In kort bestek…(150) Zegels die gauw aan de aandacht ontsnappen - Postzegelblog

In kort bestek…(150) Zegels die gauw aan de aandacht ontsnappen

0

Het zijn vaak permanente zegels, rouwzegels, of dergelijke die op het moment van verschijnen aan de aandacht ontsnappen met als gevolg dat men soms veel later met hiaten in de verzameling wordt geconfronteerd. België heeft nu bij voorbeeld de afgelopen maanden zes zegels uitgegeven die gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. Op 2 januari verschenen twee nieuwe prior-zegels, die er voor moeten zorgen dat de post op de eerstvolgende werkdag wordt bezorgd. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen snelle post en minder snelle post. Het gaat om twee zegels met de beeltenis van de koning Filip (blauwgroen) met verschillende barcode (prijs € 1,00), de ene gegomd de andere zelfklevend.

Verder: 2 januari, een nieuwe prior-rouwzegel met een brandende kaars (€ 0,97);
28 januari een Verkiezingen-zegel ter gelegenheid van de federale, regionale en Europese verkiezingen op 26 mei j.l. met een oeverzwaluw getekend door André Buzin (€ 0,46);
28 januari, nieuwe non-priorzegel (Filip, zalmkleurig, waarde 1, € 0,92);
18 maart, nieuwe aantekenportzegel (RP, € 4,88) met daarop het baardmannetje (André Buzin).

 

De tweede Belgische emissiedag was 17 juni te beginnen met de Europazegels die typisch, maar wel minder bekende Belgische vogels sieren. In een velletje zitten twee 3 Europe-zegels (prijs van het velletje € 8,40; oplage 65.725) met daarop een Vlaamse gaai, plus nest, en een wielewaal, plus nest. Afgebeeld worden dus twee minder bekende vogels. De meest getelde vogels in tuinen in Wallonië zijn namelijk: 1. koolmees, 2. roodborstje en 3. merel; in Vlaanderen: 1. vink, 2. kauw en 3. huismus.

 

Vorig jaar startte bpost de reeks Geometrie in de natuur met de spiraal. Dit jaar is ze op zoek gegaan naar stervormen in het alledaagse leven. In een velletje zitten vijf zegels in de waarde 1 Europe (prijs € 7,00; oplage: 56.725) die linksboven een ster, midden een verzameling van stervormen in de natuur, rechtsboven een zeester, linksonder sterfruit of carambola en rechtsonder een bloem (Adenium multiforum) laten zien.

In België reed de eerste paardentram op rails vanaf 1869 in Brussel (tussen het Ter Kamerenbos en de Naamsepoort). Dit feite is herdacht met een velletje waarin vijf identieke zegels (waarde 2; prijs velletje € 9,20; oplage 27.171). Op de velrand allerlei beelden uit die tijd.

 

De Jeugdfilatelie heeft dit jaar als titel The Anatomy of a Millennial. De millenials, wordt er bij het velletje verteld, zijn geboren tussen 1980 en 2000, en opgroeiden op als ’digital natives’, waardoor sociale media geen geheimen voor hen kennen. In het velletje vijf 2-zegels (€ 9,20; oplage 57.725) met o.a. Passion=work en Digital native.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Europa CEPT Koningshuizen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.