In kort bestek…(158) Herdenkingszegels eerst Atlantische vlucht - Postzegelblog

In kort bestek…(158) Herdenkingszegels eerst Atlantische vlucht

0

Velen kennen het verhaal over Charles Lindbergh die wereldberoemd werd om op 20 en 21 mei 1927 als eerste piloot solo en non-stop van New York naar Parijs over de Atlantische Oceaan te vliegen; weinigen kennen het verhaal dat negen jaar eerder de piloten John Atcock en Arthur Brown die prestatie ook al hadden geleverd.

Het Engelse blad Daily Mail had een prijs van 10.000 pond uitgeloofd voor de eerste succesvolle vlucht over de Atlantische Oceaan tussen Amerika en Europa. De piloten Atcock en Brown die dit hoorden begonnen direct voorbereidingen te treffen. De eerste pogingen mislukten, maar op 14 juni 1919 startten Atcock en Brown in St. John’s (New Foundland) om 16 uur en 28 minuten later na een barre tocht met hun Vickers Vimy in de nabijheid van Clifden (Ierland) op een zompig veldje te landen.

Ierland (13 juni),Canada (twee persoonlijke zegels) en het Eiland Man (20 augustus, zes zegels en een velletje) hebben deze historische vlucht postaal herdacht. De Ierse zegel (een W-waarde) geeft een indrukwekkend beeld van de tocht: dreigende luchten, een eenzame Vickers Vimy boven woeste golven.

September-emissie Oostenrijk

Oostenrijk heeft deze maand vijf emissies — alle uitbreidingen van al langer lopende reeksen — te bieden te beginnen bij 13 september, een 175c-zegel in de reeks Sakrale Kunst in Österreich met de Amtstab St. Lambrecht, oplage 140.000. Ook 17 september een bijslagzegel van 90c+45c in de reeks 100 Jahre VÖPh, 100 Jahre Frauenwahlrecht in Österreich (oplage 115.000 zegels in velletjes met 1 zegel).

De reeks Weinregionen in Österreich kreeg 19 september een vervolg met een 80c-zegel met deze keer aandacht voor Kaptal DAC, oplage 300.000 zegels in velletjes met tien zegels. Op 27 september weer een velletje in de reeks Klassikausgabe (310c), nu met twee zegels (230c en 80c) met Freimarken 1890.

Tot slot, ook op 27 september, een 90c-zegel in de reeks Fotokunst Österreich: Good times, bad times, een bijzonder grappige zegel. Op de zegel zitten duiven op de wijzers van een klok die kwart voor drie aangeeft. Voor de afgebeelde duiven geldt dus dat er letterlijk maar één keer per dag goede en slechte tijden zijn, en de goede tijd is kwart voor drie in de middag. Good Times, Bad Times komt uit een driedelige fotoserie van Anna Jermolaewa. Ze werd in Rusland geboren (*1970), moest in 1989 vluchten op grond van haar politieke activiteiten en is thans professor voor experimentele kunst aan de Universiteit voor Kunst in Linz. Oplage van de zegel 160.000

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Groot Brittannië Oostenrijk Rusland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.