Chinees Nieuwjaar Jaar van de Rat start op 25 januari 2020 - Postzegelblog

Chinees Nieuwjaar Jaar van de Rat start op 25 januari 2020

2

Van 25 januari 2020 tot 11 februari 2021 wordt volgens de Chinese dierenriem het Jaar van de Rat gevierd. We blikken nog even terug naar het Jaar van het Varken. Dat was geen goed jaar voor China met de varkenspest en het nieuwe corona-virus. Veel tegenslagen en doden. Wat zal het Jaar van de Rat ons brengen in 2020? Het jaar 2020 is zelfs 1 dag langer, dus 366 mooie dagen? In elk geval zijn filatelisten verheugd over de schitterende ontwerpen van de Chinese astrologie zegels wereldwijd. Is dat ook uw mening?

Terugblik Jaar van het Varken

Varkenspest

Medio 2019 kwam het nieuws dat minstens de helft van de varkensstapel in China is verdwenen door de Afrikaanse varkenspest. Officieel is de ‘ergste dierenziekte ooit’ vrijwel onder controle. Dat achter dat verhaal een andere werkelijkheid schuilgaat, weet varkenshouder Wu maar al te goed. Wat Wu en zijn collega’s tot wanhoop drijft, is de Afrikaanse varkenspest, de uiterst besmettelijke en dodelijke varkensziekte die al bijna een jaar door China raast. Van Liaoning in het uiterste noorden, waar het virus in augustus 2018 opdook, is de epidemie helemaal tot in Hainan verspreid, in het uiterste zuiden. Volgens specialisten is het de ergste dierenziekte aller tijden, waarbij de gekkekoeienziekte en mond-en-klauwzeer in het niet vallen. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk, maar voor varkens is het ‘als ebola’.

China (1960): varkens op de boerderij.

Duizenden, mogelijk tienduizenden uitbraken van de Afrikaanse varkenspest zijn niet gerapporteerd, en dus ook niet correct aangepakt. Iets meer dan een miljoen varkens zijn volgens de regels geruimd, maar honderden miljoenen varkens zijn halsoverkop naar de slacht afgevoerd. Minstens de helft van de Chinese varkensstapel, met 700 miljoen varkens per jaar de grootste ter wereld, is verdwenen. Voor een land waar zo veel varkensvlees wordt gegeten dat het kortweg ‘vlees’ wordt genoemd, kondigt zich een ware catastrofe aan. Varkenshouders zitten in zware problemen en consumenten moeten zich voorbereiden op gigantische prijsstijgingen. Maar nog erger: door de rommelige aanpak en de doofpot is het virus nu overal. ‘De ziekte onder controle?’, reageert Wu schamper. ‘Niet moeilijk, als alle varkensstallen leeg zijn. Wacht tot we weer gaan fokken, dan is het virus zo terug.’

HongKong (1995): Jaar van het varken.

Afrikaanse varkenspest werd een eeuw geleden in Kenia ontdekt en is vrijwel over de hele wereld verspreid. In de jaren zestig en zeventig kampte Zuid-Europa met epidemieën, de afgelopen jaren reisde het virus oostwaarts, naar Oost-Europa en Rusland. Vandaar kwam de ziekte China binnen, vermoedelijk doordat besmette voedselresten uit een trein werden gegooid en door Chinese varkens werden verorberd. Zieke varkens krijgen koorts en diarree, stoppen met eten, hebben ontstoken oogslijmvliezen en een rode, soms blauwige huid met soms ook zwarte verkleuringen. In bijna 100 procent van de acute gevallen is de ziekte dodelijk. Een behandeling is er niet. Het grootste probleem is dat de ziekte zo makkelijk overdraagbaar is. Het virus kan van dier tot dier worden doorgegeven, maar ook via veevoer, water, kleding of transportwagens. Ook teken kunnen de ziekte verspreiden. Veel varkens werden ziek door het eten van besmette keukenresten. In China is het nu verboden om varkens keukenafval te voeren, maar volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WHO) blijft de praktijk wijdverspreid.

