Collect: Beroemde jeugdboeken voor klein en groot - Postzegelblog

Collect: Beroemde jeugdboeken voor klein en groot

0

De kinderpostzegels staan dit jaar in het teken van onverslijtbare titels als Dik Trom, Pietje Bell, Kruimeltje, De schippers van de Kameleon en De drieling te paard. Deze klassiekers van Uitgeverij Kluitman uit Alkmaar zijn na al die jaren onverminderd populair bij jong en oud.

Op het nieuwe vel met kinderpostzegels prijken de omslagen van vijf klassieke kinderboeken van Nederlandse schrijvers. Het resultaat van een lastig selectieproces, want sinds de oprichting in 1864 heeft Kluitman duizenden kinderboeken uitgebracht. Uiteindelijk viel de keus op Uit het leven van Dik Trom (1891, Johan Kieviet), Kruimeltje (1923, Chris van Abkoude), Nieuwe avonturen van Pietje Bell (1932, Chris van Abkoude), De schippers van de Kameleon (1949, Hotze de Roos) en De Drieling te paard (1987, Trix van Brussel). “Mede vanwege de omslag, want de postzegelwaarde en de sorteerhaak mochten de afbeelding niet te veel verstoren. Daarnaast moest het een leuk, vrolijk geheel worden, zowel qua kleur als qua getoonde onderwerpen en algemene look”, aldus Piero Stanco, van 1986 tot 1 januari 2019 directeur van Uitgeverij Kluitman en nu als adviseur verbonden aan het bedrijf.

Succesvol team

Voor de postzegels is heel bewust gekozen voor klassieke kinderboeken – Dik Trom dateert uit 1891! “De titels moesten jong en oud aan-spreken. Ze zijn nog steeds leverbaar en worden ook nog steeds gelezen door jongeren. Tegelijkertijd zullen veel mensen deze boeken ongetwijfeld nog kennen uit hun jeugd”, stelt Stanco. “Het team van Kluitman weet in samenwerking met auteurs en illustratoren steeds weer nieuwe boeken te bedenken die de jeugd aanspreken en die wij graag uitgeven”.

Actie vereist

In de drie decennia dat Stanco aan het roer stond bij Kluitman, kreeg de uitgeverij te maken met een licht krimpende markt en een enigszins teruglopende oplage. “Maar daar hebben we goed op ingespeeld met veel nieuwe auteurs en illustratoren. Verhalen worden nu anders verteld dan vroeger. Toen kon je op je gemak je verhaal opbou-wen, nu moet je al in de eerste alinea van het eerste hoofdstuk met actie komen, anders haken kinderen én volwassenen af”, stelt hij. “Wij zijn altijd vrij sterk geweest in het gewone avonturenverhaal, avonturen die kinderen met enige goeie wil om de hoek zouden kunnen beleven met een paard, een boot of voetbal. In de jaren 70 en 80 hadden we de sciencefictionseries en in de jaren 90 werden de lichte griezelverhalen populair. Onze serie Kippenvel verkocht gigantisch.”

Bevestiging naamsbekendheid

Daarnaast signaleert de oud-Kluitman-directeur een toenemende specificering in doelgroepen, zoals boeken voor jongvolwassenen. “Een van de trends bij jongeren tussen de 15 en 20 jaar, met daarbinnen ook nog allerlei subgenres, zijn de zogeheten dystopische romans. Deze schetsen een samenleving waarin je niet zou willen leven, het tegenovergestelde van een utopie. Er is bijvoorbeeld een atoomoorlog uitgebroken en tien kinderen beleven allerlei avonturen of een groepje anarchisten gaat het gevecht aan meteen super power of een groep aliens.” Zelf blijft Stanco betrokken bij de lezende jeugd: samen met een partner werkt hij aan een nieuwe leesmethode voor groep drie en vier. Doel is kinderen actief te leren lezen en hun tekstbegrip verder te laten reiken dan Twitterberichten. Dat de boeken van Kluitman nu op postzegel verschijnen, vervult hem met trots. “We hebben zo lang en zo breed boeken uitgegeven die tot de verbeelding spreken. Die postzegels zijn een bevestiging en erkenning van de naam die we in anderhalve eeuw hebben weten op te bouwen.”

Technische gegevens

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 120 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 713.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van 10 postzegels in vijf verschillende ontwerpen
Ontwerp: Studio Henque en Rina van Maanen, Leiden
Drukkerij: Cartor Security Printing, La Loupe (Frankrijk)

Klik  hier om het velletje”Kinderpostzegels” bij PostNL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Auteurs Boeken Kinderpostzegels Paarden VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)