In kort bestek…(168) België herdenkt 75e verjaardag strip Suske en Wiske - Postzegelblog

In kort bestek…(168) België herdenkt 75e verjaardag strip Suske en Wiske

0

De Belgen zijn verzot op strips, de echte vervolgstrips, niet zozeer de dagstrips. Vele keren zijn de avonturen van Kuifje al in beeld gebracht en wat te denken van de jaarlijkse Jeugdfilateliezegel(s). Dat begon al in 1979 schoorvoetend (ook) met het optreden van Kuifje en Bobby. Daarna volgde in 1984 de Postbodesmurf, maar sinds 1987 hebben stripfiguren op Jeugdfilateliezegels nauwelijks nog ontbroken, en velen daarvan zijn ook in ons land (over)bekend. Om een paar te noemen: 1990, Lucky Luke, 2004, Michel Vaillant, 2008, Jeremiah en Kurdy, 2010, Largo Winch, 2017, Guus Flater, 2015, Thorgal en 2018, De Smurfen.

Nu is op 27 januari de 75e verjaardag van Suske en Wiske (Bob et Bobette) gevierd met een velletje waarin twee keer vijf verschillende zegels in de waarde 1. Afgebeeld worden van links naar rechts: Op het Eiland Amoras, De schat van Beersel, De Klankentapper, De kaperkoters en De planeetvreter. Er zijn in totaal 53.955 velletjes van de persen gekomen. De strip van de hand van Willy Vandersteen verscheen voor het eerst op 19 maart 1945 in De Nieuwe Standaard, getiteld Suske en Wiske op het eiland

Amoras. Inmiddels zijn 350 albums verschenen, de jongste De nacht van Narwal. In 1987 stonden Suske en Wiske ook al op een Jeugdfilateliezegel.

Maar 27 januari bracht niet alleen deze bijzonderheid. Op die dag vierde bpost ook de 100e verjaardag van zijn bekendste postzegel, de Omgekeerde Dendermonde. Door een drukfout is in 1920 het Stadhuis van Dendermonde omgekeerd op een zegel gekomen. De fout werd tijdig ontdekt, slechts zeventien exemplaren zijn bekend, waarvan er vijftien postfris. De Omgekeerde Dendermonde is de duurste zegel van België en heeft een waarde van ruim honderdduizend euro. In 1942 werd een Belgische postzegelhandelaar, die in het bezit was van twee exemplaren vermoord. Moordenaar en zegels zijn nooit gevonden.

 

Ter gelegenheid van 100 jaar Dendermonde verscheen, op 27 januari dus, een velletje met vijf iconische zegels (waardeaanduiding 2) geselecteerd door Belgische postzegelverenigingen. Van links naar rechts: Koning Leopold I, type Epauletten; Koning Albert I met Helm (Bevrijdingszegels); in het midden de Omgekeerde Dendermonde; Discuswerper, herdenkingsuitgifte ter gelegenheid van de VII Olympische Spelen in Antwerpen en Koning Leopold III, type Poortman. Prijs van het velletje € 9,80, oplage 54.052.

Tot slot werd 27 januari de reeks Geometrie in de natuur uitgebreid met een velletje gewijd aan de vijfhoek met vijf zegels (waardeaanduiding 1 Europe; prijs € 7,75; oplage: 49.752)…

… en verscheen een nieuwe uitgifte Aantekenport met daarop een brandgans getekend door André Buzin.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Stripverhalen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.