Zuid-Afrika (1995): toerisme met wild varken.

Op dit moment woedt de Afrikaanse varkenspest volop in Vietnam, Cambodja, Laos en Korea. In Europa zijn er onlangs meldingen geweest van zieke everzwijnen in Oost-Europa en in het zuiden van België. Voor de gezondheid van de mens vormt de Afrikaanse varkenspest geen gevaar.

Aland (2018): Year of the pig.

Chinezen eten de helft van al het varkensvlees ter wereld, meer dan 50 miljoen ton per jaar. Om te voorkomen dat de prijzen van vlees strek stijgen heeft de Chinese overheid op 12 plekken in het land loodsen staan waar zo’n 200.000 ton varkensvlees bij een temperatuur van min 18 graden is opgeslagen.  Ondanks de reserves van varkensvlees werd 50 procent meer varkensvlees van buiten gehaald. In 2018 exporteerden de VS ruim 29.000 ton varkensvlees naar China en in 2019 circa 348.000 ton. Alle Europese lidstaten exporteerden tussen januari en september 2019 in totaal  1,55 miljoen ton varkensvlees naar China, een stijging van 55 procent dan het jaar ervoor. Ook mondiaal worden de gevolgen van de epidemie voelbaar. In 2019 werd varkensvlees wereldwijd 18 procent duurder.

Coronavirus

Fragment uit ‘Asterix en de race door de laars’.

Op 20 januari 2020 werden 119 nieuwe patiënten in Wuhan gemeld, en werd ook bevestigd dat zaterdag een derde patiënt overleed. Voor het eerst doken er ook besmettingen op in andere Chinese steden: twee in Beijing en één in Shenzhen. In Zuid-Korea werd een vierde patiënt in het buitenland aangetroffen, een 35-jarige Chinese vrouw uit Wuhan. In één dag is het aantal bevestigde besmettingen verdrievoudigd. Inmiddels zijn in totaal meer dan tweehonderd mensen ziek, die allemaal in Wuhan zijn geweest. Britse epidemiologen waarschuwen dat een aantal van 1700 realistischer is. Dat baseert professor Neil Ferguson van het MRC Centrum voor Analyse van Besmettelijke Ziektes van het Imperial College in Londen op het feit dat het virus ook in andere landen is opgedoken. Wuhan is niet alleen een metropool van elf miljoen mensen, maar ook een belangrijk knooppunt in midden China. De eerste besmettingshaard was in Wuhan op de Huanan-markt, waar wordt gehandeld met levende dieren. Intussen is de markt gesloten.

Liberia (2019): Wuhan stamp exhibition 2019.

Veel Chinese internetgebruikers maakten maandag vergelijkingen met de uitbraak van SARS in 2003, toen de overheid maandenlang de ernst van de epidemie minimaliseerde en er uiteindelijk bijna 800 doden vielen. Het nieuwe Coronavirus, dat eind december in Wuhan werd aangetroffen, is familie van het SARS-virus.

Het Coronavirus vormt een groep virussen die een halo of kroonachtig (corona) uiterlijk hebben wanneer ze onder een elektronenmicroscoop worden bekeken. Vergelijk hieronder het ontwerp van de SARS-virus zegel.

China (2003): Fight against SARS.

Het nieuwe Coronavirus is een minder dodelijk neefje van het beruchte SARS-virus, dat van mens tot mens werd overgedragen. Dat nu ook mensen ziek worden die niet op die markt zijn geweest, vinden virologen zorgwekkend, al staat nog niet vast of dit nieuwe Coronavirus ook kan overspringen van mens tot mens. In dat geval hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten een groot probleem. Het Chinees Nieuwjaar zorgt de komende veertig dagen voor drie miljard reisbewegingen. Tijdens de grootste migratie ter wereld reizen honderden miljoenen Chinezen in volgepakte bussen, treinen en vliegtuigen naar hun familie of vakantiebestemming. Op 22 januari 2020 werd gemeld: 17 doden en 500 besmettingen in 13 Chinese provincies en in naburige landen.

