In kort bestek…(169) Oostenrijkse Post verrast filatelie (en velen) met Brexit-zegel - Postzegelblog

In kort bestek…(169) Oostenrijkse Post verrast filatelie (en velen) met Brexit-zegel

0

Oostenrijk, dat bij veel verzamelaars bekend is door het uitgeven van extravagante zegels, denk aan de Lederhosen-, de kristal-, porselein-, gestikte-, houten-zegels en vorig jaar 17 juni de eerste digitale zegel ter wereld, heeft 31 januari de filatelie verrast met een Brexit-zegel.

Op de 180c-zegel (oplage 140.000) worden in blauw alle EU-landen afgebeeld, maar het gebied waar Groot-Brittannië ligt is leeg gelaten en Ierland drijft zielig in de Atlantische Oceaan. De Oostenrijkse Post was aanvankelijk van plan de zegel 29 maart 2019, de dag dat Groot-Brittannië de EU zou verlaten, uit te geven. Deze datum is nu op de zegel doorgehaald en vervangen door 31.1.2020. Zoals gebruikelijk heeft Oostenrijk ook een eerste-dagstempel gebruikt. Daarop 31.1.2020 Brexit Austritt Grossbritanniens aus der EU.

 

Maar nu verder alle uitgiften van januari en februari. Op 22 augustus 1920 werd in Salzburg Jedermann opgevoerd, Hugo von Hofmannsthals beroemde Spiel vom Sterben des reichen Mannes. Het was het begin van honderd jaar Salzburger Festspiele. Het eeuwfeest is 21 januari herdacht met een 270c-zegel (oplage 180.000) waarop een viool en een masker als symbool voor muziek. Een gestileerde vredesduif onderstreept het karakter van de Spelen als vredesproject.

Een dag later (22 januari), net als de Brexitzegel weer een bijzondere zegel: sinds 1 januari 1995 is Oostenrijk lid van de EU. Op 22 januari dus is 25 jaar lidmaatschap herdacht met een 210c-zegel (oplage 145.000). Op de zegel rood-wit-rode banen van de Oostenrijkse vlag en gouden sterren. Gelijktijdig mat Oostenrijk werden Zweden en Finland EU-lid.

Op dezelfde dag (22 januari) eerde Oostenrijk met een 90c-zegel zegel (oplage 350.000) de legendarische Hollywood-filmster en uitvindster van de frequentiesprong Hedy Lamarr (1914-2000). In 2014 werd ze in de Bational Inventors Hall of Fame opgenomen en in 2018 werd voor het eerst de Hedy-Lamarrprijs uitgereikt, een prijs voor Oostenrijkse wetenschappers op IT-gebied.

De reeks Junge Kunst in Österreich werd 28 januari uitgebreid met een 80c-zegel (oplage 230.000) waarop het werk untitled (LPO1) van de kunstenaar Georg Haberler.

In de lang lopende reeks Auto’s verscheen 12 februari een 135c-zegel (oplage 300.000) waarop een tweezitter Type A van Laurin & Klement (ontstaan in 1895) staat geparkeerd. In 1925 ging Laurent & Klement een fusie aan met de Skodafabriek.

Al meer dan 25 jaar brengen leden van de organisatie Rote Nasen (te vergelijken met de cliniclowns) kinderen in ziekenhuizen en mensen in verpleeghuizen een lach. Op een 90c-zegel (oplage 215.000) staan twee als clown verklede dokters afgebeeld.

Vorig jaar schreef de Oostenrijkse post samen met het dagblad Die Presse een wedstrijd uit om er over na te denken waar de levensmiddelen vandaan komen en om ook regelmatig regionale producten te kopen. De wedstrijd heeft geleid tot de uitgifte op van een 80c-zegel (oplage 265.002) waarop een zgn Konsum-Monster.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Finland Groot Brittannië Oostenrijk Zweden FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.