Emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog in goud - Postzegelblog

Emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog in goud

1

De gisteren uitgegeven postzegelemissie 75 jaar vrijheid heeft te maken met het vieren van de vrijheid. De Gouden-Postzegel-emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog daarentegen heeft te maken met het herdenken van de onvrijheid in ons land en Nederlands Indië.
Naast Persoonlijke Postzegels geeft PostNL ook Gouden Postzegels uit in een oplage van 750 exemplaren per postzegel in samenwerking met Munt Online. Van de uit vier gouden postzegels bestaande emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog (24 karaats, 50 euro per stuk, via bestelling per stuk of abonnement verkrijgbaar) zijn tot nu toe drie afbeeldingen bekend:

Einde van de Tweede Wereldoorlog – in goud

1) Bevrijding van Nederland: vrede en vrijheid (3 januari 2020)

Einde van de Tweede Wereldoorlog - vrede & vrijheid

Een aantal vrolijke en opgewekte met zakdoeken wuivende personen verwelkomen de bevrijders. De handgeschreven sierlijke tekst ’75 jaar’ scheidt en verbindt twee tegengestelde werelden, namelijk die van de bevrijders en bevrijden.

2) Market Garden (23 januari 2020)

Einde van de Tweede Wereldoorlog - Market Garden

Met actie Market Garden trachtten de geallieerden (Engelse, Amerikaanse, Poolse en Canadese soldaten) in september 1944 bruggen over Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen en dan vervolgens naar Berlijn door te stoten. Bij de laatste brug over de Rijn bij Arnhem mislukte door hevig Duits verzet en slechte weersomstandigheden de operatie. Arnhem was een brug te ver.

3) Anne Frank (23 maart 2020)

Einde van de Tweede Wereldoorlog - Anne Frank

Dankzij Anne Franks dagboek (na de oorlog als Het Achterhuis uitgegeven) staat haar naam wereldwijd synoniem met de verschrikkingen van de vervolging van de Duitsers. Onder de pasfoto van de 12-jarige Anne staat de aanhef ‘Lieve Kitty’, de fictieve vriendin aan wie zij veel van haar dagboekbrieven schrijft.

4) Bevrijding Nederlands-Indië (15 augustus 2020)

Geen nadere informatie bekend.

Achtergrondinformatie

De postzegelontwerpen zijn door Martine de Boer van Studio Excello uit Gouda uitgevoerd. De gouden postzegels zijn niet zelfklevend. Ze mogen wel voor frankering worden gebruikt. De stempelinkt hecht zich niet op de gouden postzegel door de aanwezigheid van een kunststof coating.

Gouden postzegel Koning Gouden postzegel Koningin Maxima Gouden postzegel Prinses Amalia

Productieproces Gouden Postzegels

Van Munt-Online ontving ik de volgende uitleg over het productieproces:

In grote lijnen gebeurt het productie proces van de gouden postzegels als volgt:
Een flinterdun vel puur goud wordt tussen twee lagen kunststof materiaal geplaatst. Dit materiaal kennen we als polymethyl methacrylate.
Dit kunststof materiaal biedt bescherming en tevens wat body aan het puur metaal. Puur goud is heel zacht en makkelijk te beschadigen.
Door gebruik te maken van verwarmde stempels wordt in één proces beide materialen samengeperst én het ontwerp van de postzegel in het oppervlakte gedrukt.
Door gebruik te maken van deze verwarmde techniek kunnen de kleinste details in het metaal zichtbaar worden gemaakt. Gelijktijdig wordt de kartelrand geperforeerd middels scherpe pinnetjes in het stempel. Na dit proces worden de postzegels in de kartelrand uitgesneden waardoor een perfecte kartelrand ontstaat. Als laatste worden de postzegels in een beschermende capsule geplaatst vergelijkbaar met de duurste munten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • bate hylkema op 6 april 2020 om 14:38

    De toevoeging aan het tekstgedeelte “het ontwerp van de postzegel wordt in het oppervlakte gedrukt” geeft meer duidelijkheid aan het productieproces “met een minuscule gravering. In dit verdiepte reliëfgedeelte komt een zwarte kleurstof, die door kunststof coating wordt afgedekt.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)