In kort bestek…(173) Grünes Band, langgerekt natuurgebied met verschrikkelijk verleden - Postzegelblog

In kort bestek…(173) Grünes Band, langgerekt natuurgebied met verschrikkelijk verleden

0

Het lijkt zo vriendelijk en uitnodigend, de 50 tot 250 meter brede bomenrij/bossage die in Duitsland van de Oostzeekust Mecklenburg-Vorpommerns tot het drielandenpunt Sachsen-Bayern-Tsjechië door negen Bundesländer loopt. Het wordt de Grünes Band Deutschland genoemd, ooit was het het IJzeren Gordijn, het gordijn van prikkeldraad, mijnenvelden, wachttorens, dood en verderf.

De 1393 kilometer lange Band, biedt nu voor meer dan 5200 soorten planten en dieren een leefgebied, waaronder 1200 bedreigde soorten. Inmiddels hebben enkele Bundesländer de Band uitgeroepen tot nationaal natuurmonument en de Duitse Band maakt nu deel uit van de 12.500 kilometer lange European Green Belt die van de Barentszzee tot de Zwarte Zee loopt en die waarschijnlijk binnen afzienbare tijd op de UNESCO-Werelderfgoedlijst zal komen. Duitsland heeft 2 maart een 155c-zegel gewijd aan de Grünes Band.
Verder: 8 /2, deel XIII sprookjes van Grimm, De wolf met de zeven geitjes (80+40c, 95+45c en 155+55c); 2/3, dl. III Himmelsereignisse, wolkenpartijen (2 x 80c) en 2/3, tv-serie Sesamstraat (80c) met Bert, Erni en vier andere vrienden.

Op 2 april breidde de Duitse Post de permanente Bloemenreeks uit met een 50 c-zegel. Deze keer is gekozen voor de zinnia (Zinnia elegans). Het is de LVIIIe uitbreiding van deze reeks. Maar bij deze uitgave bleef het 2 april niet bij. Er werd ook een nieuwe reeks op de rails gezet met het thema U-Bahn-Stationen. Op de eerste zegel in de waarde van 95c een beeld van de U-Bahn Hallestelle Marienplatz in München.

Dan werd de reeks Optische Täuschungen met deel II uitgebreid met twee zegels in de waarden 110 en 170c, en tot slot werd de 100e geboortedag van Bondspresident Richard von Weizsäcker (1920-2015) herdacht met een 80c-portretzegel.

Op 7 mei werden drie emissies gepresenteerd. In de al lang lopende reeks Sporthilfe worden op bijslagzegels drie nieuwe olympische takken van sport in beeld gebracht: 80+40c, wandklimmen, 95+45c, skateboard, en 155+55c, karate.
Het gemeenschappelijke thema Oude postroutes van de PostEurop 2020 wordt door de Duitse Post in beeld gebracht met een velletje waarin een 80c-zegel waarop o.a. een postiljon met daarom heen beelden van steden en postboten uit de tijd van de Thurn und Taxis.

De 300e geboortedag van de legendarische ’leugenbaron’ Hieronymus Carl Friedrich Freiherr von Münchhausen (1720-1797) wordt herdacht met een 80c-zegel waarop Münchhausens tocht op een kanonskogel, de bekende litho van August Levin von Wille (1828-1887).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Duitsland Europa CEPT UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.