Collect: Reis mee met het OV - Postzegelblog

Collect: Reis mee met het OV

0

Tram, metro, stadsbus, streekbus, stoptrein, intercity, internationale trein en veerdienst vormen al jarenlang een vaste waarde in het landschap. Die lange historie komt ook mooi naar voren in de twee postzegelvellen die PostNL op 19 augustus 2019 uitgeeft, beide met de naam Openbaar vervoer in Nederland, van toen naar nu.

Iedereen heeft een haat-liefdeverhouding mee: het openbaar vervoer, onderwerp van de twee nieuwe postzegel-vellen Openbaar vervoer in Nederland, van toen naar nu. Geliefd als een bestemming comfortabel en ontspannen wordt bereikt, een bron van ergernis als ‘ze’ niet op tijd rijden of uitvallen.

Routes essentieel

Voor het ontwerp koos grafisch ontwerper Thijs Verbeek niet alleen voor voertuigen, maar vooral voor routes. Op de postzegelvellen zijn twaalf verschillende routes van het openbaar vervoer te zien: zes op de uitgifte voor binnen-landse bestemmingen en zes op die voor buitenlandse bestemmingen. “De keuze voor routes in plaats van alleen voor voertuigen is een essentieel uitgangspunt van het ontwerp”, zegt Verbeek “Het vervoer van passagiers en de verbindingen tussen alle delen en uithoeken van het land. Van stad naar platteland, van buitenwijk naar centrum, van noord naar zuid, van huis naar werk, enzovoort.” Hij illustreert het verstrijken van de tijd door ouder en inmiddels afgeschaft materieel en opgeheven routes af te beelden, zoals de rode standaard CSA-bus en de Mat ’64, en de deels opgedoekte treinverbinding tussen Zwolle en Stadskanaal.

Twee helften

Elke postzegel op de twee nieuwe postzegelvellen Openbaar vervoer in Nederland, van toen naar nu kent twee helften. De achtergrondkleuren verwijzen naar seizoenen en aardse elementen. Elke postzegel is verder opgebouwd uit twee monochrome foto’s. Een kleurenafbeelding van het openbaarvervoermiddel suggereert beweging: de tram, bus, metro, trein of veerboot rijdt van de ene naar de andere helft van de postzegel. Op de tabs en de velranden staan de namen van plaatsen in Nederland die met openbaar vervoer te bereiken waren. Ook de afgebeelde voertuigen worden bij naam genoemd. Tot slot prijken op de achtergrond veel oer-Nederlandse elementen, zoals de Zeelandbrug, Amsterdamse Schoolgebouwen, de grachtengordel, polders, dijken, sloten, landhekjes en windmolens.

Technische gegevens

Postzegelformaat:36 x 25 mm
Velformaat: 108 x 150 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel, zwart PMS 7482 (groen) en PMS 7511 (oranjebruin)
Oplage: 108.00 vellen (Nederland) 92.000 vellen (Internationaal)
Verschijningsvorm: vel van zes postzegels in zes verschillende ontwerpen
Ontwerp: Thijs Verbeek, Amsterdam
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje”Openbaar Vervoer” bij PostNL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)