In kort bestek…(148) Groeten in 41 talen op drie velletjes van de VN - Postzegelblog

In kort bestek…(148) Groeten in 41 talen op drie velletjes van de VN

0

Talen spelen een beslissende rol in het dagelijkse leven van de mens. Om op het belang daarvan te wijzen – mede omdat er steeds meer talen verdwijnen – heeft de Verenigde Naties 2019 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de spraak. Om dat ook postaal te onderstrepen heeft de Postadministratie van de VN op 21 januari, de jaarlijkse Dag van de Moedertaal, drie velletjes met elk zes zegels uitgegeven gewijd aan wereldtalen. Op de velletjes worden groeten uitgewisseld in 41 talen.

Op een velletje waarin zes zegels van $ 0,55 o.a. Chinees, Portugees, Italiaans en Engels; op een velletje met zes zegels van CHF 1,00 o.a. Frans, Russisch, Hebreeuws en Deens/Zweeds; op een velletje met zes € 0,80 o.a. Mongools, Vietnamees en Nederlands/Duits/Noors (hallo in een ballonnetje). Van de eerste twee velletjes is de oplage 22.000, van het velletje met Nederland 28.000.

Uitvinding van suikerklontje herdacht

Een paar maanden geleden werd er bij De slimste mens de vraag gesteld in welk land de kaasschaaf werd uitgevonden. Geen van de kandidaten wist het antwoord, de een zei Nederland, de ander Zwitserland, maar het was de Noorse meubelmaker Björklund, die de uitvinding op zijn naam schreef. Noorwegen heeft op 2 januari 1999 dit feit zelfs herdacht met een zegel (3,60) met daarop een kaasschaaf, samen met een zegel (4,00) waarop een paperclip, ook een Noorse vinding.

Zowel Tsjechië als Oostenrijk heeft nu aandacht gevraagd voor twee uitvindingen, Tsjechië voor het suikerklontje, Oostenrijk voor de Kaplanturbine. Begin 19e eeuw werd ontdekt hoe suiker uit de suikerbiet gewonnen kon worden, maar het werd daarna nog ‘opgeslagen’ in o.a. kegels. Dat betekende echter dat die kegels, als men een beetje suiker wilde gebruiken, in stukken moesten worden gehakt. Een geknoei, waaraan Jacob Rad een einde maakte door het ontwikkelen van een pers voor het maken van kleine klontjes. De vinding werd een groot succes en Jacob Rad werd steenrijk.

 

Tsjechië memoreerde 6 maart die vinding met een 19kc-zegel; Oostenrijk herinnerde 30 maart aan de uitvinding van de waterturbine door Viktor Kaplan (1876-1934) met een 80c-zegel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Noorwegen Nederland Oostenrijk Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.