Fila Corona Varia (12) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (12)

3

We zitten vanaf 16 maart in de intellectuele lockdown. Veel moeilijke Engelse woorden vinden we nu ‘gewoon’: social distancing, flatten the curve, triage, R0. Bent u al coronamoe, schrijf dan zelf een andere blog. In deze 12e blog gaan we uitgebreid in op het begrip zoönose, de groep coronavirussen (SARS, MERS en COVID-19). Ook zijn de ontwerpen van de COVID-19 zegels van China bekend, maar ze zijn (nog) niet uitgegeven. Toch kan ik ze u laten zien aan het einde van de blog.

Zoönose

Een zoönose is elke ziekte of infectie die van nature overdraagbaar is van gewervelde dieren op mensen. Dieren spelen dus een essentiële rol bij het in stand houden van zoönotische infecties in de natuur. Zoönosen kunnen bacterieel, viraal of parasitair zijn of onconventionele agentia omvatten.

Het woord zoönose is afgeleid van de Griekse woorden zoön (dier) en nosos (ziekte). Veel fulminant (levensbedreigend) verlopende infectieziekten zijn zoönosen, daar deze bacteriën, protozoa, virussen of wormen vaak zijn aangepast om in hun specifieke gastheer te overleven zonder al te veel schade aan te richten, maar deze bij andere gastheren een heftige immuunreactie oproepen. Het verschijnsel waarbij menselijke aandoeningen worden overgedragen op dieren, wordt antropozoönose genoemd.

Coronavirussen

De coronavirussen zijn een onderfamilie van virussen met positief enkelstrengig RNA als genetisch materiaal. Ze danken hun naam aan de krans (in het Latijn corona) rond de virusdeeltjes (virions). In de taxonomie vormen de echte coronavirussen de Orthocoronavirinae, tot en met 2018 de Coronavirinae genoemd.

De belangrijkste coronavirussen groepen:
1. SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)
2. MERS (Middle East Respiratory Syndrome)
3. COVID-19 (Coronavirus disease 2019)

SARS (2003)

Het SARS-virus is een virus dat behoort tot de onderfamilie coronavirinae. Het virus veroorzaakt de ziekte SARS en was vóór de uitbraak van SARS in 2003 nog niet eerder bij mensen aangetroffen. SARS werd voor het eerst in Hanoi (Vietnam) herkend als infectieziekte door Carlo Urbani, een Italiaanse arts die niet lang daarna aan de aandoening stierf. Laboratoria in tien verschillende landen werkten daarna aan het vinden van de ziekteverwekker. Dit kostte iets meer dan een maand: op 16 april 2003 maakte de WHO de identificatie van het SARS-virus bekend.

 

 

 

 

 

 

 

Al sinds de uitbraak van de ziekte vermoeden wetenschappers dat de bron bij vleermuizen te vinden was. Tot nu toe ontbrak echter een ‘smoking gun’; een directe aanwijzing dat vleermuizen SARS-dragers zijn. Die aanwijzing is gevonden, nu de wetenschappers twee coronavirussen ontdekten die erg lijken op SARS. Dat is bijzonder, omdat eerder onderzoek liet zien dat coronavirussen bij vleermuizen maar weinig weg hadden van SARS. De overdracht van het SARS-virus was van de vleermuis naar de civetkat.

 

 

 

 

 

SARS veroorzaakte luchtweginfecties en verkoudheidsklachten. SARS maakte de meeste slachtoffers tussen 2002 en 2003. In China, waar het virus begon, vielen bijna 350 doden en raakten 5.000 mensen besmet. Wereldwijd waren er 8.000 besmettingen en bijna 800 doden. Uitbraken komen niet voor. Er is geen vaccin.

China (2003): Fight against SARS.

 

China (2003): Fight against SARS.

MERS (2012)

MERS is een soort uit het geslacht Betacoronavirus en is een coronavirus dat lijkt op het in 2003 in Azië opgedoken SARS-virus. Het MERS-virus kan tot levensgevaarlijke ontstekingen aan de luchtwegen leiden. De overdracht van het MERS-virus was van de vleermuis naar de dromedaris.

 

 

 

 

 

Het virus werd voor het eerst op 24 september 2012 beschreven. In mei 2014 is het virus voor het eerst gesignaleerd in Nederland bij twee bedevaartgangers die naar Mekka en Medina in Saoedi-Arabië waren gereisd. Er waren ook uitbraken in Zuid-Korea. Het totaal aantal besmettingen was ruim 2300. Het aantal doden was ruim 800. Er is geen vaccin. MERS circuleert nog steeds in het Midden-Oosten.

COVID-19 (2019)

COVID-19, voluit coronavirus disease 2019, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. De ziekte dook eind december 2019 op in Wuhan, hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, en verspreidde zich vervolgens in drie maanden naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 is er officieel sprake van een wereldwijde pandemie, die vaak wel de coronapandemie wordt genoemd. De ziekte wordt verondersteld een zoönotische oorsprong te hebben. De uitbraak was op de Huanan-markt in Wuhan waar levende en dode dieren op de markt worden verhandeld voor consumptie en voor de geneeskunde. Verondersteld wordt door wetenschappers dat de besmetting opnieuw begint bij de vleermuis.

