Een hondenbaan! - Postzegelblog

Een hondenbaan!

2

Tijdens een van onze vakanties in Wales hadden we een ‘Bed and Breakfast’, kortweg B&B genoemd, in het stadje Bala gelegen in het  Snowdonia National Park. Hier maakten we kennis met een ‘sport’ die we alleen van de Britse televisie kenden: ‘Sheepdog trails’. Schapen werden op signalen van een herder geleid door een of twee honden naar een ‘pen’, een kleine omheining in een weiland.

Royal Mail gaf op 5 februari 2008 een leuke serie van zes postzegels uit met de titel ‘Working Dogs’, ofwel honden met een baan. Zes verschillende rassen honden die in dienst van de mens verschillende taken uitvoeren. De postzegels werden ontworpen door ‘Redpath Design’ en gedrukt bij Cartor Security Print in Frankrijk.

In een pub in Bala maakten we kennis met een boer die vaak meedeed aan wedstrijden waarbij zijn twee ‘Welsh Sheepdogs’ eerste en tweede prijzen wonnen. Van het een en het ander en na enkele grote glazen bier werden we uitgenodigd om naar de honden te komen kijken. Een boerderij in het dorpje Garwen, in de heuvels boven Bala. De honden, Charley en Daisy, lijken niet op de zogenoemde Border Collies zoals afgebeeld op de postzegel. Ze hadden drie kleuren in plaats van alleen zwart-wit. Ze hadden ook wat rode delen rond de kop. De boer was er trots op en hield een vurig pleidooi waarom de ‘Welsh Sheepdog’ nog niet als gestandaardiseerd ras was erkend. Hij wist ook te vertellen dat in Bala de eerste wedstrijden in Groot-Brittannië werden gehouden met herdershonden en schapen. Dat was in oktober 1873 waaraan tien honden meededen. Winnaar was, heb ik later opgezocht, James Thompson met zijn hond Tweed. De eerste wedstrijd met een ‘Border Collie’, zoals afgebeeld op de postzegel, vond plaats in 1874 in het Schotse plaatsje Carnwath in Lanarkshire.

In het stempel voor de eerste dag van uitgifte van Kendal is een Schotse Collie afgebeeld. De honden kijken de schapen recht in de ogen om ze zo te imponeren en te dwingen een bepaalde kant op te gaan of een schaap af te splitsen van de rest van de kudde. Kendal ligt in het Lake District en vlakbij ligt het plaatsje Crosthwaite, Totter Bank. Hier worden jonge herdershonden met hun herders getraind in het drijven van schapen, vooral voor wedstrijden.

In Wales hebben we in Llanberis, vlak bij de hoogste berg de Snowdon, het ‘Mountain Rescue Team’ bezocht tijdens een open dag in de zomer. Bij meer dan 700.000 bezoekers per jaar aan de Snowdon en omgeving, komen ongevallen met wandelaars en bergbeklimmers wel eens voor, bijvoorbeeld door uitglijden over een losse steen. Maar het reddingsteam is vooral in de winter actief. Bergbeklimmen komt het gehele jaar voor en het team bestaande uit 40 tot 50 vrijwilligers rukt tussen de 180 en 210 keer per jaar uit om gewonde mensen te redden uit hun benarde positie. Vooral bij een sneeuwlawine biedt de reddingshond, in Wales meestal van het ras herdershond, uitkomst. Op de postzegel is een hond afgebeeld behorende tot de ‘National Search And Rescue Dog Association’ de SARDA.

In het stempel voor de eerste dag van uitgifte van de serie gebruikt in Denbigh, Nood Wales, is een reddingshond afgebeeld. Ook het graafschap Denbighshire heeft een eigen reddingsteam met honden. Elke hond heeft zijn of haar eigen geleider van het reddingsteam. In Denbighsire liggen uitgestrekte heidevelden en bossen in een heuvelachtig landschap. Er liggen ook twee kunstmatige meren, waterreser-voirs, die gevormd zijn door riviertjes af te dammen. In het bezoekerscentrum ‘Lyn Brenig’ is een presentatie te zien van het werk van het reddingsteam en het ontstaan van het gelijknamige reservoir. Vanwege het prachtige weer hebben we enkele rustige uren doorgebracht aan de oever van dit meer en op de steiger.

Hulphonden ziet men in allerlei rassen. Ze worden opgeleid om mensen met een handicap behulpzaam te zijn in het dagelijkse leven. Ze zijn vaak herkenbaar aan het hesje dat ze dragen. Op de postzegel is een hulphond afgebeeld van het ras ‘Golden Retriever’ met een geel hesje waarop de woorden: ‘Dogs for the disabled’, met op de achtergrond een persoon in een rolstoel.

De politiehond op de postzegel van 48p is gefotografeerd bij het ‘Great Manchester Police’ korps. De honden zijn speciaal opgeleid om de politie en andere wetshandhavers te helpen. De taken van dergelijke honden zijn soms zeer specialistisch, zoals het opsporen van drugs of explosieven. Of van vermiste of gezochte personen. Ze worden ook gebruikt om de orde te handhaven bij opstootjes of relletjes en het vinden van bewijsmateriaal. De meest gebruikte rassen voor politiehonden zijn de Duitse herders, de Mechelse herders, Hollandse herders en retrievers.