China (2017): High-speed trains.

Eerdere blogs van het Jaar van het Varken uit 2019:

https://www.postzegelblog.nl/2019/02/05/chinees-nieuwjaar-jaar-van-het-varken-start-op-5-februari-2019/

https://www.postzegelblog.nl/2019/02/13/chinees-nieuwjaar-in-rotterdam/

Jaar van de Rat

De United Nations Postal Administration (UNPA) in het Department of Operational Support viert het Chinese Nieuwjaar met de uitgifte van een speciaal postzegelvel ter herdenking van het Jaar van de Rat. De tien postzegels in de coupure van US $ 1,20 en de achtergrond van het postzegelvel bevatten illustraties van de Chinese kunstenaar Yin Huili.

United Nations (2020): Year of the Rat.

Volgens de mythe zei de Jade-keizer dat de volgorde van de dieren zou worden bepaald door de volgorde waarin ze op zijn feest aankwamen. De rat misleidde de os om hem een ​​lift te geven. Toen, net toen ze bij de deur aankwamen, sprong de Rat naar beneden en landde voor de Os en werd de eerste. De rat is het Chinese sterrenbeeld dat bekend staat als nieuwsgierig, slim en vindingrijk. In de Chinese cultuur zijn ratten een teken van rijkdom en overschot.

China (2020): Jaar van de Rat.

De twee zegels van het Jaar van de Rat van China, uitgegeven op 5 januari 2020, zijn ontworpen door Han Meilin, een prominente kunstenaar en ontwerper wiens sterrenbeeld ook rat is. De twee zegels tonen ratten in een kenmerkende speelse stijl van Han. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de introductie van de dierenriemzegels heeft China Post ook een reeks relevante merchandise-producten gelanceerd, waaronder een kleurrijk album met de zegels van het jaar van de rat en foto’s van artefacten met ratthema in musea in China, FDC en sets gouden bladeren gevormd naar de ratten die Han ontwierp.

Nederland (2020): Vel persoonlijke zegels Jaar van het Varken en Jaar van de Rat

Ratten zijn slimme, snelle denkers; succesvol, maar tevreden met het leven van een rustig en vredig leven. Aangezien de Rat de eerste is in de rotatie van de 12 dierenriem-tekens, wordt het Jaar van de Rat beschouwd als een jaar van nieuw begin en vernieuwingen. Wanneer het Jaar van de Rat komt, levert dit over het algemeen nieuwe ervaringen op met gunstige resultaten voor alle sterrenbeelden.

Nieuw-Zeeland (2020): Yera of the Rat.

De rat is het allereerste dier in de Chinese dierenriem en is te vergelijken met het westerse sterrenbeeld boogschutter. De rat staat van 25 januari 2020 tot 11 februari 2021 centraal. Een rat is zelfverzekerd, maar ook eerlijk in zijn of haar mening. Eigenschappen van de rat: charmant, slim, economisch, efficiënt, diplomatiek, flexibel, maar ook stiekem, opportunistisch, verkwistend en op eigen gewin uit.

Veel eten met de familie

Tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar wordt in familieverband veel en lekker gegeten.  Ook worden er veel geschenken uitgedeeld. Gelet op de sterk gestegen prijzen van varkensvlees kunnen we spreken van dure Chinese ‘feestvarkens’ tijdens de viering van Chinees nieuwjaar.

Singapore (2020): Jaar van de Rat en rat gerelateerde thema’s.

Beroemde personen in het Jaar van de Rat

Guus Meeuwis 

Guus Meeuwis (1972) is een Nederlands zanger. Zijn grote doorbraak was in 1995 met het nummer Het is een nacht. Daarna volgde de grote hit ‘Kedeng Kedeng’. 

