In Kort bestek…(149) Beetje meer vaderlandse geschiedenis kan geen kwaad - Postzegelblog

In Kort bestek…(149) Beetje meer vaderlandse geschiedenis kan geen kwaad

0

Er is een tijd geweest dat het gezegde gold ’wie postzegels verzamelt leert de geschiedenis van eigen land en andere landen kennen’. Maar die tijd is voorbij, er komt wereldwijd te veel uit, en het thematisch verzamelen heeft de landenverzameling overgenomen, waardoor de geschiedenis vaak naar de achtergrond is verdrongen. Zo ook in Nederland, hoewel moet worden gezegd dat het nu met de herdenking van de sterfdag van Rembrandt en ’100 jaar luchtvaart’ weer meevalt, waardoor iets wordt goedgemaakt.

Synode van Dordrecht

Het blijft echter vreemd dat PostNL de herdenking van de Synode van Dordrecht heeft afgedaan met een velletje Persoonlijke zegels, de Synode die 400 jaar geleden een einde maakte aan een internationaal meningsverschil binnen de kerken over de vraag: is geloof een menselijke keuze, of is het een gave van God; het geschil liep zo hoog op dat zelfs een burgeroorlog dreigde. Het is overigens een mooi velletje met drie zegels in de waarde 1.


En wat te denken van het feit dat er postaal wordt voorbijgegaan aan ’honderd jaar actieve Vrouwenkiesrecht’. Onder andere Groot-Brittannië, Duitsland en de Kanaaleilanden hebben dit bijzondere feit niet aan zich voorbij laten gaan.

‘’Postzegelmania’’

Je kunt je het eigenlijk niet meer voorstellen, maar er zijn in ons land zegels verschenen die tot een bepaalde postzegelgekte hebben geleid, een zegelsmania, die tot op de dag van vandaag in de filatelie zijn sporen heeft nagelaten en waardoor nu nog ’verzamelaars’ met bijna waardeloze en volle insteekboeken zitten.

 

Wat heeft tot dezer ’zegelsmania’ geleid? Dat was de doorloper, in het bijzonder de koeienzegel, die in 1974 verscheen. Als je namelijk twee koeienzegels naast elkaar legt krijg je drie ’hele’ koeien, een paartje. De doorloper was ontdekt. Er waren al wel een paar doorlopers verschenen o.a. in 1970, Bevrijding, 1972, de Nederlandse vlag, maar na het verschijnen van de koeienzegels/stamboek in juli 1974 werd de doorloper echt ontdekt: de (catalogus)prijzen schoten omhoog (de Koeien, 2 x 25 c, noteerden 32 gulden; nu € 4,00), oplagen werden bijgesteld (KMA van 10 naar 17 miljoen, omdat deze op de dag van uitgifte al was uitverkocht) en de speculant stortte zich op de postzegel, kocht niet een paar zegels, maar vellen van 100. Gevolg: zegels uit de jaren ’70 en ’80 zijn nu praktisch waardeloos.

Minder velletje van 10, minder zegels

De maatregel van PostNL om per 1 januari j.l. de velletjes van 10 af te schaffen (afgezien van de al geplande Beleef de Natuurvelletjes) heeft behoorlijk zoden aan de dijk gezet. Verschenen vorig jaar de eerste vier maanden 82 zegels (Reptielen, Vianen, Bergen op Zoom, Hattem, Verjaardag, Oudheden, Bruggen, Veldbloemen en Fokke en Sukke), op 1 mei j.l. stond de teler op 56 zegels: Texel, Zoogdieren, Post, Rembrandt, Stinsenplanten, Luchtvaart, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Welgeteld 26 zegels minder, ruim 30 procent.

Hopelijk houdt PostNL deze opzet vol, want de verzamelaar is blij met deze ontwikkeling. Hoewel…helaas, wat te denken van het herdenkingsvelletje van de fotograaf Erwin Olaf met tien zegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Groot Brittannië Nederland BruggenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.