Fila Corona Varia (10) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (10)

2

Hou vol, frisse neus, kijk naar de persconferenties. Elke dag om 16:00 uur is er update van het ErasmusMC en het LCPS over de stand van zaken van de opnames, het aantal IC-bedden, het aantal overledenen en de trend voor de komende dagen. In deze 10e blog de Intensive care (IC), werken in de zorg, CliniClown en oorlogstaal.

Intensive Care (IC)

Intensive care (afgekort IC) is een onderdeel van de geneeskunde dat is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met levensbedreigende aandoeningen. Intensieve care wordt verleend door hiervoor opgeleide intensivisten en IC-verpleegkundigen op een IC-afdeling.

Een kijkje op de IC-kamer.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee niveaus intensieve zorg: intensieve zorg 1 (Intensive Care) en intensieve zorg 2 (Medium Care). Medium Care wordt onder meer gegeven aan patiënten na een grote operatie en als vervolgvoorziening van Intensive Care. Bij Medium Care worden vitale functies niet overgenomen, maar patiënten worden hierbij intensief bewaakt en ligt de nadruk op revitalisatie en revalidatie. Patiënten in de Medium Care zijn vaak wakker en wilsbekwaam. Gespeciali-seerde intensieve zorg vindt verder plaats op de hartbewakingsafdeling en voor pasgeborenen op het neonatale intensive care unit.

 

 

 

 

 

 

 

Bij kritiek zieke of gewonde patiënten zijn de lichaamsfuncties die nodig zijn om in leven te blijven bedreigd (vitale functies). In het algemeen zijn dat functies als de werking van het hart en de bloedsomloop en de longen maar soms ook die van nieren, lever en andere organen. Voorbeelden van patiëntencategorieën voor de intensieve zorg zijn patiënten na grote operaties (onder andere hartoperaties of grote buikoperaties), patiënten na ernstige ongevallen, patiënten met een ernstige longontsteking of bloedvergiftiging (sepsis), patiënten met een tijdelijke ernstige vermindering van de functie van het hart en patiënten die getroffen zijn door een ernstige neurologische ziekte (bijvoorbeeld coma na een reanimatie of een verlamming).

 

 

 

 

 

 

 

Patiënten met acute aandoeningen krijgen de eerste zorgen toegediend op de spoedeisende hulpafdeling en worden daarna op de intensieve zorgafdeling opgenomen. Bij veel patiënten wordt het bewustzijn verlaagd door middel van sedatie om pijn weg te nemen en het lichaam rust te geven of in geval bij beademing de persoon via anesthesie slapend te behandelen. Het kan leiden tot een verlaagde bloeddruk dat door extra vocht en/of medicijnen via een infuus wordt gecompenseerd. Met behulp van behandelapparatuur worden een of meerdere functies van organen en orgaansystemen ondersteund of vervangen. De functie van de longen kan worden ondersteund met behulp van een beademingsapparaat.

Israël (1980): 50 jaar Magen David Alom (Vrijwillig Medisch Corps). Doorloper!

Minister de Jonge van Volksgezondheid heeft verschillende instanties opgericht die zorgen voor landelijke coördinatie tijdens de COVID-19 crisis. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) coördineert de spreiding van patiënten over alle Nederlandse ziekenhuizen, en bewaakt de zorgcapaciteit van (IC)-bedden in de ziekenhuizen. Patiënten worden geplaatst in ziekenhuizen in heel Nederland en niet in hun eigen regio. Verplaatsing gebeurt o.a. in een ‘mobile intensive care unit’, zoals hierboven op de zegel van Israël.

Waarom een IC-bed meer is dan een bed alleen?

https://nos.nl/artikel/2329357-waarom-een-ic-bed-meer-is-dan-een-bed-alleen.html

Werken in de zorg

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn organiseerden een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november 2019. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november de deuren gaat sluiten voor niet-spoedeisende zaken. De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers. Er zijn op dit moment ruim 30.000 vacatures in de zorg, en er komen steeds meer patiënten bij. Dat komt deels door vergrijzing. Volgens berekeningen van het RIVM zou over een tijdje 1 op de 4 werkenden een zorgmedewerker moeten zijn.

 

 

 

 

 

 

Helaas heeft de zorg een slecht imago: zwaar werk, gering salaris, hoge werkdruk, lange werkdagen, onregelmatige diensten. Verdient een verpleegkundige meer of minder dan een CliniClown?

Onderstaande bedragen zijn de startsalarissen in de zorg en bij CliniClown (bruto per maand, in cao, exclusief toeslagen) van 2019.

 • Thuishulp € 1494,-
 • Verpleegkundige MBO € 1890,-
 • Ambulancechauffeur € 1954,-
 • Ambulanceverpleegkundige € 2495,-
 • Verpleegkundige UMC € 2688,-
 • CliniClown junior € 2813,-
 • CliniClown senior € 3189,-
 • Arts-assistent UMC € 3543,-
 • Medisch specialist € 5979,-

We hebben fantastische zorg in Nederland. Geweldige artsen en verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en verzorgenden en de beste behandelingen. Gelukkig is er ook veel aandacht voor de mens achter de patiënt. Dat is belangrijk voor goed herstel: Je goed voelen zit niet alleen in je lijf, het zit ook tussen je oren. Daarom is er naast goede medische zorg ook aandacht voor het welzijn nodig. Bijvoorbeeld voor het verminderen van stress en angst. Afleiding en plezier kunnen daarin een grote rol spelen; precies waar CliniClowns goed in zijn.

