Collect: Schiermonnikoog maakt de serie compleet - Postzegelblog

Collect: Schiermonnikoog maakt de serie compleet

0

Gezien vanuit het westen is Schiermonnikoog het vijfde Waddeneiland. Het postzegelvel Mooi Nederland 2019: Schiermonnikoog is de vijfde in de serie Mooi Nederland 2019, die wordt afgesloten met het verzamelvel.

Tot nu toe is in 2019 elke maand een postzegelvel in de serie Mooi Nederland verschenen: ieder gewijd aan een van de Waddeneilanden. De postzegels zijn composities met typische gebouwen en objecten van de eilanden en een robuuste, zwarte “1”, staand op de vorm van het betreffende eiland. Op de achtergrond staat een monochrome afbeelding van de vuurtoren, in het geval van Schiermonnikoog in donkergroen.

Schiermonnikoog

Ontwerpers Carla en Ingmar Birza van Birza Design hebben Schiermonnikoog bezocht tijdens de zonovergoten pinksterdagen van 2018. Ze omschrijven de sfeer van het eiland als: “heel gemoedelijk, heel aangenaam. Het dorp zelf is breed opgezet, met veel groen. Daarbuiten heerst de natuur.”

Het postzegelvel Mooi Nederland 2019: Schiermonnikoog toont een eilandkaart, opgevuld door een foto van de westkust van het eiland. Acht cirkels rondom de kaart laten markante plekken van het eiland zien, zoals Kaap Kobbeduinen en Vredenhof. Maar ook begroeiing zoals veenpluis. Na aankomst van de boot viel het de ontwerpers direct op hoe de wind de boomgroei beïnvloedt. Vandaar dat de foto van de verwaaide lijsterbes ook een plaats op de velrand heeft gekregen.

Verzamelvel

Het verzamelvel laat de vijf permanent bewoonde Waddeneilanden zien op een deel van de kaart van Nederland. De witte vormen onder de postzegels laten een stuk van Noord-Holland, Friesland en Groningen zien en voor de oplettende kijker ook de Afsluitdijk tussen de postzegels van Texel en Vlieland. De kleuren van de contouren van de eilanden verwijzen naar de dominante achtergrondkleur van de vijf postzegels zelf. Op de achtergrond is een foto geplaatst van een schip met Nederlandse vlag op de drooggevallen Waddenzee, genomen met tegenlicht vanaf een pier bij de jachthaven op Schiermonnikoog.

Hiermee wordt niet alleen deze reeks postzegelvellen over de Waddeneilanden afgesloten, maar wordt ook de serie Mooi Nederland na vijftien jaar beëindigd. Komend jaar komt er een nieuwe serie postzegelvellen onder de titel: Typisch Nederland.

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 20.8 x 25.3 mm
Velformaat: 144 x 75 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 36.000 vellen (Schiermonnikoog) 171.000 verzamelvellen
Verschijningsvorm: vel van vijf postzegels in vijf gelijke ontwerpen (Schiermonnikoog)
verzamelvel van vijf postzegels in vijf verschillende ontwerpen
Ontwerper: Birza Design, Deventer
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

 

Klik hier om het velletje” Mooi Nederland 2019: Waddeneilanden-Schiermonnikoog” bij PostNL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)