De vleermuis besmet de schubdieren (pangolins). De schubdieren, ook wel termieteneters genoemd, is de enige nog levende familie uit de orde der schubdierachtigen. Er zijn acht verschillende soorten, die voorkomen in Afrika en Zuid-Azië.

 

 

 

 

 

De schubben liggen als dakpannen over het lichaam en bedekken het gehele lijf met uitzondering van de buik en de binnenzijde van de armen. Schubdieren zien er op het eerste gezicht uit als lopende dennenappels. Bij gevaar rollen ze zich als een egel op, waarbij de schubben bescherming bieden tegen vijanden. Alleen hyena’s en grote katten kunnen door deze laag dringen. Ze verschillen in grootte van het langstaartschubdier, dat 30 tot 35 centimeter lang en 1,2 tot 2 kilogram zwaar wordt, tot het reuzenschubdier, dat 75 tot 85 centimeter lang en 25 tot 33 kilogram zwaar wordt.

Schubdieren zijn gespecialiseerd in het eten van mieren en termieten. Ze hebben een lange, dunne tong, bedekt met kleverig speeksel. Schubdieren hebben geen tanden, en het voedsel wordt vermalen in de stevige maag. Oren zijn klein of ontbreken. De voorpoten zijn omgevormd tot korte, krachtige graafpoten. Alle soorten leven in de bossen en graslanden van westelijk- en oostelijk Afrika en in Zuid-Azië, van India en Sri Lanka tot Sumatra en Kalimantan. Sommige soorten leven in bomen, anderen op de grond. Enkele van de boombewonende schubdieren hebben een grijpstaart.

 

 

 

 

 

 

Het zijn solitaire dieren. Ze krijgen meestal één jong. De moeder beschermt de jongen bij gevaar door zich om de jongen heen op te rollen. Na twee jaar zijn de jongen geslachtsrijp. Schubdieren lijden onder het verlies van hun natuurlijke habitat en worden op grote schaal gevangen en gedood om het vlees en met name de schubben. Aan de schubben van schubdieren worden in delen van Afrika en Azië geneeskundige krachten toegekend. Ze zijn hierdoor een van de sterkst bedreigde groepen van zoogdieren ter wereld. Op de Wuhan markt heeft de besmetting plaatsgevonden van schubdieren naar de mens. Daarna volgde besmetting via de lucht van mens op mens wereldwijd. Er zijn nog andere theorieën over de besmetting die ‘The Washington Post’ heeft gepubliceerd. Zie onderstaande link als u meer wil weten:

https://www.washingtonpost.com/world/2020/04/16/what-caused-coronavirus-skeptical-take-theories-about-outbreaks-chinese-origin/

Infographic van de symptomen van de ziekte.

De belangrijkste symptomen van COVID-19 zijn koorts, hoesten, kortademigheid, Daarnaast komen voor diarree buikpijn, verlies van reukzin en smaak en vermoeidheid. Een deel van de besmette personen heeft milde, of helemaal geen symptomen. Echter met name bij personen met een verminderde afweer, zoals ouderen en chronisch zieken, kan de ziekte uitlopen op een ernstige longontsteking met soms dodelijke afloop. De ziekte-overdracht vindt vooral plaats via hoesten en niezen, waarbij besmette druppeltjes worden ingeademd. Sinds januari 2020 wordt er naar een vaccin voor COVID-19 gezocht.

China

Volgens de laatste informatie heeft de Chinese Post haar voornemen om de COVID-19 uit te geven, opgegeven. De geplande datum van 7 april 2020 werd ingetrokken. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. Het is onduidelijk waarom de COVID-19 zegels nog niet zijn uitgegeven. Wel zijn er vier verschillende postzegelontwerpen bekend van het thema: ‘Tribute to the Front-line Fighters’. Er bestaan twee paar (2 x 1,20 yuan) zegels ter ere van de strijders tegen COVID-19 en ter nagedachtenis van degenen die eraan bezweken. Op deze postzegels staat een paramedicus in beschermende kleding en een pandemische gevechtseenheid, namelijk gezondheidswerkers, soldaten en politieagenten. De gebruikte kleuren zijn blauw/wit en rood/wit in velletjes van 16 zegels. Onderstaande zegels zijn ontwerpen en zijn niet de definitieve versies. In eerste instantie zouden de COVID-19 uitgiften op 7 april 2020 worden uitgegeven. Nu is 11 mei 2020 gepland. De definitieve ontwerpen COVID-19 zegels worden besproken in de Corona blog nummer 15.

 

 

China stempels

Van China is bekend dat er vele speciale stempels worden uitgegeven door de Chinese posterijen. Twee voorbeelden van COVID-19 staan hieronder.

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Rijksmuseum Boerhaave, verwacht expo ‘Besmet’:

https://rijksmuseumboerhaave.nl/collectie/verhalen/besmet/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Cyprus India Indonesië Nederlandse Antillen Nederland Verenigde Naties Vietnam Landbouw



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,91 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)