Port Betaald PostNL – CliniClowns – Voorgedrukt zegel.

Als CliniClowns mogen we in onze rol de regels in het ziekenhuis of verzorgingshuis een beetje overhoopgooien en al onze aandacht richten op het welzijn, op de mens achter de patiënt. Niet alleen in Nederland vind je clowns in de zorg. In meer dan vijftig landen over de hele wereld zijn er professionele ‘Health Care Clowns’.

 

 

 

 

 

 

 

Al meer dan 25 jaar brengen leden van de organisatie Rote Nasen (te vergelijken met de cliniclowns) kinderen in ziekenhuizen en mensen in verpleeghuizen in Oostenrijk een lach. Op de rechterzegel uit 2020 staan twee als clown verklede dokters afgebeeld.

Oorlogstaal

Sinds de uitbraak van het coronavirus staan de media vol oorlogstaal. Zo noemde Macron het virus ‘een vijand’, waarmee we ‘in oorlog’ zijn. Het virus ‘rukt op’ schreef Trouw, terwijl een andere krant berichtte dat het ons ‘van alle kanten aanvalt’. In reactie daarop worden crisisteams ‘gemobiliseerd’ en ‘in stelling gebracht’ en staan medici en verpleegkundigen aan de ‘coronafront­linie’ (zie dagelijkse TV: Frontberichten), in een oorlog die we volgens Trump gaan ‘winnen’ door het virus ‘te verslaan’. Al die militaire metaforiek benadrukt de dreiging die uitgaat van het virus, maar ook de noodzaak van saamhorigheid en solidariteit in de strijd tegen deze gezamenlijke vijand. De oorlogstaal werkt dus in feite verbindend.

Omdat de vijand in dit geval niet een wezen van vlees en bloed is, maar een nauwelijks waarneembaar stukje materiaal dat óns vlees en bloed nodig heeft om überhaupt te kunnen bestaan, hebben we het vaak over een ‘onzichtbare vijand’. Helemaal onzichtbaar is het virus niet: dankzij de elektronen­microscoop hebben we er een concreet beeld van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ernst August Friedrich Ruska (1906–1988) was een Duits natuurkundige. In 1986 won hij de helft van de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn bijdragen op het gebied van elektronenoptica en de elektronenmicroscoop; Gerd Binnig en Heinrich Rohrer wonnen ieder een kwart voor hun ontwerp van de rastertunnelmicroscoop.)

Dirck Volkertsz. Coornhert (1522 -1590) was een veelzijdige Nederlandse kunstenaar, geleerde, theoloog, musicus en publicist van vele geschriften.

De woordgroep ­onzichtbare vijand ontbreekt weliswaar vooralsnog in de bekende woordenboeken, maar is al sinds de 19de eeuw courant, soms ter aanduiding van een vijand van vlees en bloed (die schuilgaat in de bosjes of in het duister van de nacht), maar meestal voor een kracht of toestand waarvan een schadelijke invloed uitgaat, bv. een demon of een ziekteverwekker. Zelfs in een van de vroegste vindplaatsen, een geschrift uit 1581 van de humanist D.V. Coornhert, zijn de ‘onsichtbare vyanden’ geen levende wezens, maar ‘onsienlijcke saeken’ met een kwalijke invloed.

Bron: Taalbank (Ton den Boon)

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Egypte Groot Brittannië Israël Nederland Oostenrijk Roemenië Verenigde staten Nobelprijswinnaars StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 26 april 2020 om 15:18

  Het staatje met de salarissen kan best wat te weeg brengen, en zeker als je salarissen in andere sectoren erbij zou betrekken. Maar ik ga de discussie niet aan. Wel heb ik een voorstel omdat er zoveel nieuwe Corona gerelateerde woorden bijkomen in van Dale dat er ook eens wat geschrapt zou moeten worden. Als eerste denk ik dan aan het werkwoord “verdienen”. Want wat ook uit dit artikel blijkt; Niemand krijgt wat hij verdient! Wat te weinig is of wat misschien (in verhouding ) teveel is mag iedereen voor zichzelf bepalen.

 • bate hylkema op 26 april 2020 om 18:33

  Randy Koo, met bewondering kijk ik naar de serie artikels die jij in het carona-tijdperk weet te produceren. Fantastisch!!
  Opvallend is dat tijdens deze crisisperiode oude hobby’s weer tot leven komen als vissen. Vandaar mijn vraag: “Wie van de lezers heeft er in zijn familie-, vrienden- en kennissenkring weet van dat de postzegel weer wordt herontdekt? Ik ben bijzonder benieuwd naar reacties. Bedankt ervoor alvast.”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)