In Spennymoor in het graafschap Durham, ten noordwesten van Middlesbrough in noord Engeland, bevindt zich een trainingscentrum voor politiehonden. Het is de ‘Durham Constabulary Dog Support Unit’. Hier bevinden zich gemiddeld 25 honden met hun geleiders. Als geen trainingen plaatsvinden nemen de geleiders de honden mee naar huis.

De douane in vele landen maakt gebruik van speurhonden om smokkelwaar, drugs en geld op te sporen die zich in de bagage kan bevinden van reizigers of in de kleding van reizigers zelf. Ook in voertuigen die door bijvoorbeeld smokkelaars of drugskoeriers worden gebruikt kan zich verboden waar bevinden. De honden worden opgeleid voor speciale taken, zoals drugshonden, geldhonden en tabakshonden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het enorme reukvermogen van honden. De speurhond werkt zijn hele leve lang met dezelfde geleider zodat ze elkaar feilloos aanvoelen bij het doen van onderzoeken.

Blindengeleidehonden zijn speciaal getraind om blinden en slechtzienden om obstakels op de openbare weg te leiden. Honden zijn kleuren-blind en zien geen verschil tussen rood en groen. Maar ze zijn speciaal opgeleid om bijvoorbeeld bij voetgangers oversteekplaatsen rood en groen te interpreteren waardoor de blinde of slechtziende veilig kan oversteken. De eerste geleidehonden in Engeland waren Duitse herders, Flash, Judy, Meta en Folly die op 6 oktober 1931 in Wallasey werden overgedragen aan hun nieuwe eigenaren, veteranen uit de Eerste Wereldoorlog die blind waren geworden tijdens de veldslagen.

Tegenwoordig worden veelal Golden Retrievers en Labradors gebruikt voor de opleiding tot geleidehond. In tegenstelling tot andere honden hebben geleidehonden met hun geleiders toegang tot restaurants, het openbaar vervoer en andere openbare plaatsen waar het verboden is voor andere honden. De ‘Guide Dogs for the Blind Association’ bevindt zich in Reading in het graafschap Berkshire. Deze vereniging heeft de zorg voor geleidehonden voor blinde en slechtziende inwoners in de graafschappen Berkshire, Oxfordshire, Buckinghamshire, Surrey en West Sussex. Hier wonen ongeveer 22.000 geregistreerde blinden en slechtzienden.

Een stempel voor de eerste dag van uitgifte gebruikt te Hull komt wat vreemd over. Eerst de tekst: ‘First Working Dogs’. Werd hiermee bedoeld de afbeelding van de Airedale Terriër in het stempel? En Hull Docks, heeft dat ook iets te doen met de terriër? De Airedale Terriër is van oorsprong een jachthond die gebruikt werd door jagers op klein wild en gevogelte. Maar meer dan 100 jaar geleden, in 1908, werden vier Airedale Terriërs door de spoorwegpolitie van de ‘North Eastern Railway’ in het havengebied van Hull gebruikt om dieven te betrappen. Goederen werden uit de opslagloodsen gestolen en de inzet van de honden was zeer succesvol om de dieven te arresteren. En het was inderdaad een van de eerste honden die ‘Working Dogs’ werden genoemd in Engeland.

Hadden de vorige stempels voor de eerste dag van uitgifte een afbeelding die te herleiden was naar een van de taken van honden, het stempel van Basingstoke is gekunsteld. Hierin is vermeld ‘Hound Green’, een dorpje ten noordoosten van de stad Basingstoke. De naam van dit dorp heeft niets te maken met honden. De oorsprong van de naam is afgeleid van ‘de plaats waar de plant hoarground groeit’, voor het eerst vermeld in het jaar 1086. Hoarground is verbasterd tot Hound Green. Welke plant hiermee werd bedoeld is mij niet bekend. In het dorpje zelf staat een eenzame brievenbus op de hoek van de doorgaande weg B3349 en Vicarage Lane. Een postkantoor is hier niet te vinden. Het stempel werd door het postkantoor te Basingstoke gebruikt. Maar een stempel met de afbeelding van een kluif? Simpeler kan het niet!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Eerste Wereldoorlog Honden Politie



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 7 april 2020 om 09:10

    Zeker een mooie serie.
    Mijn favoriet is de Duitse herder.

  • cees op 7 april 2020 om 10:12

    Een botanicus vertelde me onlangs dat waarschijnlijk de hoaryplant werd bedoeld groeiende op de Hoarground. Het is een bloeiende plant uit de mosterdfamilie (Berteroa incana) die ongeveer 80 centimeter hoog kan worden. De behaarde grijze bladeren kunnen 10 cm lang worden. De witte bloemen komen voor in trossen. De plant komt vooral voor op arme zand en grind gronden. De plant is giftig voor paarden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)