In kort bestek…(171) Post van Verenigde Naties kent drie langlopende reeksen - Postzegelblog

In kort bestek…(171) Post van Verenigde Naties kent drie langlopende reeksen

0

De Postadministratie van de Verenigde Naties, UNPA, kent drie langlopende reeksen, de reeks Werelderfgoed, de reeks Bedreigde diersoorten (beide sinds begin jaren ’90), en de Vlaggenreeks, die alleen wordt uitgebreid als er nieuwe lidstatenbijkomen. De jongste Werelderfgoedserie dateert van 24 oktober j.l. en is gewijd aan Cuba en op 17 februari werd de reeks Bedreigde diersoorten uitgebreid, zoals gebruikelijk met 4 x 4 zegels in velletjes en in drie verschillende waarden: $ 1,20, CHF 1,50 en € 0,90.

Op de vier $ 1,20-zegels: hamerhaai, aasgier, Andesflamingo, argali; op de CHF-zegels: Siberische witte kraanvogel, addax, sakervalk en narwal; op de €-zegels: leeuw, kroeskoppelikaan, bruinvis en kiang. Oplagen respectievelijk: $ 1,20, 14.000; CHF 1,50, 13.000 en € 0,90, 14.000.
Op 10 januari verscheen de set Chinese Maankalender/Jaar van de rat, en verder staan op het programma: 22 april, Internationale Dag van Moeder Aarde; 11 juni, Olympische Spelen; 20 augustus, uitbreiding Vlaggenreeks; 4 september, Werelderfgoed, Rusland; 17 september, Balkanfila 2020; 2 oktober, Övebria en 24 oktober, 75 jaar Verenigde Naties.

De Belgische bpost heeft 16 maart de reeks Meesterlijke schilders voortgezet. Na Rubens en Bruegel De Oude staat nu het gerestaureerde Het Lam Gods van Jan van Eyck centraal op een velletje met vijf zegels (waardeaanduiding 2; oplage 65.484, prijs € 9,80). De restauratie van dit wereldberoemde werk startte in 2012 en eind vorig jaar legden de restaurateurs de laatste hand aan dit monnikenwerk en kan nu Het Lam Gods terugkeren naar de Sint-Baafskathedraal in Gent.

In het velletje – in de vorm van een triptiek – staat Het Lam Gods centraal, op de zegels in piramidevorm herkenbare werken: linksonder, Madonna bij de fontein; links midden, Portret van Margareta van Eyck; boven, Detail van Lam Gods-God op de troon; rechts midden, Man met blauwe karpoen en rechtsonder, Madonna met kanunnik Joris van der Paele. Drie delen van Het Lam Gods stonden in 1986 centraal op een culturele uitgifte: Onze-Lieve-Vrouw, Verheerlijkte Christus en Johannes de Doper.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Rusland Verenigde Naties Religie Schilderkunst UNESCO VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.