Collect: Mmm... Hollandse pot - Postzegelblog

Collect: Mmm… Hollandse pot

0

Rookworst, wortelen, hagelslag… kan het Nederlandser? Deze en andere typisch Hollandse gerechten zijn bijna nog meer verankerd in onze cultuur dan de overbekende tulpen en molens. Voor PostNL reden om een serie postzegelvellen uit te brengen over oer-Hollandse gebruiken, producten en gerechten. Titel, hoe kan het anders: Typisch Nederlands.

Opvolger van Mooi Nederland

In het eerste kwartaal van 2020 stonden er drie postzegelvellen met Hollandse pot op het menu: rookworst in januari, wortelen in februari en hagelslag in maart. De tompouce en bitterballen komen uit in april en juni. Elk vel telt zes dezelfde postzegels met waarde 1 voor binnenlandse post tot 20 gram. Later volgen nieuwe edities met Nederlandse gerechten, gebruiken, gewoonten en producten. Typisch Nederlands is de opvolger van de succesvolle serie Mooi Nederland, die PostNL maar liefst 15 jaar heeft uitgegeven.

Total Design geeft aftrap

De eerste editie is ontworpen door het bekende Amsterdamse ontwerpbureau Total Design. Een belangrijke klus, want het eerste ontwerp dient ook als basis voor alle latere onderwerpen. Grafisch ontwerper Edwin van Praet: “Het ontwerp moest toegankelijk zijn, iedereen aanspreken, geen belemmeringen bij de nadere invulling opleveren en alle ruimte bieden voor creatieve ideeën. Of dat nu is met foto’s, illustraties of grafische oplossingen.”

Afhaalchinees is ook typisch Nederlands

Het ontwerpteam onderzocht eerst alle mogelijkheden, voordat het aan de slag ging met de vellen en postzegels. Van Praet: “Zo hebben we gekeken naar traditionele gerechten, naar klassieke etenswaren, naar de veranderingen al naar gelang het seizoen en op welke momenten van de dag de Nederlander typisch Nederlandse gerechten eet. Maar ook bijvoorbeeld naar de invloeden van andere eetculturen op de Nederlandse keuken. Want wat je bij de afhaalchinees krijgt, is net zo goed typisch Nederlands.”

Kloeke afbeelding in nostalgische ambiance

De zoektocht leidde uiteindelijk tot een vast ontwerpstramien,met daarop een kloeke afbeelding van het gerecht in nostalgische ambiance en een rood-wit-blauwe wimpel als beeldmerk. De tekst ‘Mmm… rookworst’ (Mmm… hagelslag, etc.) is gedrukt in een handgeschreven letter zoals op een krijtbord in de keuken. Rechts staat het jaar 2020, de landsaanduiding Nederland en de waardeaanduiding 1. In de velrand keren de gerechten terug in hun typische tafelsetting: de rookworst bijvoorbeeld in plakjes naast een kop erwtensoep en een plankje met boterhammen en de hagelslag op een boterham met een hap eruit. Rechts op het vel staat een korte beschrijving van het gerecht.

Eerst fotograferen, daarna opeten

Voor de fotografie werden de food fotografen en -stylisten van het bureau Scrambled Media uit Amsterdam in de arm genomen. Edwin
van Praet: “De gerechten zijn allemaal puur gefotografeerd zoals ze zijn. Er zijn geen kunstjes mee uitgehaald om het mooier te maken.”
Tijdens de sessies liep Edwin het water soms in de mond. “Het rook er verschrikkelijk lekker. Dat is ook een van de fijne dingen om met
Scrambled Media te werken. Alle gerechten en etenswaren worden na het fotograferen opgegeten.”

Technische gegevens

Postzegelformaat: 40 x 30 mm
Velformaat: 122 x 170 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 78.000 vellen
Verschijningsvorm:
vel van zes postzegels in zes gelijke ontwerpen
Ontwerp: Edwin van Praet, Total Design, Amsterdam
Fotografie: Scrambled Media, Amsterdam
Drukkerij: Koninklijke Joh. Enschedé B.V., Haarlem

Klik hier om de postzegelvelletjes “Typisch Nederlands (rookworst, wortelen en hagelslag) ” te bestellen bij PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)