In kort bestek…(162) Polen eert generaal Maczek, bevrijder Breda 75 jaar geleden - Postzegelblog

In kort bestek…(162) Polen eert generaal Maczek, bevrijder Breda 75 jaar geleden

0

Op 29 oktober j.l. vierde Breda in aanwezigheid van koning Willem Alexander en de Poolse president Adrzef Duda het feit dat 75 jaar geleden de stad werd bevrijd door de 1e Poolse pantserdivisie van generaal Stanislawa Maczek. Bij de slag om Breda sneuvelden 240 Poolse militairen, van wie er 80 op de begraafplaats aan de Vogelenzanglaan en 160 aan de Essenbaan liggen begraven, daar ligt ook generaal Maczek. Polen eerde 26 oktober generaal Maczek met een 3,30 zl.-zegel waarop zijn portret, een tank en de Grote Kerk van Breda met in top de Poolse en de Nederlandse vlag.

Inmiddels zijn er in Frankrijk, Luxemburg en België bevrijdingszegels verschenen, Frankrijk gaf op 26 augustus een € 1,30-zegel uit Paris Libération, Luxemburg kwam op 17 september met een € 0,80-zegel 75 Ans de la Libération en België op 21 oktober met een velletje met vijf zegels 1 World La Libération 1944 De Bevrijding (Van D-Day tot V-Day). Zie In kort 161. Nederland heeft voor volgend jaar 4 april een emissie 75 jaar bevrijding gepland.

 

België heeft evenals voorgaande jaren voor 2020 vijf uitgiftedagen gepland met in totaal twintig emissies. En de eerlijkheid gebied dat het programma er interessanter uitziet dan dat van PostNL. België start het uitgifteprogramma op 27 januari met de viering van de 75e ’verjaardag’ van Suske en Wiske. Dan een set zgn. iconische postzegels en de voortzetting van de reeks Geometrie in de natuur, deze keer aandacht voor de vijfhoek.

Koning Filip en VN

Op 16 maart volgt de tweede emissiedag die wordt geopend met een voortzetting van de reeks Meesterlijke schilders met deze keer aandacht voor Jan van Eyck. De 60e verjaardag van koning Filip zal postaal gevierd worden, verder een emissie getiteld Winnend België: De geschiedenis van de duivensport en tot slot het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties, dat ongetwijfeld ook door veel andere landen zal worden herdacht.

Twee sportseries

Deel drie volgt 15 juni. In de reeks Pleinen (in het kader van de al decennia uitgegeven set Promotie van de Filatelie) zal het Plein van Luik centraal staan. Verder de Europazegels die (zolas bekend) in 2020 het gemeenschappelijke PostEuropthema Oude postroutes hebben, en twee sportseries: Japan 2020 en Voetbal verenigt.

Abdeien en kloosters

Voor 31 augustus staat deel vier geprogrammeerd: De Big 5 van Europa, het gaat daarbij om wildparken, in het bijzonder om het Wildpark van Han dat vijftig jaar bestaat. Dan zullen vijf abdijen en kloosters in een velletje worden verbeeld, gevolgd door uitgiften De stilte van alzheimer en The Roaring Twenties.

Dieren in de sneeuw

Het programma zal 26 oktober worden afgerond met vijf emissies: in beeld de Belgische kunstenares Belinde De Bruyckere, bekend van haar beeldhouwwerken, sets Bijzondere paddenstoelen, Markante begraafplaatsen en Speculaas en afrondend de Eindejaarszegels die dieren in de sneeuw zullen verbeelden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Frankrijk Polen Verenigde Naties Europa CEPT Koningshuizen Stripverhalen VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.