Collect: De meeuw slaat opnieuw zijn vleugels uit - Postzegelblog

Collect: De meeuw slaat opnieuw zijn vleugels uit

0

De postzegel met de vliegende duif uit 1924 is een van de iconen uit de Nederlandse postgeschiedenis. Drie jaar eerder verscheen een al even bijzondere voorloper: de luchtpostzegel met de meeuw. Deze vogel schittert nu bijna honderd jaar later op het postzegelvel Dag van de postzegel 2019.

Zowel de duif als de meeuw is van de hand van de veel zijdigekunstenaar Chris Lebeau (1878-1945). Birza Design ontwierp,als eerbetoon aan Lebeau en zijn werk, verrassende postzegels waarin de meeuw als herboren zijn vleugels uitslaat.

Andere context

De postzegels met de meeuw uit 1921 zijn de allereerste luchtpostzegels die in Nederland verschenen. Ook de druktechniek, houtsnede in boekdruk, was speciaal. De meeuw op de Dag van de Postzegel 2019 is een exacte weergave van de houtsnede van Lebeau. Wel heeft Birza Design het oorspronkelijke ontwerp in een andere context geplaatst om het naar onze tijd te halen. Zo verdween het donkere kader en staat de waardeaanduiding nu in positief in plaats van diapositief. Ook gebruikte de ontwerper een scherper lettertype, maar wel met dezelfde volheid. Daardoor is een frisser en moderner ontwerp ontstaan.

Uit zijn kooitje

Voor de Dag van de Postzegel 2019 mocht Birza Design niet één, maar twee postzegels maken. Dat bood letterlijk meer ruimte om met het beeld en met de kleuren te spelen. Ingmar Birza: “Zo konden we de vleugels van de meeuw over twee aangrenzende postzegels spreiden, zodat hij fors is afgebeeld. Door de rijen postzegels 180 graden ten opzichte van elkaar te draaien, zijn ze ook verticaal gespiegeld. Met wisselende kleuren links en rechts om meer beweging in het vel te brengen. De meeuw is bevrijd uit het strenge kader. Zeg maar uit zijn kooitje gehaald.”

Speciaal drukprocédé

De gebruikte druktechniek voor de Dag van de Postzegel 2019 is al even opvallend als die uit 1921. Er is met niet meer dan twee kleuren –rood en groen – gewerkt om de postzegels in PMS te kunnen drukken. Met PMS (Pantone Matching System) kan de drukkerij intensere en meer ambachtelijke kleuren bereiken dan in fullcolour. Daarom was het mogelijk om de kleuren van de nieuwe postzegels uiterst nauwkeurig overeen te laten komen met de oorspronkelijke postzegels.

Technische gegevens

Postzegelformaat: 40 x 30 mm
Velformaat: 122 x 170 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: PMS 1665U rood, PMS 369U groen, zwart
Oplage: 64.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van tien postzegels in twee verschillende ontwerpen
Ontwerp: Birza Design, Deventer
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje”Dag van de postzegel” bij PostNL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)