Collect: "Een lekker rommelig bos - Postzegelblog

Collect: “Een lekker rommelig bos

0

Met de uitgifte Beleef de natuur – bomen & bladeren is de tweede reeks van vier postzegelvellen in deze serie compleet. De postzegels nemen je mee naar het bos in de herfst, een lekker rommelig geheel van bomen, bladeren en vruchten in overwegend bruine, oranje en groene tinten.

Onder bomen verstaan we planten met een verhoute stam, een kroon van bladeren en een hoogte van minimaal vier meter. Maar sommige bomen kunnen meer dan honderd meter hoog worden. De hoogste boom van Nederland is een douglasspar van bijna vijftig meter hoog en staat op het koninklijk landgoed Het Loo bij Apeldoorn. Net als in het bos is op het postzegelvel veel meer te zien dan alleen bomen.

Dampend najaarsbos

Het postzegelvel Beleef de natuur – bomen & bladeren laat vele aspecten van het bos zien: een dampend beukenbos, een kring zomerlindes, een verterend herfstblad, verkleurde bladeren van de ratelpopulier, de gewone es, een vrucht en bladeren van de mispel, een herfstbladerentapijt, een solitaire linde en de bast van de ruwe berk. Daarnaast zijn op alle postzegels details te zien van andere, transparante afbeeldingen. Onder andere van beukenbladeren en -takjes, zomereik, Canadese populier en bladeren van een veldesdoorn.

Spannende bossen

De afbeeldingen zijn nauw met elkaar verbonden, alsof de bomen bij elkaar zouden kunnen staan. Ontwerper Frank Janse van Frank Grafisch Ontwerp uit Gouda vertelt: “Je zou het even goed postzegels over het bos kunnen noemen. Voor kinderen is een bos vaak de eerste ervaring met de natuur. Dat maakt indruk. Er gebeurt veel. Je ziet, ruikt en hoort van alles. Tegelijkertijd besef je dat er ook van alles gebeurt dat je niet direct ziet, ruikt of hoort. Daardoor is het nog spannender.”

Postzegels voor alle zintuigen

Bij de selectie van foto’s voor de postzegels is niet specifiek gelet op variatie. Janse heeft gezocht naar herfstkleuren die zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Hij is bewust weggebleven bij romantische, veelkleurige herfsttinten en heeft voornamelijk gekozen voor groenig en oranjeachtig bruin. Naast visuele aspecten heeft Janse ook gezocht naar beelden die andere zintuigen prikkelen. Zo is er niet veel fantasie voor nodig om je aan de hand van de postzegels de geur van rottende bladeren, de ritselende populier of het knerpende geluid van een bladertapijt voor te stellen.

Technische gegevens

Postzegelformaat:30 x 40 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: zelfklevend
Druktechniek:  offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage:  315.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van tien postzegels in tien verschillende ontwerpen
Ontwerper: Frank Janse, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

 

Klik hier om het velletje “Beleef de natuur” bij PostNL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)