In 2002 maakt Meeuwis een solodebuutalbum, simpelweg genaamd Guus Meeuwis. In zijn band zitten nieuwe gezichten en oud-leden van Vagant, zoals zijn broer Marc Meeuwis en schrijver/pianist Jan-Willem Rozenboom. Daniël Lohues, Tren van Enckevort (Rowwen Hèze), Martijn Bosman (o.a Kane) en Paskal Jakobsen (Bløf) leveren gastbijdragen aan het album.

Het bekendste nummer op het album is Brabant, ook wel het ‘onofficiële volkslied van Brabant’ genoemd. De hoofdredacteur van het regionale dagblad BN/DeStem stuurt een brief naar Gedeputeerde Staten om het lied van Guus Meeuwis voor te dragen als officieel volkslied van de provincie en krijgt daarbij veel steun van andere Brabantse media. Zijn motivatie luidde dat er anders een ‘historische kans’ zou blijven liggen, omdat ‘het lied van Meeuwis tijdloos is. Het appelleert aan een gevoel dat jong en oud in Brabant aanspreekt. Feitelijk is het al door de bevolking tot volkslied verheven.’ Via een internetsite tekenden ruim 30.000 mensen een petitie die wordt aangeboden aan de commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen, maar niets opleverde.

Wesley Sneijder

Wesley Sneijder (1984) is een voormalig Nederlands profvoetballer die doorgaans als aanvallende middenvelder speelde. Hij speelde tussen 2002 en 2019 voor Ajax, Real Madrid, Internazionale, Galatasaray, OGC Nice en Al-Gharafa. Sneijder was van 2003 tot en met 2018 international in het Nederlands elftal, waarvoor hij 134 interlands speelde en 31 doelpunten maakte. Hij werd op 9 juni 2017 nationaal recordinternational, toen hij met zijn 131e interland het record van Edwin van der Sar brak. Sneijder beëindigde zijn carrière als profvoetballer in de zomer van 2019 en heeft zich aangesloten bij de businessclub van FC Utrecht.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo (1985) is een Portugees profvoetballer die bij voorkeur als linksbuiten speelt. Hij verruilde in 2018 Real Madrid voor Juventus. Voorafgaand speelde hij voor Sporting Lissabon en Manchester United. Tot 2013 was hij de duurste voetballer aller tijden. In 2015 werd hij de all-time topscorer van de UEFA Champions League/Europacup I alsmede de meest scorende Real Madrid-speler ooit. Hij schaarde zich in 2018 tot het tiental spelers dat de Champions League vijfmaal won. Op zijn palmares als clubspeler prijken verder zes landstitels, vijf nationale bekers, zes nationale supercups, drie Europese supercups en vier wereldkampioenschappen voor clubs.

Ronaldo debuteerde in 2003 in het Portugees voetbalelftal, waarvan hij in 2008 aanvoerder en 2014 topscorer aller tijden werd. Op het door Portugal gewonnen Euro 2016 werd hij recordinternational. Ronaldo werd in 2008, 2013, 2014, 2016 en 2017 uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Hij is na Ali Daei de speler met de meeste interlanddoelpunten.

Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart[a] (1756 – 1791), doopnaam Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, was een uit het prinsaartsbisdom Salzburg afkomstige componist, pianist, violist en dirigent. Hij excelleerde in elke courante muziekvorm uit zijn tijd, met name in opera, de symfonie, het pianoconcert en kamermuziek. De muziek die hij als volwassene componeerde, geworteld in Oostenrijkse en Zuid-Duitse tradities maar gekleurd door de Italiaanse opera, kenmerkt zich door haar melodische schoonheid, formele perfectie en rijkdom van harmonie en textuur.[2] Samen met Johann Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven wordt hij beschouwd als componist die binnen een traditie nieuwe muzikale concepten bedacht en die diepgaande invloed uitoefende op alle na hem komende componisten. Mozarts werk wordt gerekend tot de muziek van de klassieke periode. Samen met Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven vormt hij, muziekhistorisch gezien, de Eerste Weense School.

