In kort bestek…(174) Royal Mail stuurt tien ’gedichten per post’ - Postzegelblog

In kort bestek…(174) Royal Mail stuurt tien ’gedichten per post’

0

’Gedichten per post’ zo noemt Royal Mail de tien 1st-zegels die 7 april aan Romantic Poets zijn gewijd die in de late 18e en de vroege 19e eeuw hebben geleefd. Op elke zegel een dichtregel, het gedicht waaraan die is ontleend, de naam van de desbetreffende dichter en een zwart-witte linoleum/houtsnede. De zegels zijn in het bijzonder uitgegeven om de 250e geboortedag van William Wordsworth te herdenken. Op ’zijn’ zegel gaat het om het gedicht The Rainbow, en onder de afbeelding de regel My heart leaps up when I behold A rainbow in the sky.

Verder: The Progress of Rhyme van John Clare, Auguries of Innocence van William Blake, Frost of Midnight van Samuel Taylor Coleridge, The Lady of the Lake van Walter Scott, To a Skylark van Percy Bysshe Shelley, The Fate of Adelaide van Letitia Elizabeth Landon, Ode on a Grecian Urn van John Keats, Ode to the Snowdrop van Mary Robinson en She Walks in Beauty van Lord Byron. Een treffende set zegels.

Meer (vaderlandse) geschiedenis

Zeker we hebben onlangs de emissie 450 jaar Landkaarten gehad maar verder is het vaak magertjes wat PostNL aan (vaderlandse) geschiedenis doet. En toch zou er wel iets te herdenken zijn (geweest). Wat te denken van de 200e geboortedag van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), die als Multatuli (’Ik heb veel gedragen’) de Max Havelaar schreef – een roman die een groot stempel heeft gedrukt op het verloop van de geschiedenis; wat van de Leidse Matthias de Vries (1820-1892), schepper van het grootste woordenboek ter wereld (Woordenboek der Nederlandsche Taal, 43 banden, 400.000 trefwoorden.

Wat te denken van de Pelgrim Fathers, die 400 jaar geleden (1609-1620) uit Leiden via Delfshaven en Southampton met de Mayflower (afb. van de VS-zegel die 17 september verschijnt) naar Amerika vertrokken waar ze tot op de dag van vandaag een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Amerika; en wat te denken van de 75-jarige herdenking (12 augustus) van de capitulatie van Japan, waarmee voor het Koninkrijk der Nederlanden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Maar niets van dat alles, we moeten het, zoals blijkt uit het uitgifte-programma 2020/2, doen met Fietsen en een discjockey.

Aangetipt…

Liechtenstein vierde 2 maart mert een velletje de 75e verjaardag van vorst Hans Adam II en de 80e geboortedag van vorstin Marie; verder op 2 maart de PostEurop-Europazegels/Oude postroutes, twee 150-rp-zegels met een postiljon en een postkoets.

Dan vier permanente zegels met libellen in de waarden 85, 130, 180 en 200 en tot slot een 220-zegel ter gelegenheid van 25 jaar lidmaatschap van Liechtenstein van het Europees ruimtevaartverband.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Japan Liechtenstein Boeken Europa CEPT Fietsen en wielrennen Ruimtevaart Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.