrift officieel door het Instituut erkend als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. Nog altijd wordt het wereldwijd door en voor blinden toegepast. Naderhand zijn ook een brailleschrift voor muziek, wiskunde en tekstverwerking op de computer ontwikkeld. Ook bestaat er voor geoefende braillelezers een soort stenografie in braille, het z.g. ‘Kortschrift in graden’.
Geleidelijk aan verbeterde Louis Braille zijn uitvinding door deze aan te passen aan wiskunde en muziek. Maar het begin van zijn systeem was moeilijk en hij moest vechten om zijn uitvinding op te leggen. De echte geboorteakte van het braillesysteem kwam in 1829 met de publicatie van een werk getiteld ‘Methode voor het schrijven van songteksten, muziek en plainsong door middel van stippen’, voor het gebruik van blinden en voor hen gearrangeerd, door Louis Braille, docent aan het ‘Nationaal Instituut voor Blinde Kinderen’.
In dit instituut, waarvan de gebouwen vervallen en slecht verwarmd zijn en waar een gebrek aan lucht en licht is, liep Louis Braille tuberculose op in 1835 waardoor hij zijn onderwijstaken moest verminderen. In de jaren die volgden, werd braille betwist door de leiders van die tijd, maar we konden de loop van de geschiedenis en goede ideeën niet stoppen en het duurde tot 1847, toen hij de eerste braille-typemachine in gebruik nam voor zijn systeem is nodig. Dankzij hem hebben blinden eindelijk toegang tot schrijven en cultuur. Het wordt erkend in Frankrijk en vervolgens geleidelijk in de wereld.
Louis Braille stierf op 6 januari 1852, 43 jaar oud, aan de gevolgen van tuberculose. Louis werd begraven op het kleine kerkhof van Coupvray. Zijn naam zou voor altijd synoniem staan voor het door Louis Braille ontwikkelde puntenschrift. Twee jaar na zijn dood, in 1854, werd het brailleschrift officieel erkend door het instituut als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. Vanaf dat jaar werd het braille langzamerhand in alle West-Europese landen ingevoerd als officieel blindenschrift. In 1873 werd het eerste boek in braille gedrukt: ‘De geschiedenis van Frankrijk’ in drie dikke banden.

In 1952 werden zijn stoffelijke resten opgegraven en verplaatst naar het Panthéon in Parijs waar alle grote Franse helden liggen begraven.

In 2009 werd de tweehonderdste geboortedag van Louis Braille wereldwijd gevierd met veel herdenkingszegels en twee Belgische en Italiaanse euromunten van 2 euro.

 

 

Tenslotte de Nederlandse uitgifte van 2009 ter herdenking van 200 jaar Louis Braille. De creatiefste uitgave?

 

Lees de analyse van de ontwerper van de zegel van René Put:

https://www.dezeen.com/2009/11/03/lees-mee-braille-stamps-by-rene-put/

Laatste nieuws

Vereniging Onbeperkt Lezen maakt bekend dat de braillepluim 2021 wordt uitgereikt aan Staatsbosbeheer. Enkele jaren terug heeft Staatsbosbeheer samen met Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden ontwikkeld. De route ligt rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn. Het is een van de weinige routes in Nederland waar met teksten en kaarten in braille de beleving van de natuur een extra plus krijgt.  Bron: Persbericht Onbeperkt Lezen van 4 januari 2021.

 

 

Links boven: de Hoge Veluwe.

Lees het bericht van:

https://www.onbeperktlezen.nl/nieuws/staatsbosbeheer-ontvangt-braillepluim-voor-toepassing-braille-bij-wandelroute-hoog-buurlo

 

https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2021/01/braillepluim-voor-wandelroute

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Afghanistan Algerije Andorra, Frans België Brazilië Canada Frankrijk Monaco Marokko Slovenië Architectuur Honden



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)