Het kruis van Cong - Postzegelblog

Het kruis van Cong

3

Van 22 tot en met 26 juni 1932 werd in Dublin het 31ste Internationale Eucharistische Congres gehouden. Het was een van de grootste eucharistische congressen van de 20ste eeuw. In Ierland woonden toen meer dan drie miljoen katholieken en dat land werd uitgekozen voor de organisatie van het congres omdat 1500 jaar daarvoor St Patrick in Ierland was aangekomen. Het thema van het congres was: De verspreiding van de heilige eucharistie door Ierse missionarissen.

Het congres vond plaats in Dublin. De stad was uitbundig versierd met spandoeken, vlaggenlijnen en slingers. In totaal kwamen meer dan een miljoen mensen naar de verschillende erediensten en ceremonies, waarvan velen uit de Verenigde Staten maar ook uit alle stadjes, dorpjes en het platteland van Ierland. Om al die mensen onder te brengen lagen zeven oceaanreuzen afgemeerd in de havens en langs de Sir John Rogerson’s Quay. De schepen dienden als drijvende hotels voor de vele duizenden bezoekers die bleven overnachten. Souvenirs werden volop verkocht en ook prentkaarten zoals bovenstaand afgebeelde prentkaart die de O’Connell brug en O’Connell Street laat zien, de plek die een centraal punt vormde voor het congres.

Op de tweede prentkaart is de brug en de straat te zien, enkele jaren voordat het congres ging plaatsvinden. Op de brug vond de laatste ceremonie plaats ter afsluiting van het congres door een pauselijke zegening vanaf een tijdelijk congresaltaar dat daar was opgericht. Hierbij waren ongeveer 500.000 mensen aanwezig. De zegening werd gedaan door de pauselijke vertegenwoordiger bij het congres, kardinaal Lorenzo Lauri.

Het Kruis van Cong, in het Iers ‘Cros Chonga’, is een christelijk processiekruis vervaardigd in de vroege 12de eeuw. Het werd gemaakt voor Taiirdelbach Ua Conchbair die koning was van Connacht. Hij doneerde het kruis aan de toenmalige kathedrale kerk van Tuam in het graafschap Galway. De koning overleed in het jaar 1156 en het kruis werd overgebracht naar Koninklijke Abdij van Cong in het graafschap Mayo. Het kruis was oorspronkelijk bestemd om geplaatst te worden bovenop een staf. Het kruis is nu opgenomen in de collectie van het Nationaal Museum van Ierland in Dublin. Het kruis is vervaardigd van eikenhout bedekt met goud, zilver, koper en brons en versierd met gekleurd glas, edelstenen en email.

Stilistisch is het kruis afgebeeld op twee postzegels uitgegeven op 12 mei 1932 ontworpen door G. Atkinson en gedrukt in boekdruk door het Government House in Dublin. De zegels zijn gedrukt op papier met watermerk ‘monogram SE’. De frankeerwaarde van 2p was bestemd voor een binnenlandse brief of een drukwerk naar het buitenland, dat laatste zoals toen gebruikelijk in de kleur groen, sinds 1906 bepaald door de UPU, de Wereldpostvereniging. Het verkochte aantal van deze zegel was 15.807.475 stuks. Gemiddeld iets meer dan vijf postzegels per inwoner van Ierland. Maar ja, het was dan ook de enige bijzondere postzegel met deze waarde die in geheel 1932 in Ierland verscheen!

De eerste serie permanente postzegels verscheen vanaf december 1922.De waarde van 3p werd vanaf 16 maart 1923 verkrijgbaar gesteld en had een gestileerde afbeelding van het Kruis van Cong. De postzegel was bestemd voor poststukken naar het buitenland via de zeepost. Het ontwerp van de postzegel werd vervaardigd door Miss Lilly Williams en werd ook gebruikt voor de waarde van 10p in olijfbruin, uitgegeven op 11 mei 1923 en 11p karmijn, uitgegeven op 12 september 1949. Miss Williams was in Dublin geboren op 20 oktober 1874 en overleed op 16 januari 1940. Zij had zich als kunstschilder gespecialiseerd in het vervaardigen van portretten.

