Collect: Erwin Olaf: Perfecte wereld met een barst - Postzegelblog

Collect: Erwin Olaf: Perfecte wereld met een barst

0

Dit jaar viert een van de bekendste fotografen van Nederland zijn veertigjarig jubileum als fotograaf. PostNL brengt zijn succesvolle en soms spraakmakende carrière in beeld op het postzegelvel Erwin Olaf – 40 jaar fotografie. Een beeldende samenvatting in miniatuur.

Hij maakte in zijn leven tienduizenden foto’s en moest voor het postzegelvel Erwin Olaf – 40 jaar fotografie zich beperken tot een selectie van vijf beelden. “Dat dwingt je om je te concentreren op cruciale momenten in je carrière. Dat heb ik samen met Rienus Gundel Franciscus gedaan, die ook het ontwerp van het postzegelvel heeft gemaakt.” De foto’s zijn onmiskenbaar Erwin Olaf, die een perfecte wereld wil laten zien met een barst erin. Gundel Franciscus: “Erwin vroeg mij om een mooi rijtje te maken. Niet thematisch, maar zo breed mogelijk. Dat was wel een uitdaging, zeker gezien de beperkingen. Het kleine formaat bijvoorbeeld, maar ook doordat naakt op postzegels not done is. We schuren er met de gekozen foto’s wel tegenaan. Het was even puzzelen, maar het is gelukt.”

(Inter)nationale onderscheidingen

De jubilerende fotograaf heeft al vele onderscheidingen in de wacht gesleept. Zo werd hij in 2006 uitgeroepen tot Photographer of the Year (International Color Awards), en ontving hij twee jaar later een Silver Lion (Cannes Advertising Festival) en een Lucie Award (voor Achievement in Advertising). In 2011 viel hem de Johannes Vermeer Prijs ten deel, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Dit jaar wijden onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Fotomuseum Den Haag, het Shanghai Center of Photography en het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling aan de fotograaf, die dit jaar zestig wordt.

Iconische foto’s

Naast zijn vrije werk voerde Olaf opdrachten uit voor onder andere Louis Vuitton, Vogue, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam. Nadat hij in 2013 het beeld voor de nieuwe euromunt met koning Willem Alexander ontwierp, verraste hij in 2017 en 2018 met de ongedwongen portretten van de koninklijke familie. En nu kan heel Nederland opnieuw genieten van vijf iconische foto’s op postzegelformaat: Pearls (uit de serie Squares, 1986), Julius Caesar, † 44 BC (uit de serie Royal Blood, 2000), Nadia (uit de serie Paradise Portraits, 2002), Portrait #5 (uit de serie Hope, 2005) en Portrait of Alex (uit de serie Palm Springs, 2018)

Technische gegevens

Postzegelformaat: 25 x 36 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk en UV-lak
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset ( uv lak in zeefdruk)
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 95.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van tien postzegels in vijf verschillende ontwerpen
Fotografie: Erwin Olaf, Amsterdam
Ontwerp: Rienus Gundel Franciscus, Amsterdam
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje” Erwin Olaf 40 jaar fotografie” bij PostNL te bestellen

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)