Vliegkamp Valkenburg (ZH) wereldnieuws - Postzegelblog

Vliegkamp Valkenburg (ZH) wereldnieuws

1

Op 30 oktober las ik in het Leidsch Dagblad (LD): Archeologen hebben op voormalig vliegkamp Valkenburg de restanten van een 400 bij 400 meter groot Romeins legerkamp opgegraven. “Dit is wereldnieuws” volgens de projectleider, “want de verovering van Engeland door de Romeinen is hier begonnen”. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik ben verder gaan lezen en gaan kijken of er ook filatelistisch hierover iets te vinden zijn.

Vliegkamp Valkenburg
In april 1939 werd begonnen met de aanleg van het militaire vliegveld Valkenburg. In 1947 werd het vliegveld omgedoopt tot Marinevliegkamp Valkenburg ZH.

In 2006 werd de vliegbasis gesloten gesloten. Een van de hangars is toen verbouwd tot theater. Hier is op 30 oktober 2010 de musical Soldaat van Oranje in première gegaan.

Valkenburg ZH
Tijdens WO II bezetten de Duitsers het vliegkamp Valkenburg. Soldaten verschansten zich in het dorp dat helemaal in puin werd geschoten. Een gunstige bijkomstigheid was dat in het dorp daarna een uitgebreid archeologisch onderzoek kon worden uitgevoerd, waardoor er Romeinse fundamenten in kaart werden gebracht. Onder de huidige kerk van Valkenburg werd toen een Romeins castellum (fort) gevonden, dat er ongeveer zo moet hebben uitgezien als op deze postzegel.

castellum

Het Romeijnse Rijk in de tweede eeuw, had als noordgrens de Rijn. Deze grens werd de Limes genoemd. Op een Romeinse reiskaart uit de derde eeuw (de Peutingerkaart) zien we deze noordgrens hier afgebeeld staan. Het dichtst bij de Noordzee zien we Lugduno (Katwijk) staan.
Iets naar het oosten staat Pretorium Agrippinae met een castellum. Dat was Valkenburg.

De huidige vondst bij Valkenburg , een castrum (legerkamp) is tien keer zo groot als de vorige volgens de betrokken archeoloog. In dit kamp zaten de legionairs, in totaal zo’n 5000 soldaten.
Citaat uit het LD: De archeologen zijn zo zeker van hun zaak doordat zij een opgegraven funderingsplank hebben kunnen dateren op het jaar 39 na Christus. Dat is precies de periode waarin de Romeinen begonnen met de verovering van het toenmalige Brittannia. Einde citaat. En dit gevonden castrum moet dus het verzamelpunt zijn geweest voor de oversteek van de Noordzee.

Brittania
In het jaar 43 viel keizer Claudius I (keizer van 41 tot 54) het hedendaagse Wales en Engeland binnen en maakte er een Romeinse provincie van, genaamd Britannia. De afbeelding op de postzegel van Claudius komt van een gouden munt, gevonden in het Engelse Bredgar.

De belangrijkste stad was Londinium (Londen). Het gebied bleef in Romeinse handen tot de periode rond 410, toen de laatste Romeinse soldaten het eiland verlieten. Schotland werd slechts gedeeltelijk en voor korte tijd bezet. Ter bescherming van aanvallen door Schotse stammen werd onder keizer Hadrianus (keizer van 117 – 138) in zes jaar tijd een 117 km lange muur van steen en plaggen gebouwd, als onderdeel van de limes. De Engelse naam voor Hadrianus was Hadrian. Op de postzegel zien we het “bronzen” hoofd van Hadrianus, dat gevonden is in de rivier de Theems. De muur lag enkele kilometers ten zuiden van de huidige grens met Schotland. Een groot deel van de muur staat nog overeind, vooral in het middengedeelte. Het is een belangrijke toeristische trekpleister vanwege de wandelroute over en langs de muur van de Noordzee naar de Ierse zee. Deze Muur van Hadrianus (Hadrian’s Wall) zien we op een postzegel van Australië uit 2005.



Hadrian Hadrian’s wall

Limes in de Leidse Regio
Een andere belangrijke archeologische opgraving in de Leidse regio betrof Zwammerdam.
Op de Peutingerkaart staan ten zuiden van de Rijn langs de Limes de Romeinse nederzettingen ingetekend. Met de namen boven de locatie zien we achtereenvolgens:

Lugduno Pretorium Agrippinae Matilo Albanianae Nigrum Pullum
Katwijk Valkenburg Leiden Alphen ad Rijn Zwammerdam

 


Nigrum Pullum (Zwammerdam)

In de oudheid bevond zich in Zwammerdam het Romeinse fort “Nigrum Pullum” (zwarte grond) met vlootfaciliteiten. Nigrum Pullum werd gesticht in het jaar 47 als klein grensfort.

Opgravingen
Nigrum Pullum werd tussen 1968 en 1974 uitgebreid onderzocht, omdat op deze plek gebouwd ging worden. Het archeologisch onderzoek leverde veel informatie op over het legerkamp. Het castellum dat in 80 werd gebouwd had een brede wal van aarde met houten palissadewanden omgeven door een dubbele gracht en met drie toegangspoorten. In 175 werd het castellum in steen herbouwd, met vier poorten en drie grachten buiten de muur.
Dankzij de actie “Redt Romeins Schip” van de Alphense architect Latief Perotti, met steun van de toenmalige koningin Juliana en financiële garanties van de AVRO-directeur Siebe van der Zee (in ruil voor een televisieprogramma over de opgraving), werden tussen 1971 en 1974 zes rivierschepen opgegraven: drie vissersboten van uitgeholde eikenstammen en drie militaire platbodem-transportschepen van 20-34 meter lang die door de Romeinen onder andere werden gebruikt om steen over de Rijn te vervoeren. De filatelie heeft ook aandacht besteed aan deze opgravingen. De zomerzegels van 1977 zijn gewijd aan archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. Op één van deze zegels zien we een “gevonden” schip uit Zwammerdam. Op de maximumkaart is ook de opgravingslocatie te zien.

 

En verder..
De Limes hield natuurlijk niet op bij de Leidse regio. Hij liep van de Noordzee langs de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee. In de serie “Canon van Nederland” zijn 2 postzegels opgenomen over de Romeinse Limes.

De eerste zegel is de zogenaamde Gouden Peelhelm, die in 1910 in Helenaveen (in de Peel) gevonden is. De afbeelding op de 2e zegel is het portret van Julius Ceasar.
Uit archeologisch onderzoek is er bewijs gevonden voor de aanwezigheid van Julius Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied bij een veldslag bij het Brabantse Kessel in het jaar 55 voor Christus.

Bron: Leidsch Dagblad 30 oktober 2020, Historiek en Wikipedia

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Australië Joegoslavië Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

  • Willem hogendoorn op 3 november 2020 om 13:07

    In Duitsland en Engeland is de Limes inmiddels op de Unescolijst van Werelderfgoed gezet. Het wordt tijd dat dit ook in Nederland gebeurt. En dan natuurlijk een mooie officiële postzegel(serie) van PostNL hierover. Ik blijf ervan dromen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)