Collect: Inspiratie uit een rommellaatje - Postzegelblog

Collect: Inspiratie uit een rommellaatje

1

‘ Een roze postzegel vind ik wel spannend’

Zelfstandig grafisch ontwerper Michiel Schuurman won twee jaar geleden de Dutch Design Award for Communication. PostNL nodigde de winnaar van deze prestigieuze ontwerpwedstrijd uit om zes kleurrijke postzegels te ontwerpen rond zijn eigen interesses. Met als resultaat het postzegelvel ‘Gewoontjes’ – een experiment met knikkers en licht.

Wat doe je normaal gesproken voor werk?

“Ik ben in de eerste plaats grafisch ontwerper maar maak ook textiel, omdat ik in het verleden een tijd lang als designer voor textiel- fabrikant Vlisco uit Helmond gewerkt heb. Maar ik doe ook groter werk, zoals tentoonstellingen en installaties. Het is dan erg leuk om een postzegel te mogen ontwerpen, waarbij de inspanning niet zit in de vele arbeid maar in de concentratie. Het is moeilijk om iets interessants te maken omdat het zo klein is. Normaal heb ik veel ruimte, nu moest ik mijn verhaal kwijt op een klein oppervlak. Gaandeweg viel het me mee, ontwerpen zelf is natuurlijk ook dimensieloos.”

Past zo’n vrije opdracht bij jouw manier van werken?

“Jazeker, klanten moeten altijd wel ermee akkoord gaan dat ik mijn fantasievolle draai aan opdrachten geef. Daar komen ze ook voor bij mij. En ook nu heb ik kunnen doen wat mij leuk leek, die frisse opstelling van PostNL verraste mij positief. Het mooie van een postzegel is dat je bijna niets hoeft te communiceren, alleen ‘Nederland’ en de ‘1’, het is gewoon een klein schilderijtje. Karakteristiek voor mijn werk is dat ik van felle kleuren houd en die mogen ook best een beetje vloeken. Een roze postzegel vind ik wel spannend, die heb ik nog niet eerder gezien, daar vinden veel mensen vast iets van.”

Waarom heb je gekozen voor de titel “gewoontjes”?

“Het verwijst aan de ene kant naar de kleine knikkers. Knikkers vind ik nu eenmaal fascinerend, een simpel onderwerp, maar moeilijk om goed te tekenen. Bij mij thuis hebben we zo’n rommellaatje en daar liggen dan ook wat knikkers in. Dat zie je terug op de postzegel: het is eigenlijk een omgevallen rommeldoosje. Daarom liggen die kraaltjes er ook bij, die horen thuis in hetzelfde laatje. Daarnaast is de titel een ironisch bedoeld woordgrapje: het ontwerp is namelijk helemaal niet zo gewoontjes.

 

Wat is de gedachte achter het ontwerp?

“Naast knikkers heb ik ook affiniteit met natuurkunde. De knikkers deden me aan planeten denken, daarom heb ik ze afgebeeld met allerlei lichtvlekken op de achtergrond om het een soort kosmisch effect te geven. Het muispijltje is eigenlijk een ruimtescheepje, maar ook een verwijzing naar de manier waarop ik werk: nooit met de hand, altijd op de computer. Dat is onderdeel van mijn signatuur. En ik vond het wel grappig om een vraag achter te laten: wat is dat daar? Ik ben benieuwd hoeveel mensen het überhaupt ontdekken.”

Jouw werk op een postzegel, wat vind je daarvan?

“Fantastisch, ik ben heel erg trots! De eer om een postzegel te mogen maken, het is echt een van de hoogtepunten in mijn werk van dit jaar. Heel erg prikkelend om de knikkers één op één, op werkelijke grootte af te beelden. Verder was het een heel plezierig traject en dat heeft ook te maken met PostNL. Ik kreeg alle vrijheid en hoefde me niet in te houden. Zelf heb ik vooraf ook geen idee wat het gaat worden, het uiteindelijke ontwerp is voor mij net zo goed een verrassing.

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 36 x 25 mm
Velformaat: 108 x 150 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 92.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van zes postzegels in zes verschillende ontwerpen
Ontwerp: Michiel Schuurman, Amsterdam
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje “Gewoontjes-Internationaal”te bestellen bij PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Ed op 5 februari 2020 om 18:58

    Een roze zegel was zeker geen primeur. Denk aan de vrolijke Europride-zegels uit 2016 (waarbij PostNL volgens mij nog een roze brievenbus in Amsterdam plaatste). Ook de beroemde Crouwel 50c cijferzegel (1976) heeft in zijn verschietende kleur op z’n minst een roze gloed. Het is leuk om te lezen dat de kunstenaar, Michiel Schuurman, lekker los kon gaan. Vroeg/vraag me wel af wat nou het punt was van deze hele emissie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)