Het Kruis van Cong was het symbool van het 31ste Internationale Eucharistische Congres en is ook afgebeeld op vlaggen die in opdracht van de Ierse katholieke kerk werden gemaakt. De vlag werd meegevoerd aan het hoofd van processies die tijdens het congres plaatsvonden en bij ceremonies die in dat kader plaatsvonden.

Als afsluiting van het congres vond op 26 juni 1932 een eredienst plaats in het Phoenix Park in Dublin. De openlucht plechtigheid werd bijgewoond voor vele duizenden geestelijken en gelovigen zoals is te zien op de prentkaart. De eredienst werd geleid door Michael Joseph Curley, aartsbisschop van Baltimore, Verenigde Staten. Een radiotoespraak door paus Pius XI was te horen en het lied van César Franck, ’s Panis Angelicus werd gezongen door de Ierse tenor John Mc Cormack.

De postzegel van 3p was bestemd voor brieven naar het buitenland en uitgevoerd in de kleur blauw zoals in 1898 aanbevolen door de UPU tijdens een congres in Washington. In 1906 werd de aanbeveling omgezet in een bepaling en in 1934 in een besluit. De Ierse postdienst volgde dus de aanbeveling blauw die voor de frankeerwaarde voor brieven naar het buitenland gold.  Voor drukwerk en prentkaarten werden de UPU kleuren niet altijd toegepast. Het verkochte aantal zegels van deze waarde bedroeg 867.475 stuks.

Eerste dag enveloppen werden toen door verzamelaars nog niet veel vervaardigd. Het is dan ook meestal een toevalstreffer als men een afdruk van de eerste dag van geldigheid voor de frankering van de postzegels tegenkomt, zoals bovenstaand voorbeeld met een afdruk van 12 mei 1932 uit ‘Cill Mantain’ ofwel Wicklow, de hoofdstad van het graafschap met dezelfde naam.

Terug naar de naamgever van het kruis, de Abdij van Cong. De voormalige Augustijnenabdij stamt voor het grootste deel uit de dertiende eeuw. Het is thans een ruïne maar geldt nog steeds als een van de mooiste voorbeelden van kerkelijke architectuur uit die tijd in Ierland. Op de plaats waar nu de ruïne staat stond al in de zevende eeuw een kerk gebouwd door Saint Feichin. Deze kerk werd twee eeuwen later afgebroken en werd een nieuwe kerk gebouwd die afbrandde in het jaar 1114. Koning Turlough Mor O’Connor voegde er na de herbouw een abdij aan toe. Deze abdij met kerk werd vernietigd in het jaar 1137 maar door Turlough herbouwd. In 1138 werd de abdij bestemd voor Augustijner monniken. De Normandische ridder William de Burgh vernietigde de abdij in 1203 maar de abdij werd in 1307 wederom herbouwd. Na 1542 werd de abdij grotendeels verlaten door de monniken en een groot deel van de abdij werd niet meer onderhouden en verviel tot een ruïne. De laatste abt van Cong Abbey, die echter niet meer zijn zetel had in de ruïne maar als pastoor van het dorp Cong diende, was pater Patrick Prendergast die het Kruis van Cong in bescherming had. Het kruis werd na zijn dood verkocht aan James MacCullagh en ondergebracht in de Royal Irish Academy. Het vroeg twaalfde eeuwse processiekruis wordt nu tentoongesteld in het National Museum of Ireland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Musea Religie Schilderkunst



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Yvonne Kruse op 10 oktober 2020 om 10:40

    Een mooi artikel, Cees. De kleine zegels van 1923 heb ik, maar nooit geweten wat de betekenis ervan was. Ik ben al lang op zoek naar filatelistisch materiaal over de Book of Kells, maar vindt slechts kleine zegels uit 1972 en 2018. Gelukkig zijn er wel veel ansichtkaarten van. Heb jij misschien een tip voor mij hoe ik wat meer kan vinden. Beter nog: kan jij er misschien een artikel over schrijven?

  • cees op 10 oktober 2020 om 11:31

    Yvonne, ik heb wel wat materiaal hierover en zal er een artikeltje aan wijden voor de Blog.

  • Yvonne Kruse op 10 oktober 2020 om 11:41

    Leuk, ik ben erg benieuwd!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)