Collect: Alledaagse vogels worden kunststukjes - Postzegelblog

Collect: Alledaagse vogels worden kunststukjes

0

De zes soorten vogels op het postzegelvel Tuinvogels in Nederland komen algemeen voor in Nederland. Maar hoe ‘gewoon’ ze ook lijken, dankzij illustrator Michelle Dujardin komen ze op een geheel eigen wijze tot leven op de postzegels.

Van de zes vogels op het postzegelvel is de goudhaan misschien de minst bekende. Het is de kleinste vogel van Europa en volgens de laatste telling zijn er enkele tienduizenden broedparen in Nederland. Toch worden ze in de broedtijd niet vaak gezien. Dat komt omdat ze dan vooral leven in de toppen van naaldbomen. De huismus daarentegen kom je, zoals de naam al doet vermoeden, overal tegen in en rond dorpen en steden. Hij houdt van een ‘rommelige’ omgeving in de buurt van mensen, vooral op boerenerven en tuinen in dorpen en oudere buitenwijken. De koolmees en de pimpelmees hebben zich aangepast aan de menselijke omgeving. Ze broeden graag in nestkasten en maken graag gebruik van door mensen aangeboden voedsel, zoals vetbollen, zaden en pinda’s.

Vliegende eitjes

Illustrator Michelle Dujardin heeft een zwak voor kleine, bolle vogeltjes zoals de goudhaan en de winterkoning. “Ze lijken eigenlijk nog steeds op het ei waaruit ze zijn gekropen. Maar uit dit soort vliegende eitjes kan een prachtig gezang komen. Op de postzegels heb ik ze afgebeeld zoals ik ze het liefst zie: alsof elk vogeltje leeft, een ziel heeft en zo zou kunnen opvliegen.”

Zentekenen

Michelle Dujardin heeft een achtergrond in de psychologie en zocht naar een manier om dit te combineren met haar kunstenaarschap. Ze maakte kennis met zentekenen, een intuïtieve manier van werken, waarbij je tijdens de eerste fase niet naar het papier, maar alleen naar het onderwerp kijkt. Een ontspannen manier van werken die Michelle Dujardin goed past. De vogels kregen na de schetsfase kleur door middel van aquarelverf, Japanse verfstiften en Oost-Indische inkt. Het zijn trefzeker geschilderde afbeeldingen geworden die ons op een nieuwe manier laten kijken naar deze alledaagse diertjes.

Technische gegevens

Postzegelformaat: 36 x 25 mm
Velformaat:108 x 150 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 108.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van zes postzegels in zes verschillende
Illustraties: Michelle Dujardin, Rijswijk
Ontwerp: Yvonne Warmerdam, Orange Licensing, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje” Tuinvogels in Nederland” bij PostNL te bestellen

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)