Collect: Er staat een ijsbeer bij de brievenbus - Postzegelblog

Collect: Er staat een ijsbeer bij de brievenbus

0

Een bonte parade trekt voorbij. Iedereen viert feest, want zo hoort dat in december. Lieke van der Vorst maakte in haar kenmerkende stijl prachtige illustraties voor de Decemberzegels 2019.

De nieuwe decemberzegels ademen een warme sfeer uit, onder meer door het gebruik van contrasterende kleuren.Illustrator Lieke van der Vorst liet zich inspireren door haar persoonlijke herinneringen aan de decembermaand. De feestdagen staan bij haar altijd in het teken van familie, van samen zijn, van delen.

Op weg naar het feest

Alle illustraties voor de decemberzegels zijn apart met de hand getekend op A4-formaat, inclusief de achtergrond. Later werden ze in de computer gecombineerd met de lucht boven aan het postzegelvel. Zo ontstond één grote tekening. Er is van alles te zien in de lange stoet die zich door het winterse landschap verplaatst. Van een vrouw die trompet speelt en een kind dat op een eland rijdt tot een wasbeer die een fakkel draagt en een varkentje met cadeautjes op een slee. Samen met de anderen zijn ze onderweg. Waar naartoe?In ieder geval naar iets feestelijks.

 

Mens en dier

Als eerste stap in het ontwerp schetste Lieke de verschillende karakters voor de postzegels. “Ik heb er een kleine twintig gemaakt, in zwart-wit. Dit gezelschap van mens en dier is in overleg met Post NL tot de tien teruggebracht die je nu ziet. Voor mij hebben dieren even veel recht als mensen om in de decembermaand feest te vieren. Sommige personages komen uit mijn eigen leven. Zo houden we zelf oranje kippen in de achtertuin. De man met de kerstverlichting is gebaseerd op mijn vader, die in december daarmee altijd in de weer is.”

Fraaie doorloper

In de achtergrond zijn bomen en struiken te zien en nog verder weg heuvels en bergen. Deze tekening is gebruikt om de tien verhaaltjes op de postzegels aan elkaar te knopen. Zo werd het fraaie doorloopeffect bereikt. De sterretjes en de sneeuwvlokken zijn op gevoel neergezet. Niet al te veel vlokken, want in Nederland sneeuwt het meestal licht. Lieke: “Het is een hele optocht van links naar rechts geworden. Een parade over een besneeuwde weg, die eindigt met de ijsbeer bij de brievenbus die kaar-tjes verstuurt naar degenen die niet bij het feest kunnen zijn. Dan is het verhaal rond.”

Technische gegevens:

Postzeglformaat: 26,5 x 29 mm
Velformaat: 144 x 151 mm
Papier: normaal met rode fosforopdruk zelfklevend offset cyaan, magenta, geel en zwart
Gomming: zelfklevend
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage : 3.170.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van 20 postzegels in 10 verschillende
Ontwerp: Lieke van der Vorst, Eindhoven
Drukkerij: ontwerpen  Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje”Decemberzegels”te bestellen bij PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)