Mozart was een wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Hij was een veelzijdig componist. Hij schreef vocale muziek in de genres opera, Singspiel en mis. Daarnaast componeerde hij instrumentale orkestmuziek zoals symfonieën, serenades en divertimenti en soloconcerten, vooral voor piano en orkest. Ook componeerde hij solomuziek zoals pianosonates, en kamermuziek, waaronder sonates voor diverse instrumentale bezettingen en strijkkwartetten en -kwintetten.

Marlon Brando

Marlon Brando jr. (1924 – 2004) was een Amerikaans film- en theateracteur en zanger. Brando wordt beschouwd als een van de belangrijkste method actors, die de acteertechniek in Hollywood in de jaren vijftig onder de aandacht bracht met rollen in A Streetcar Named Desire en On the Waterfront, beide geregisseerd door Elia Kazan. Latere iconische rollen zijn onder andere Vito Corleone in The Godfather en Colonel Kurtz in Apocalypse Now. Brando’s acteerstijl had grote invloed op acteurs als Paul Newman, Elvis Presley, James Dean, Robert De Niro, Rutger Hauer en vele anderen. Brando was tevens een activist, die onder andere opkwam voor de rechten van de Indianen.

Doris Day

Doris Day, artiestennaam van Doris Mary Ann Kappelhoff (1922 – 2019), was een Amerikaanse zangeres, actrice en dierenactiviste. Doris Day heeft haar grote populariteit te danken aan haar rollen in musicals en romantische komedies: Pajama Game (1957), Pillow Talk (1959), The Thrill of It All (1963), Send Me No Flowers (1964), Do Not Disturb (1965). Ook verwierf ze bekendheid met een aantal succesvolle filmliedjes: ‘It’s Magic’ uit Romance on the High Seas (1948), ‘When I Fall in Love’ uit One Minute to Zero (1952), ‘Secret Love’ uit Calamity Jane (1953), ‘Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)’ uit Alfred Hitchcocks The Man Who Knew Too Much (1956), ‘Move Over, Darling’ uit Move Over, Darling (1963).

Czeslaw Slania hobby was om filmsterren te ontwerpen op niet uitgegeven postzegels. Doris Day dateert van 1959.

Charles Aznavour

Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian (Armeens: Շահնուր Վաղինակ Ազնավուրյան), (1924 – 2018) was een Franse zanger, liedjesschrijver en acteur van Armeense afkomst, die vanaf 2008 ook de Armeense nationaliteit had.

Artsakh Post (2018): Charles Aznavour. Totale oplage: 600 velletjes.

Aznavour is een van de bekendste Franse zangers. Van hem zijn in de loop van zijn carrière 180 miljoen platen verkocht. Hij heeft opgetreden in Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld. Hij wordt vaak omschreven als de ‘Frank Sinatra van Frankrijk’. Hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films. Hij heeft meer dan duizend liederen en musicals geschreven waarvoor hij veelal zelf de muziek componeerde. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde.

Armenie (2018): Charles Aznavour.

Wilt u Chinees Nieuwjaar zelf ervaren?

Viering 25 januari 2020 in Den Haag:  https://www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl/

Vieringen 27 januari tot en met 2 februari 2020 in Rotterdam: https://rcny.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aland Armenië België Burundi Cambodja China Volksrepubliek China vóór 1949 Oostenrijk Verenigde staten Vietnam Astrologie Films Spoorwegen Voetbal



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Lars op 24 januari 2020 om 18:20

    “In elk geval zijn filatelisten verheugd over de schitterende ontwerpen van de Chinese astrologie zegels wereldwijd. Is dat ook uw mening?”
    Nou, dat is niet mijn mening! Ik vind de ene zegel nog lelijker dan de andere.
    De halve wereld geeft tegenwoordig deze zegels uit. Ik hoop dat die hype snel voorbij is.
    Nog even 2 andere puntjes:
    De Wesley Sneijder zegel is nep.
    Het Charles Aznavour velletje komt niet uit Armenië, maar uit Artsach (sinds 2017 de nieuwe naam van Nagorno-Karakach)

  • Lars op 25 januari 2020 om 10:24

    * Nagorno-Karabach

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)