In kort bestek …(182) Eeuwenoud religieus Belgisch patrimonium in de kijker - Postzegelblog

In kort bestek …(182) Eeuwenoud religieus Belgisch patrimonium in de kijker

0

België is sterk in het postaal aandacht te besteden aan cultureel en materieel erfgoed, geboorte- en sterfdagen van personen en het herdenken van geschiedkundige gebeurtenissen, zelfs als er in vroeger jaren al eens een zegel aan is gewijd. Een bescheiden greep: 100 jaar KMI (Koninklijk Meteorologische Instituut), 150 jaar Rode Kruis, 500 jaar Europese post (Magna Carta), 500 jaar Reformatie, medische doorbraken, 400 jaar Manneke Pis, 150 jaar paardentramlijn, Rubens, Pieter Bruegel, Jan van Eyck, iconische zegels, en om niet te vergeten de Markten-/Pleinenreeks.

Op 31 augustus is hieraan een velletje toegevoegd waarop enkele abdijen en kloosters uit het Belgische religieuze verleden centraal staan. Vijf zegels (waarde aanduiding 2, prijs van het velletje € 9,80, oplage 54.552) zijn gevat in een kloosterraam: Chevetogne, Postel, Zevenkerken, Maredsous en Westmalle. In 1933 verscheen een reeks van 12 zegels in verband met de wederopbouw van de abdij van Orval en in 1978 werd het 85-jarig bestaan van de Norbertijnergemeenschap gevierd met een beeld van de abdij van Grimbergen.

Het zal wel heel dom zijn, maar ik had nog nooit gehoord van de Big 5 van Europa. De term werd ooit gelanceerd in een televisieprogramma, waarin de makers op zoek gingen naar de Europese tegenhanger van de Afrikaanse Big 5. En de vijf zijn alle te ontdekken in het wildpark van de Grotten van Han. Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van dit park heeft bpost 31 augustus een ‘wild’ velletje uitgegeven. In het velletje zitten vijf zegels in de waarde aanduiding 2 (prijs € 9,80; oplage 56.852). Op de zegels: een Europese bizon (wisent), een Europese bruine beer, een lynx, een wolf en een veelvraat. De dieren zijn getekend door André Buzin, van wiens hand ook de overbekende en al jaren lopende vogelreeks is. Op het velletje een uitvergroting van de Europese bruine beer in het landschap van het domein van de Grotten van Han. In 1996 gaf de Belgische post ook al een zegel uit gewijd aan de Grotten van Han. Deze zegel maakt deel uit van een toeristische serie.

Diverse landen hebben in de loop der jaren een zegel uitgegeven waarmee men aandacht vroeg voor de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Bpost heeft zich daar 31 augustus bij aangesloten met zegel in de waarde 1 (tien zegels in een velletje, prijs € 9,80, oplage: 19.235) waarop ’De stilte van Alzheimer’ in beeld wordt gebracht. Op de zegel een portret van een oudere man die bijna niet meer herkenbaar is, een jongere figuur omhelst deze man. Op de velrand vergeet-me-nietjes getekend in potlood om de vergankelijkheid weer te geven.

Tot slot, ook 31 augustus, een vrolijk velletje getiteld The Roaring Twenties, het stormachtige tijdperk dat honderd jaar geleden begon. In het velletje vijf zegels in de waarde 2 (prijs €9,80, oplage 49.752) met daarop onder andere ’de opkomst van de auto in een straatbeeld’ en ‘jazz age’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.